Τα καρύδια – ο καρπός που δυναμώνει την καρδιά

Έναρξη

Αγαπημένος καρπός μικρών και μεγάλων τα καρύδια είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και καλών λιπαρών, ενώ η καθημερινή κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των οστών ακόμη και στη ρύθμιση του βάρους.

Μόλις 30 γραμμάρια καρύδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη (5 γραμμάρια), φυτικές ίνες (2 γραμμάρια), καθώς και ασβέστιο (20mg) είναι το τέλειο σνακ.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη Β6, ωμέγα-3 λιπαρά και σίδηρο. Παρόλο που συγκαταλέγονται στα τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό δείκτη (200 θερμίδες σε 30 γραμμάρια), η πλούσια περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και νιώθετε χορτάτοι.

Υγεία της καρδιάς 

Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα καρύδια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την χοληστερόλη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Αυτό, εν συνεχεία, μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισόδιου και εμφράγματος.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition έδειξε ότι  όσοι ασθενείς κατανάλωναν καρύδια περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν 37% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με αυτούς που είτε δεν κατανάλωναν καθόλου καρύδια ή κατανάλωναν πιο σπάνια.