O φωτογράφος Andrew Moore μας παρουσιάζει την Κούβα του ’90 μέσα από το φακό του

Έναρξη

Ο Andrew Moore ταξίδεψε για τρία χρόνια στην Κούβα, όπου και δημιούργησε ένα μοναδικό φωτογραφικό αρχείο.

Από τον Σεπτέμβριο του 1998 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2001, ο Andrew Moore βρίσκονταν στην Κούβα. Εκεί φωτογράφιζε ντόπιους ανάμεσα στα χτισμένα σπίτια των γειτονιών τους.  Μέσα σε τρία χρόνια τράβηξε περισσότερες από 700 έγχρωμες φωτογραφίες, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό οπτικό αρχείο, το οποίο αποτυπώνει την ιστορία της χώρας, η οποία επηρεάζει άμεσα και την αρχιτεκτονικής της.

Μέσα από τον φακό του Moore, οι ανακτορικές κατοικίες της Κούβας και γενικά οι πολυτελείς εσωτερικοί χώροι με μάρμαρο και επιχρυσωμένες λεπτομέρειες παρουσιάζονται με ποικίλες αποχρώσεις: Οι φλούδες χρώματος από την οροφή αποκαλύπτουν δομικά ξύλινα πηχάκια, τα σπασμένα παράθυρα παραμένουν ερειπωμένα και τα πολύχρωμα υπαίθρια καθίσματα βρίσκονται πλάι σε επιτεύγματα της τεχνολογίας.

All images © Andrew Moore

Οι τοποθεσίες που απεικονίζονται είναι κυρίως αστικές μητροπόλεις. Οι σαγηνευτικές εικόνες αποτελούν απόδειξη της δύναμης της αρχιτεκτονικής η οποία επηρεάζεται άμεσα από τη ζωή της πόλης. Η Αβάνα είναι χτισμένη κάθετα, με κεραμοσκεπές, ψηλές οροφές και ψηλά παράθυρα που περικυκλώνουν τις κεντρικές αυλές και προσφέρουν ανακούφιση από την έντονη ζέστη και τον ήλιο. «Το φως της ημέρας είναι γενικά βάναυσο, ενώ τη νύχτα, η πόλη είναι αρκετά σκοτεινή με λίγο φωτισμό από τις λάμπες των δρόμων», λέει.

Πολλά από τα κτίρια που φωτογράφισε ο Μoore κατασκευάστηκαν πριν ο κλιματισμός καθιερωθεί στις οικίες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του —η Κούβα και οι κάτοικοί της βίωναν έντονα τις επιπτώσεις του εμπάργκο που τους επέβαλαν οι ΗΠΑ από το 1998 μέχρι και το 2001. Το εξουθενωτικό εμπάργκο είχε είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες κάτοικοι να ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, στοιβαγμένοι πολλοί μαζί σε κοινά σπίτια.

All images © Andrew Moore

Μαζί με τους βοηθούς του, Ondrej Kubicek, Laurence Dutton, Kevin Fletcher και Bart Michels, ο Moore αλληλεπιδρούσε με ντόπιους, οι οποίοι του αφηγήθηκαν ιστορίες από τη ζωή τους, τις οποίες μετέφρασε ο φίλος του Paquito Vives, κατά την παραγωγή της συλλογής. «Όλοι μας μάθαμε για την πόλη περπατώντας στους δρόμους της, χτυπώντας πόρτες και μιλώντας με τους κατοίκους για την ιστορία των γειτονιών τους», μοιράζεται. «Οι άνθρωποι συχνά παραπονιόταν για την κατάσταση των σπιτιών τους, αλλά ήταν πάντα φιλικοί και μας προσκαλούσαν ελεύθερα στα σπίτια τους για έναν μικρό καφέ και μεγάλες συζητήσεις».

Ο Moore, σε αυτό το ταξίδι είχε την ευκαιρία να συγκεντρώσει «χρωματική αρμονία, φυσικό φως, βαθύ και ρηχό χώρο, αφηγηματική λεπτομέρεια, πολιτιστική ιστορία και ανθρώπινη φιγούρα» σε μια ενιαία εικόνα. Εμπνεύστηκε από τις φωτογραφίες του Julius Schulman για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαμορφώνονται σε έναν χώρο, μια ανησυχία που διαφένεται σε όλο το εκτεταμένο αρχείο του με τοποθεσίες τη Ρωσία και την Ουκρανία, τη Νέα Υόρκη και το Ντιτρόιτ.

Με έδρα το Kingston της Νέας Υόρκης, ο Moore έχει εκδώσει έξι τόμους φωτογραφικών άλμπουμ και μπορείτε να βρείτε δύο από τους πιο πρόσφατους, το Blue Alabama και το Dirt Meridian, στο Bookshop. Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζεται για μια σόλο παράσταση με τοπία της κοιλάδας Hudson, η οποία θα προβληθεί το 2023 στο Yancey Richardson. Μέχρι τότε, δείτε περισσότερες δουλειές του στο site του και στο Instagram. (μέσω swissmiss)

Με πληροφορίες από: www.thisiscolossal.com | All images © Andrew Moore