Tι προβλέπει για το 2024 ο Νοστράδαμος;

Έναρξη

Οι προβλέψεις που περιέχει το κλασικό του βιβλίο «Προφητείες» (1555) έχουν αναγάγει τον αμφιλεγόμενο Γάλλο φαρμακοποιό και αστρολόγο σε μελλοντολόγο.

Τι προβλέπει, λοιπόν, για το 2024 ο αμφιλεγόμενος μελλοντολόγος;

Πόλεμος με την Κίνα;

Κατ’ αρχάς στο βιβλίο του μιλά για «μάχη και ναυμαχία», καθώς και ότι ένας «κόκκινος αντίπαλος θα χλομιάσει από φόβο / βάζοντας τον μεγάλο Ωκεανό σε τρόμο».

Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι ο «κόκκινος αντίπαλος» θα μπορούσε να είναι η Κίνα. Πρόκειται για μια τρομακτική πρόβλεψη που ελπίζουμε να μην βγει αληθινή.

Ο Χάρι στο Μπάκιγχαμ;

Ένα από τα αποσπάσματα λέει επίσης πως «ένας Βασιλιάς των Νησιών» θα «εκδιωχθεί διά της βίας». Η ερμηνεία που δίνουν κάποιοι είναι ότι το απόσπασμα αναφέρεται στον βασιλιά Κάρολο Γ’. Ο Νοστράδαμος λέει επίσης ότι τον θρόνο του ηγεμόνα αυτού θα τον σφετεριστεί «κάποιος που δεν θα έχει το σημάδι του βασιλιά». 

Δεδομένου ότι ο σημερινός διάδοχος είναι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αυτό σημαίνει ότι ο θρόνος, κατά την συγκεκριμένη ερμηνεία του Νοστράδαμου, θα πάει στον αδελφό του, τον πρίγκιπα Χάρι.

Σημειώνεται ότι ο πρίγκιπας Χάρι είναι πέμπτος στην σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, άρα για να ανέλθει εκείνος στο αξίωμα θα πρέπει να παρακαμφθούν, εκτός του αδελφού του, και τα τρία ανήψια του.

Η κλιματική κρίση εντείνεται;

«Η ξηρή γη θα γίνει πιο ξηρή / Και θα υπάρξουν μεγάλες πλημμύρες σαν φανεί», γράφουν οι «Προφητείες». Δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι πριν περισσότερα από 450 χρόνια ο Νοστράδαμος είχε προβλέψει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Μαζί όμως με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει επιπλέον προβλέψει και ένα παγκόσμιο κύμα πείνας με τα εξής λόγια: «Πολύ μεγάλος λιμός μέσω ενός επιβλαβούς κύματος».

Νέος Πάπας;

Σύμφωνα με τις «Προφητείες», ο Πάπας Φραγκίσκος ενδέχεται να αντικατασταθεί.

«Λόγω του θανάτου ενός πολύ ηλικιωμένου Ποντίφικα / θα εκλεγεί ένας Ρωμαίος καλής ηλικίας / Γι’ αυτόν θα ειπωθεί ότι αποδυναμώνει την έδρα του / αλλά για πολύ καιρό θα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση».

Όχι η καλύτερη πρόβλεψη για έναν κατά γενική ομολογία δημοφιλή Ποντίφικα που μάλιστα την Κυριακή (17/12) γιόρτασε τα 87α γενέθλιά του.

2024 σύμφωνα με τον Νοστράδαμο: Χάρι στο θρόνο και πόλεμος με την Κίνα

……………………………………………………………………………………………………

Η ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολό της απορρίπτει την αντίληψη ότι ο Νοστράδαμος είχε κάποια υπερφυσική μαντική ικανότητα και θεωρεί ότι οι συσχετισμοί μεταξύ γεγονότων και των προβλέψεών του αποτελούν προϊόν (συχνά ηθελημένης) παρερμηνείας. Εξάλλου, οι προβλέψεις του είναι τόσο ασαφείς που θεωρητικά θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή σχεδόν σε οτιδήποτε.

Ακόμη κι αν οι προφητείες του Μισέλ ντε Νοστρντάμ, εξελληνισμένα γνωστού ως Νοστράδαμου, παραπέμπουν περισσότερο σε εικασίες παρά σε προβλέψεις, έχει για λόγους διασκέδασης κάποια αξία να βλέπουμε λίγο πριν τελειώσει το έτος τι οραματίστηκε ο Γάλλος φαρμακοποιός και αστρολόγος στο έργο που τον έκανε διάσημο, τις «Προφητείες» του από το 1555.

Τα γραπτά του Νοστράδαμου είναι ασαφή, όπως και ότι του χρεώνονται τόσο προβλέψεις που βγήκαν όσο και άλλες που δεν βγήκαν και τόσο.

Για παράδειγμα, στον Νοστράδαμο πιστώνεται η πρόβλεψη για την άνοδο του Χίτλερ, για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και για την πανδημία, ενώ έχει επίσης προβλέψει το τέλος του κόσμου το 1999 (προφανώς λανθασμένα) και την έλευση του Αντίχριστου το 2023 – επίσης λάθος, αν και ακόμη μας μένει μισός μήνας, μέχρι το έτος να ρίξει αυλαία.