Τα παραδοσιακά φαγητά της Πορτογαλίας

Έναρξη

Αν επισκεφθείς την Πορτογαλία τότε θα πρέπει σίγουρα να ξέρεις πως η πορτογαλική κουζίνα είναι πλούσια σε κρέατα και θαλασσινά.

Το κυρίαρχο ψάρι τους είναι ο μπακαλιάρος.

Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που λένε πως υπάρχουν περισσότερες πορτογαλικές συνταγές για μπακαλιάρο από τις ημέρες του χρόνου.

Caldo Verde. Εδώ μιλάμε για την παραδοσιακή σούπα με κρεμμύδια , πατάτες και καλέ. Πασίγνωστη και νοστιμότατη.

caldo verde

Πορτογαλική χορτόσουπα

Υλικά

  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 1 λουκάνικο chorizo, ψιλοκομμένο
  • 6 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο ματσάκι λαχανίδες ή 1 μεγάλο λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 2 φύλλα δάφνης
  • πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι, πιπέρι

Η caldo verde είναι η εθνική σούπα της Πορτογαλίας. Πολύ θρεπτική και όμορφα χυλωμένη, αυτή η χορτόσουπα φτιάχνεται με πατάτες, κρεμμύδια, λεπτοκομμένη λαχανίδα, ελάχιστο ελαιόλαδο και συχνά “αναβαθμίζεται” με λουκάνικο chorizo.

Διαδικασία

Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτετε το λουκάνικο, τις πατάτες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμη.

Προσθέτετε το ζωμό, τα φύλλα δάφνης και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και με ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε τα υλικά.

Προσθέτετε στη συνέχεια τις λαχανίδες και σιγοβράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ψηθούν και τα χόρτα.

Τέλος, αναμειγνύετε την πάπρικα με λίγο ελαιόλαδο για να φτιάξετε ένα dressing. Σερβίρετε τη σούπα σε πιάτα, ραντίζετε με λίγο από το dressing και απολαμβάνετε.


Feijoada που είναι τα μαγειρευτά φασόλια.

Πορτογαλική feijoada

Η πορτογαλική feijoada εδώ και αιώνες, αποτελεί παράδοση για την πορτογαλική κουζίνα. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτή η συνταγή διαδόθηκε και στη Βραζιλία. Έτσι, καθιερώθηκε και εκεί.

Η πορτογαλική feijoada ίσως είναι μια από τις 3 ή 4 πιο λαϊκές συνταγές της Νοτίου Αμερικής. Συνήθως είναι πιάτο του κυριακάτικου τραπεζιού. Επίσης, είναι παράδοση να υπάρχει σε κάθε οικογενειακό τραπέζι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως γιορτές και ιδιαίτερες συναντήσεις.

Η feijoada είναι η φασολάδα

Η πορτογαλική feijoada φτιάχνεται με μαύρα ή με κόκκινα φασόλια. Επίσης, μαγειρεύεται με λουκάνικο chorizo, χοιρινά παιδάκια, καπνιστή πανσέτα, δάφνη και καυτερή πιπεριά. Όμως, μπορεί να μαγειρευτεί και χωρίς κρέας.

Στην Πορτογαλία, για να δώσουν περισσότερη νοστιμιά στο πιάτο, χρησιμοποιούν το σαλάμι chorizo, που έχει πολύ έντονο κόκκινο χρώμα. Συνήθως, η  πορτογαλική feijoada συνοδεύεται από άσπρο ρύζι ή κόκκινο λάχανο.

Τα μαύρα φασόλια που ονομάζονται «cumana» ή «comanda» και χαρακτηρίζουν τη βραζιλιάνικη συνταγή, δεν καλλιεργούνται στην Ευρώπη.

Βασικά, στη Βραζιλία, η feijoada είναι χαρακτηριστικό πιάτο του Rio de Janeiro. Πράγματι, κάθε Σάββατο, αυτό το πιάτο αναγράφεται στο μενού των εστιατορίων. Επίσης, συνοδεύεται από το κοκτέιλ caipirinha, που πρωτοφτιάχτηκε το 1930.

Αποτελεί σύμβολο της Βραζιλίας, με βάση cachaça, lime, ζάχαρη και πάγο.

Η παράδοση αναφέρει ότι, στη Βραζιλία, η feijoada ήταν πιάτο των σκλάβων που δούλευαν στις φυτείες. Το πιάτο τους ήταν φασόλια με ρύζι και καμιά φορά την Κυριακή, έβαζαν και λίγο κρέας.

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι τα φασόλια πρέπει να μείνουν στο νερό για 12 ολόκληρες ώρες, καταλαβαίνουμε ότι η παρασκευή του πιάτου απαιτεί πολύ χρόνο. Γι αυτό το λόγο, δεν αποτελεί καθημερινή γαστρονομική πρόταση.


3. Bacalhau , ο κλασσικός παστός μπακαλιάρος με τις άπειρες παραλλαγές του.


4. Arroz de Tamboril. Η πεσκανδρίτσα με το ρύζι που ξετρελαίνει τους ψαροφάγους.

arroz

Πορτογαλικό ρύζι με πεσκανδρίτσα

Υλικά

  • 400γρ. πεσκανδρίτσα, σε κύβους
  • 8-10 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες (κρατάτε τα κεφάλια για τον ζωμό)
  • 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ώριμη ντομάτα σε κομμάτια
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μακρύκοκκο
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό, ξηρό
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 κύβο ζωμού ψαριού*
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα

Το “Arroz de tamboril” αν και ένα από τα αγαπημένα πιάτα της πορτογαλικής κουζίνας, θεωρείται “το φαγητό των φτωχών”. Πρόκειται για την παέγια  στην πορτογαλική της εκδοχή, όπου ο καθένας προσθέτει κρεατικά και θαλασσινά της αρεσκείας του.

Διαδικασία

Βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τον κύβο, το νερό και τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, τσιγαρίζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά σε λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ και το κρασί και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης, την πεσκανδρίτσα, το ρύζι και αλατοπιπερώνετε.

Σουρώνετε το ζωμό και τον προσθέτετε στο τηγάνι. Ανακατεύετε καλά, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτετε τις γαρίδες και το μαϊντανό. Εάν το ρύζι πιει όλο το ζωμό και δεν έχει ψηθεί, μη διστάσετε να προσθέσετε λίγο ζωμό ή νερό ακόμη.


5. Camarão. Φυσικά δεν μπορούν να λείπουν οι γαρίδες.


6. Pastel de Nata. Τα εξαιρετικά γλυκά Παστέλ ντε Νάτα είναι ότι καλύτερο μπορείς να δοκιμάσεις και μοιάζει πολύ με την δική μας μπουγάτσα -γευστικά-.

Το pastel de nata ή pastel de Belém, το εθνικό γλυκό της Πορτογαλίας, σημαίνει «γλυκό με κρέμα», καθώς αυτό είναι το βασικό του συστατικό. Τα καλύτερα pasteis de nata θα τα βρεις στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Antiga Confeitaria de Belém στη Λισαβόνα.


7. Caldeirada. Εδώ μιλάμε για μαγειρευτό ψάρι.

Η Πορτογαλέζικη Caldeirada, ένα  ψαροφαγηκό πιάτο που φτιάχνουν πολύ συχνά και με άπειρους, διαφορετικούς τρόπους  στην Πορτογαλία.  

Μαγειρεύεται γιαγνί, στη γάστρα, στην κατσαρόλα αλλά και σε σούπα. Με ένα ή 2 ψάρια και με πολλά ή καθόλου οστρακόδερμα και θαλασσινά.

ΣΥΝΤΑΓΗ

  • 8 φέτες μπακαλιάρο (καλύτερα φρέσκο ή κατεψυγμένο) – ο παστός δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή)
  • 8 τομάτες (ώριμες αλλά σφιχτές) – κομμένες σε ροδέλες
  • 8 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 6 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 5-6 φύλλα δάφνης
  • Ελαιόλαδο
  • Κόκκους πιπέρι
  • Αλάτι
  • 3-4 (τουλάχιστον) ποτήρια κόκκινο κρασί.

Διαδικασία:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα θα ρίξεις λίγο λάδι (ίσα να σκεπάσει τον πάτο) και θα αρχίσεις να στρώνεις, εναλλάξ, πατάτες, κρεμμύδια, μπακαλιάρο, τομάτες.  Μια-μία στρώση μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
  2. Αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις από πάνω μπόλικους κόκκου πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και μαζί ένα μεγάλο ποτήρι νερό και το κρασί.
  3. Ανάβεις την εστία το μέτριο προς δυνατό και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνεις τη φωτιά και μαγειρεύεις, χωρίς να ανακατέψεις, μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.
  4. Ενδιαμέσως δοκιμάζεις για να βεβαιωθείς ότι έχει αρκετό αλατοπίπερο και ότι είναι καλή η γεύση.
  5. Αν χρειασθεί, προσθέτεις, λίγο-λίγο νερό και μαζί λίγο κρασί.  Για κάθε ποτήρι νερό να βάζεις και ½ ποτήρι κόκκινο κρασί για να διατηρηθεί η ισορροπία του φαγητού.

Σερβίρεις ζεστό με φρέσκο, τραγανό ψωμάκι και δροσερό, κόκκινο ή ροζέ κρασί.


8. Cozido à Portuguesa. Το μαγειρευτό χοιρινό με λάχανο που είναι ιδιαιτέρως γευστικό.


9. Sardinhas grelhadas . Οι γνωστές ψητές σαρδέλες.


10. Frango Piri Piri. Ζουμερό κοτόπουλο Piri Piri.

Κοτόπουλο Piri piri: Μία συνταγή από την Πορτογαλία

Η συνταγή Piri piri έχει τις ρίζες της τόσο στην Αφρική, όσο και στην Πορτογαλία. Πρόκειται για ένα πικάντικο πιάτο. Πρωτοεμφανίστηκε στην Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη, όταν έποικοι Πορτογάλοι μετέφεραν διάφορα πιπέρια από τη Χιλή, γνωστά ως piri-piri στα σουαχίλι.

Υλικά

1.600-1.800 γρ., κοτόπουλο, χωρίς τη σπονδυλική του στήλη και ανοιγμένο
κατά πλάτος (πλακέ)
1/4 φλ. του τσαγιού φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένος
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, (περίπου 3-5εκ.) καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο στα τέσσερα
3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
1/2 φλ. σάλτσα piri-piri ή άλλη καυτερή σάλτσα πιπεριάς
1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το άλειμμα
1/4 φλ. φρέσκος χυμός λεμονιού
1 κ.γλ. χοντρό αλάτι
1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Θα συνοδέψεις το φαγητό σου με αυθεντικό πορτογαλικό κρασί.
Extra Food Tip: Οι περισσότεροι Πορτογάλοι δειπνούν γύρω στις 20:30 ή 21:00.