Χρήστος Κεχαγιόγλου – Μες στο φως: Έκθεση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Έναρξη

Χρήστος Κεχαγιόγλου – Μες στο φως: Έκθεση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

10Νοε(Νοε 10)18:0003Δεκ(Δεκ 3)18:00Χρήστος Κεχαγιόγλου – Μες στο φως: Έκθεση στην γκαλερί Ζουμπουλάκη(Νοέμβριος 10) 18:00 - (Δεκέμβριος 3) 18:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Προσεγγίζοντας όλο και εντονότερα την αφαίρεση, στην έκτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί, ο Χρήστος Κεχαγιόγλου ζωγραφίζει το ίδιο το φως. Τα ζωγραφικά του έργα, δουλεμένα στην Αθήνα αλλά και στην Άνδρο επιδιώκουν να αποδώσουν το φως των Κυκλάδων, «με τις αέναες μεταμορφώσεις του πάνω στην απεραντοσύνη της θάλασσας και του ουρανού».

Ο Τζόζεφ Κόνραντ στο βιβλίο «Η γραμμή της σκιάς» (μτφρ. Ξενοφών Κομνηνός, εκδ. Ίνδικτος, 2000) γράφει: «κοίταξα μπροστά, και στην ήσυχη λουρίδα του υπέρλαμπρου, αχνά πορτοκαλιού φωτός είδα να διαγράφεται επίπεδη η στεριά, σαν ένα χνάρι κομμένο σε μαύρο χαρτί και να επιπλέει, θαρρείς, επάνω στο νερό ελαφριά σαν φελλός. Ο ήλιος όμως ανεβαίνοντας τη μεταμόρφωσε σε σκοτεινό αχνό, μια αβέβαιη μάζα σκιάς που τρεμούλιαζε στο ζεστό εκτυφλωτικό φως».

Ο Κεχαγιόγλου οδηγούμενος από το φως αποδίδει με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα που δημιουργείται κατά τις εναλλαγές των ωρών, στη θάλασσα και στον ουρανό. Οι εικόνες τους εμπεριέχουν κάτι σχεδόν μεταφυσικό, μοιάζουν να βρίσκονται στο μεταίχμιο του υπαρκτού με το φαντασιακό ενώ αποδίδουν με ένταση την ψυχική διάσταση του παρατηρητή.

Χρήστος Κεχαγιόγλου

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, παρακολουθώντας παράλληλα εκεί και το μάθημα ζωγραφικής του Νίκου Σαχίνη. Στη συνέχεια σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και τέλος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι μελετώντας τις σχέσεις κινηματογράφου και ζωγραφικής.

Έχει σκηνοθετήσει δεκάδες ταινίες και έργα βίντεο που παίχτηκαν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης, καθώς και σε μουσεία και αίθουσες τέχνης.

Έχει παρουσιάσει την ζωγραφική του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε 41 ατομικές και σε πάνω από εκατό ομαδικές εκθέσεις. Το 2014 η Πινακοθήκη Κυκλάδων σε συνεργασία με τη γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσίασαν στη Σύρο μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του. Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κριτική το βιβλίο του με τίτλο «με τα μάτια προς τα μέσα να κοιτάνε».

Το έργο του παρουσιάζεται σε δεκάδες βιβλία, καταλόγους, μουσικά άλμπουμ και εξώφυλλα πολλών σημαντικών εκδοτικών οίκων. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες, γκαλερί, μουσεία και μεγάλες συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι μόνιμος συνεργάτης της γκαλερί Ζουμπουλάκη. Η έκθεση «Μες στο φως» είναι η έκτη ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 10/11/2022 Εως: 03/12/2022

Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, 18.00-21.00
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ., 11.00 -20.00 | Τετ. & Σάβ., 11.00 –15.00

Τοποθεσία:

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 210 3608278 | zoumboulaki

Χρόνος

Νοέμβριος 10 (Πέμπτη) 18:00 - Δεκέμβριος 3 (Σάββατο) 18:00

Τόπος

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Πλ. Κολωνακίου 20