“1922” Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Έναρξη

"1922" Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

25Ιουλ10:0008:55"1922" Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου10:00 - 08:55

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου υποδέχεται την περιοδική έκθεση με τίτλο «1922».

Με το απόσπασμα από το βιβλίο του Φώτη Κόντογλου ξεκινά η περιοδική έκθεση «1922», που εγκαινιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 (ώρα 20:00), στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Εμένα το γραφτό μου ήτανε να γεννηθώ στην Ανατολή, αλλά η ρόδα της Τύχης, που γυρίζει ολοένα, ξερρίζωσε από τα θεμέλια τον τόπο μου και μ’ έρριξε στην ξενιτειά, σ΄ ανθρώπους που μιλούσανε την ίδια γλώσσα με μένα, πλην όμως που είχανε άλλα συνήθια. Το πουλί το θαλασσοδαρμένο, πώς βρίσκει έναν βράχο μέσα στο πέλαγο και κάθεται και στεγνώνει τα φτερά του, έτσι βρίσκουμαι κι εγώ σε τούτα τα χώματα. – Φ. Κόντογλου, Το Αϊβαλί. Η πατρίδα μου, 4η έκδοση, εκδοτικός οίκος «Αστήρ» Αλ. και Ε. Παπαδημητρίου, Αθήνα, 1983

Η έκθεση διατρέχει τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, τον ξεριζωμό, την επανεκκίνηση στην Ελλάδα, την ενσωμάτωση των προσφύγων και τη διατήρηση της μνήμης, αλλά και τη σημαντική προσφορά των Μικρασιατών προσφύγων στο νησί της Λέσβου. Οι πέντε εκθεσιακές ενότητες αξιοποιούν εμβληματικά κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών, όπως είναι ο Φώτης Κόντογλου, η Διδώ Σωτηρίου, ο Ηλίας Βενέζης και οι Λέσβιοι Στράτης Μυριβήλης και Ασημάκης Πανσέληνος, αναδεικνύοντας τη δυναμική σχέση της Ιστορίας με τη λογοτεχνία.

Σπάνιο αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και ιερά κειμήλια αποκαλύπτουν στιγμές της ζωής πριν αλλά και μετά την τραγωδία του ’22. Ξεχωρίζουν ηχητικές μαρτυρίες προσφύγων, επιστολές στρατιωτών αλλά και η φορητή εικόνα των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στο Αϊβαλί, που σώθηκε τελευταία στιγμή από βανδαλισμό.

Στην πραγματοποίηση της έκθεσης συνέβαλαν οι ιδιώτες συλλέκτες Στρατής Αναγνώστου, Ζαχαρούλα Ιωακείμ, Μαρία Κιαχαγιά, Στέφανος Κουμπασάρος, Γεράσιμος Μπεκιάρης, Αργύρης Χατζημαλλής και Αντώνης Χατζηχαραλάμπους, το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακοίλων Λέσβου «Ροδόδεντρο», η Λαογραφική Συλλογή Πελόπης Λέσβου, καθώς και εθνικοί φορείς και εκδοτικοί οίκοι.

Με το «1922» ολοκληρώνεται το εκθεσιακό πρόγραμμα του ΠΙΟΠ για τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο ξεκίνησε το 2022 στη Χίο ( “απέναντι”, Μουσείο Μαστίχας Χίου) και συνεχίστηκε στον Βόλο ( “εκ Μικράς Ασίας”, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ Τσαλαπάτα). Οι τρεις περιοδικές εκθέσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Στα εγκαίνια στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, μουσικές και χορούς της Μικράς Ασίας θα παρουσιάσουν η Ορχήστρα Σαντουριών Αναγνωστηρίου Αγιάσου, το Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων Αναγνωστηρίου Αγιάσου και ο Χορευτικός Όμιλος Μυτιλήνης «Οι Αιολείς».

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Άποψη Συνοικισμού Απάνω Σκάλας, ο οποίος κατασκευάστηκε από την Επιτροπή Αποκαταστάσεων Προσφύγων. Συλλογή Στρατή Αναγνώστου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία:

Από: 25/07/2023 Εως: 17/08/2024

Εγκαίνια: Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στις 20:00
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10), 10:00-17:00 (από 16/10)

Τοποθεσία:

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, Αγία Παρασκευή, Λέσβος

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 22530 32300 | piop.gr

Χρόνος

(Τρίτη) 10:00 - 08:55

Τόπος

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Αγία Παρασκευή