Φεστιβάλ Πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

Έναρξη

Φεστιβάλ Πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός

23Οκτ(Οκτ 23)20:3027(Οκτ 27)20:30Φεστιβάλ Πιάνου στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός20:30 - 20:30 (27)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το καθιερωμένο Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, αφιερωμένο στον «βασιλιά των οργάνων», ανανεώνει στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως και τις 27 Οκτωβρίου 2022, πάντοτε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης και σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου.

Πέντε αναγνωρισμένοι Έλληνες πιανίστες με διεθνή σταδιοδρομία, οι Δημήτρης Βασιλάκης (23/10), Λορέντα Ράμου (24/10), Κάρολος Ζουγανέλης (25/10), Πρόδρομος Συμεωνίδης (26/10) και Χρίστος Παπαγεωργίου (27/10), ερμηνεύουν κάποια από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα, καλύπτοντας ένα ευρύτατο φάσμα μουσικών τάσεων και συνθετικών δημιουργιών.

Έργα, μεταξύ άλλων, των Κλωντ Ντεμπυσσύ, Μωρίς Ραβέλ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Σεργκέι Προκόφιεφ, Ισαάκ Αλβένιθ, Άρνολντ Σαίνμπεργκ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Ολιβιέ Μεσσιάν, Ιάννη Ξενάκη αλλά και πιανιστικές συνθέσεις των ημερών μας συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα.

Οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνουν δύο απογευματινές συναυλίες των ανερχόμενων σολίστ Ναταλίας Γιαννάκη (23/10) και Μαργαρίτας Κολάση (26/10) και masterclass πιάνου των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πιάνου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ρεσιτάλ

Δημήτρης Βασιλάκης
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Αλβένιθ, Γκουασταβίνο, Γκρανάδος, Μέτνερ, Μπέριο, Ντεμπυσσύ, Πουλένκ, Ραβέλ, Σαρρίνο, Φωρέ

Εάν κάποιοι έχουν σχηματίσει την εντύπωση πως η μουσική του 20ού αιώνα είναι «δύσκολη», «στρυφνή» και «εγκεφαλική», τότε το ρεσιτάλ του Δημήτρη Βασιλάκη μπορεί να προσφέρει το πιο αφοπλιστικό αντεπιχείρημα! Η χάρη, η αισθαντική αρμονία και η μελωδικότητα δεν έπαψαν ποτέ να συντροφεύουν τη μουσική δημιουργία – από τις απαρχές της ως σήμερα. Ο Δημήτρης Βασιλάκης, πιανίστας εδώ και τριάντα χρόνια το διάσημου Ensemble Intercontemporain, έχοντας στο ενεργητικό του πληθώρα πρώτων εκτελέσεων και συνεργασιών με μερικούς από τους μεγαλύτερους μουσουργούς των καιρών μας, επιλέγει να φωτίσει αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα πλευρά του ρεπερτορίου.

Λορέντα Ράμου
Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Γκε, Γουλφ, Δραγατάκη, Κάουελ, Κέιτζ, Μάρκους, Μπουλέζ, Ρζέφσκι, Σαίνμπεργκ, Σακελλαρίου – Ράμου

Η πιανίστρια Λορέντα Ράμου, καταξιωμένη στις συνειδήσεις των φιλόμουσων για την πολύχρονη και σε βάθος σχέση της με την πιανιστική αβανγκάρντ, πέραν των αναγνώσεών της σε σπουδαίες σελίδες της πιανιστικής πρωτοπορίας παρουσιάζει έργα «ειδικών προδιαγραφών», που υπόσχονται συναρπαστικά ακροάματα και εξάπτουν τη φαντασία μας. Ετοιμαστείτε να ακούσετε πώς ένα πιανιστικό έργο φλερτάρει με το μουσικό θέατρο, ζητώντας από τον εκτελεστή να ξετυλίξει έναν περιπαθή μονόλογο την ώρα που παίζει, πώς χρησιμοποιείται η τεχνική των κλάστερ για να παιχτεί αρχαία κινέζικη μουσική, πώς η επέμβαση αντικειμένων στις χορδές μεταμορφώνει ριζικά τον ήχο ή πώς ένα μικροσκοπικό παιδικό πιάνο συμπορεύεται με ηλεκτρονικούς ήχους!

Κάρολος Ζουγανέλης
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Προκόφιεφ, Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς, Ταίηλορ

Ο ακμαίος και πολύπλευρος βιρτουόζος Κάρολος Ζουγανέλης μάς ξεναγεί στον κόσμο του ρωσικού πιανιστικού ρεπερτορίου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, το οποίο αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της πιανιστικής φιλολογίας όλων των εποχών. Το ρεσιτάλ περιλαμβάνει σπουδαία έργα των Σεργκέι Προκόφιεφ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς, καθώς και έναν εντυπωσιακό πιανιστικό κύκλο του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη Νέστορα Ταίηλορ.

Πρόδρομος Συμεωνίδης
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Μεσσιάν, Ντεμπυσσύ, Ξενάκη, Πίντσερ

Ο Πρόδρομος Συμεωνίδης, πιανίστας ταγμένος στην υπηρεσία της σύγχρονης μουσικής και αναγνωρισμένος διεθνώς για τη δύναμη και το κύρος των ερμηνειών του, μας ταξιδεύει με το ρεσιτάλ του στο Παρίσι του 20ού αιώνα, που υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα της μουσικής (και όχι μόνο) πρωτοπορίας. Στο πρόγραμμά του, ο ίδιος σταχυολογεί με γνώση και έμπνευση από το πιανιστικό έργο τριών μέγιστων συνθετικών φυσιογνωμιών του αιώνα που πέρασε: του Κλωντ Ντεμπυσσύ, του Ολιβιέ Μεσσιάν και του Ιάννη Ξενάκη, που όλοι έζησαν και έδρασαν στη γαλλική πρωτεύουσα.

Χρίστος Παπαγεωργίου
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Έργα Παπαγεωργίου

Στις Στιλιστικές παραλλαγές τού πάντα ανήσυχου και πολυσχιδούς συνθέτη και πιανίστα Χρίστου Παπαγεωργίου, το απέριττο θέμα από το γνωστό σε όλους μας τραγούδι «Στο περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη μεταμορφώνεται με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους στιλ, από αυτό του Κουπρέν και του Χαίντελ ως αυτό του Κραμπ, του Κηθ Τζάρρετ ή του ροκ εντ ρολ, γενόμενο έτσι ένα εισιτήριο σε ένα φαντασμαγορικό μουσικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Ένα τολμηρό καλλιτεχνικό εγχείρημα, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι ερμηνευτής του έργου είναι ο ίδιος του ο συνθέτης.

Συναυλίες ανερχόμενων σολίστ

Ναταλία Γιαννάκη
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 18.30
Έργα Αλβένιθ, Μπετόβεν, Παπαϊωάννου, Παπαντόπουλο, Ραχμάνινοφ, Στραβίνσκι

Μαργαρίτα Κολάση
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 18.30
Έργα Καλομοίρη, Λιστ, Ντεμπυσσύ, Ντυτιγαί, Ραβέλ, Σκαλκώτα

Παράλληλη δράση

Masterclass πιάνου στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός
23-27 Οκτωβρίου 2022 / Ώρες: 10.00-16.30

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ προσκαλεί σπουδαστές πιάνου να συμμετέχουν στο masterclass με τους Χρίστο Παπαγεωργίου (23/10), Δημήτρη Βασιλάκη (24/10), Λορέντα Ράμου (25/10), Κάρολο Ζουγανέλη (26/10) και Πρόδρομο Συμεωνίδη (27/10) που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους πιανίστες, σπουδαστές Μέσης σχολής, Ανωτέρας σχολής, πτυχιούχους και διπλωματούχους. Το ρεπερτόριο που καλούνται να παρουσιάσουν οι ενδιαφερόμενοι σπουδαστές είναι ελεύθερο. Θα δοθεί έμφαση στα πιανιστικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα.

Το masterclass πιάνου θα πραγματοποιηθεί τις ίδιες ημέρες με το Φεστιβάλ Πιάνου, από τις 23 έως και τις 27 Οκτωβρίου 2002 και ώρες 10.00-16.30. Οι ενεργά συμμετέχοντες, καθώς και οι ακροατές, θα παρακολουθήσουν το masterclass χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, στις 14.00.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
Εισαγωγικές ομιλίες, επιμέλεια κειμένων: Τίτος Γουβέλης

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 23/10/2022 Εως: 27/10/2022

20.30 (συναυλίες ανερχόμενων σολίστ: 18.30)

Τοποθεσία:

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα

Eισιτήρια:

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου προτεραιότητας

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

nationalopera.gr

Χρόνος

23 (Κυριακή) 20:30 - 27 (Πέμπτη) 20:30

Τόπος

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8