ΤΟΛΕΔΟ η Πόλη του Έλληνα Δομίνικου Θεοτοκόπουλου

Έναρξη

Η πόλη βαδίζει και στηρίζεται στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο που έζησε εκεί. Τα πάντα σε οδηγούν σε αυτόν. Οι επιγραφές, οι πλατείες και όπου κινείται ο επισκέπτης, καταλαβαίνει ότι η πόλη ζει τουριστικά από τα έργα και την φήμη του μεγάλου δάσκαλου Έλληνα από την Κρήτη.

Αλλά αν τελικά βρεθείτε στο όμορφο και Μεσαιωνικό Τολέδο και ο χρόνος σας είναι σχετικά περιορισμένος, πρέπει να επισκεφτείτε σίγουρα κάποια σημεία. Η πόλη είναι ανηφορική, αλλά τα σημεία επίσκεψις είναι σε ένα επίπεδο, εκτός από το Αλκαζαρ.

Τον μεγάλο Καθεδρικό περίπου στο κέντρο της πόλης, εξαιρετικό δείγμα ισπανικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής και με ειδικό εκθεσιακό χώρο που περιλαμβάνει έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και άλλων σπουδαίων Ευρωπαίων ζωγράφων. Χτίστηκε μεταξύ 1226 και 1493 την εποχή του Φερδινάνδου Γ’. Παρόλο που το εξωτερικό του ναού είναι εντυπωσιακό, όταν αντικρύσετε το εσωτερικό του θα μείνετε άφωνοι! Έργα τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών διακοσμούν το εσωτερικό του ναού με ένα αποτέλεσμα μοναδικό.

Ο επιβλητικός Καθεδρικός της πόλης, ο δεύτερος μεγαλύτερος ολόκληρης της Ισπανίας. Εκεί ο Ιησούς ντυμένος με έναν κατακόκκινο μανδύα βαδίζει ανάμεσα στους βασανιστές του· η έκφραση του προσώπου που έχει φιλοτεχνήσει ο Γκρέκο έχει κάτι μοναδικό, αποτελεί ίσως την πιο πνευματική μορφή της δυτικής ζωγραφικής.

Το μουσείο του Ελ Γκρέκο στην εβραϊκή συνοικία.

Το σπίτι-μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όπου ο σπουδαίος ζωγράφος πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του και δημιούργησε τα περισσότερα από τα αριστουργήματά του, βρίσκεται εδώ. Στο εσωτερικό του φιλοξενείται η μεγάλη σειρά των Αποστόλων καθώς και έργα συγχρόνων του.

 Το Μουσείο Ελ Γκρέκο άνοιξε για πρώτη φορά το 1911 και βρίσκεται στην εβραϊκή συνοικία του Τολέδο. Αποτελείται από δύο κτίρια, ένα σπίτι του 16ου αιώνα με αυλή και ένα κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα που σχηματίζει το μουσείο, καθώς και έναν κήπο. Το μουσείο φιλοξενεί πολλά έργα τέχνης του Ελ Γκρέκο.

Το μοναστήρι του San Juan de los Reyes, που εκτείνεται δίπλα στο τείχος στα βορειοδυτικά.

Την εκκλησία του Santo Tome, για να δείτε την περίφημη «Ταφή του κόμητος Οργκάθ».

H Santo Tome, μια εκκλησία σχετικά μικρή, η οποία θα περνούσε μάλλον απαρατήρητη εάν δεν περιείχε ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ισπανικής αλλά και της ευρωπαϊκής τέχνης. Φαίνεται να κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα, στην θέση ενός παλιού τζαμιού του 11ου αιώνα.

Αυτό το τζαμί, μαζί με άλλα τζαμιά της πόλης, χρησιμοποιήθηκαν ως χριστιανικές εκκλησίες χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Η «Ταφή του κόμητος Οργκάθ» είναι μια περίπλοκη σύνθεση, τόσο στη σύλληψη όσο και στην εκτέλεσή της, όπου το θείο εξανθρωπίζεται ενώ ταυτόχρονα η ανθρώπινη μορφή εξαϋλώνεται για να το προσεγγίσει. Η εκπληκτική διαχείριση του χρώματος, την οποία επιτυγχάνει εδώ ο καλλιτέχνης, βρίσκει το αντίστοιχό της μόνο στο άλλο σπουδαίο έργο του που φιλοξενείται στο Τολέδο, το διάσημο «El Expolio».

Το επιβλητικό φρούριο Αλκαζάρ. Χτίστηκε κατά τη ρωμαϊκή εποχή και έχει πλούσια ιστορία που φτάνει μέχρι και τα πρόσφατα χρόνια.

Το φρούριο Αλκαζάρ με τους 4 πυργίσκους του δεσπόζει στον ψηλότερο λόφο της πόλης και –μαζί με τον Καθεδρικό– μας υπενθυμίζει πως βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό κέντρο μιας πρώην πανίσχυρης αυτοκρατορίας: Εδώ το 1521 ο αυτοκράτορας Κάρολος Ι υποδέχθηκε και τίμησε τον κατακτητή Ερνάν Κορτέζ, όταν εκείνος επέστρεψε από την εκστρατεία-μαζική εκκαθάριση των Αζτέκων.

– Για το τέλος, η πιο ξεχωριστή γεύση της πόλης, στην pasteleria Santo Tome (Calle Santo Tome 3) με τα πολύ ιδιαίτερα αμυγδαλωτά, τα διάσημα «mazapan» του Τολέδο.

Το Τολέδο, δεν είναι μόνο πύργοι και μεσαιωνική ιστορία. Μέσα στην παλιά πόλη και πολύ κοντά στο μουσείο του Γκρέκο βρίσκεται το τοπικό πανεπιστήμιο, οι φοιτητές του οποίου χαρίζουν κίνηση και ζωντάνια στην περιοχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, και το γαστρονομικό κομμάτι, αφού τα αρκετά εστιατόρια –λόγω και της έντονης τουριστικής κίνησης– προσφέρουν νόστιμα ισπανικά πιάτα συνοδεία ντόπιων κρασιών. To Τολέδο είναι μια μικρή πόλη αριστούργημα στην καρδιά της Ισπανίας, σε απόσταση μόλις 70 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, την Μαδρίτη. Το όνομα του Τολέδου προέρχεται από τη λατινική ονομασία Toletum, δηλαδή πόλη με τα τείχη. 

ο Τολέδο είναι η πόλη όπου έλαμψε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και άφησε το στίγμα του ως Ελ Γκρέκο. Γνωστή από την αρχαιότητα για την δημιουργία των καλύτερων σπαθιών αλλά και πιο πρόσφατα για τα αμυγδαλωτά της mazapán κατακτώντας ακόμα και βραβείο Guiness.

Το τέλειο επιδόρπιο τα φημισμένα αμυγδαλωτά του Τολέδο.

Η μεσαιωνική όψη του εντός των τειχών Τολέδο –εννοείται με τις ανάλογες αναπαλαιώσεις, αποκαταστάσεις και προσθήκες– έχει μείνει λίγο ώς πολύ αναλλοίωτη.

Τα στενά δρομάκια, μερικά από τα οποία δεν φτάνει ποτέ ο ήλιος για να τα φωτίσει, διακλαδίζονται στην πόλη, ενώ τα πυργόσχημα κτίρια από κοκκινωπό τούβλο που τα διαμορφώνουν, επιβάλλονται με την παρουσία τους.

 Περπατώντας στην ιστορική πόλη του Τολέδου θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν διάφορα μαγαζιά που πουλάνε σπαθιά, πανοπλίες και διάφορα είδη πολέμου. Φυσικά δεν χρησιμοποιούνται για τον πόλεμο πια αλλά για λόγους διακόσμησης αφού έχουν μια μεγάλη ιστορία πίσω τους. Πάνω από 2000 χρόνια πριν, τον 5ο αιώνα π.Χ οι Iβηρικοί σιδηρουργοί είχαν σφυρηλατήσει ήδη τα σπαθιά του Τολέδου γνωστά ως falcata. 

Είναι πολύ εύκολο να χαθεί κανείς στον λαβύρινθο του παλιού Τολέδο· όχι τόσο λόγω της περιπλοκότητας των δρόμων –άλλωστε μιλάμε για έναν τόπο σχετικά μικρό, με τον οποίο εξοικειώνεσαι σύντομα– όσο εξαιτίας της αφηρημάδας από τα τόσα όμορφα και θαυμαστά που θα βρει στον δρόμο του.