“Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα” Θοδωρής Λάλος – Έκθεση στην “Poseidon Art Gallery” Στην Λήμνο

Έναρξη

"Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα" Θοδωρής Λάλος - Έκθεση στην "Poseidon Art Gallery" Στην Λήμνο

08Αυγ(Αυγ 8)11:0020Σεπ(Σεπ 20)22:00"Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα" Θοδωρής Λάλος - Έκθεση στην "Poseidon Art Gallery" Στην Λήμνο(Αύγουστος 8) 11:00 - (Σεπτέμβριος 20) 22:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Poseidon Art Gallery φιλοξενεί την νέα ατομική έκθεση του Θοδωρή Λάλου “Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα”.

Ακούς ή νιώθεις το γέλιο; Σαν μια μικρή σταγόνα ευτυχίας που ξεχειλίζει από ένα μισογεμάτο ποτήρι ή μήπως ειρωνεία που προσπαθεί να κρυφτεί καμουφλαρισμένη πίσω από ένα (πικρό) χαμόγελο. Μια θάλασσα οι αναμνήσεις. Καταδύεσαι και ψαρεύεις στο βυθό του μυαλού σου. Άλλοτε καθαρός, με κοχύλια χρωματιστά, σπάνια ψάρια, κοράλλια και αστερίες και άλλοτε θολός, αναταραγμένος, σκοτεινός, άβυσσος…

Μια λέξη, μια εξομολόγηση, η αίσθηση ενός χαδιού σε ένα ανυπόμονο μάγουλο, μια παλιά ξεθωριασμένη φωτογραφία, σκισμένες σελίδες ενός βιβλίου και ένας κόσμος που άφησες, ένας εαυτός που ξέχασες και δεν τον νιώθεις πια, δεν γνωρίζεστε αλλά σου ξυπνά μια αναπάντεχη οικειότητα ,σα μια ζεστή αγκαλιά τις πρώτες νύχτες του φθινοπώρου… έρχεται, επιστρέφει προσκαλώντας σε σ’ ένα παιχνίδι.

Στήσε αυτί… Έπεσε το ζάρι…

Τι κι αν προσπάθησες να ξεφύγεις, τι κι αν αγάπησες, αγαπήθηκες, πόνεσες, δάκρυσες, έφυγες και μετάνιωσες; Ένα ταξίδι στο επέκεινα και μια ψυχή που επιστρέφει. Ή μήπως αποχωρεί οριστικά για άλλες στεριές και θάλασσες.

Κοιμάσαι, θυμάσαι ελπίζεις και απελπίζεσαι. Ποιο ταξίδι, ποια μυρωδιά και ποια μελωδία να σε οδηγεί… Ποια πατρίδα αφήσαμε πίσω μας και με τόση νοσταλγία μας στοιχειώνει; Ένα σφύριγμα στο βάθος, ένας ψίθυρος που σε καλεί σαν μια σειρήνα θελκτική και εσύ δεμένος στο κατάρτι. Να πας εκεί που οι σκέψεις ακούγονται. Σαν κύμα αντιμάμαλο που παφλάζει στο ξύλινο μουράγιο.

Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα. Ανταριασμένη και γαλήνια, με τον αέρα να χαϊδεύει τη ράχη της και να περνάει τα μικρά του δάχτυλα στα ξέπλεκα μαλλιά της.

Μην τη φοβηθείς. Είναι μέσα σου.
Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα
κι είναι στη μυρωδιά της μέσα που το ψάρι αστράφτει
μάταια μην ψάχνεις
Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη
πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα. (*)

(*) Οδυσσέας Ελύτης. Μαρία Νεφέλη. Εκδόσεις Ίκαρος 1978

Μαργαρίτα Τιλελή-Αρχαιολόγος
Θεσσαλονίκη Οκτώβρης του 2022

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Ξυπολίτου

Θοδωρής Λάλος – Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτη του 1976. Σπούδασε ζωγραφική με άριστα στην Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Α΄ εργαστήριο) και συντήρηση έργων τέχνης στην Αθήνα με υποτροφία στην Ρώμη.

Έχει κάνει 11 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Έργα του υπάρχουν στην μόνιμη συλλογή του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Καβάφη Αλεξάνδρεια Αιγύπτου και Stedelijk Van Abbemuseum Αϊντχόβεν Ολλανδίας.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Παγωτό 2023 (λεπτομέρεια έργου) 17χ17εκ Θοδωρής Λάλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία:

Από: 08/08/2023 Εως: 20/09/2023

Τοποθεσία:

Poseidon Art Gallery, Ποσειδώνος 17, Μύρινα, Λήμνος

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 2254 020028 | Poseidon Art Gallery

Χρόνος

Αύγουστος 8 (Τρίτη) 11:00 - Σεπτέμβριος 20 (Τετάρτη) 22:00

Τόπος

Poseidon Art Gallery

Ποσειδώνος 17, Μύρινα