Φανή Πανταζίδου – Flora in situ: Έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Μετς

Έναρξη

Μάιος, 2023

16Μαι(Μαι 16)19:0003Ιουν(Ιουν 3)22:00Φανή Πανταζίδου – Flora in situ: Έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Μετς(Μάιος 16) 19:00 - (Ιούνιος 3) 22:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κέντρο Τεχνών Μετς εγκαινιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Φανής Πανταζίδου με εξαίρετη προσκεκλημένη την κεραμίστρια Βούλη Πανταζίδου, με τίτλο «Flora in situ».

Η εικαστικός Φανή Πανταζίδου μαζί με την εξαίρετη κεραμίστρια αλλά και αδερφή της Βούλης Πανταζίδου, συνθέτουν μια σύγχρονη ανθοδέσμη που σφύζει από διαχρονικούς συμβολισμούς. Η ζωγραφική της εικαστικού εμπνέεται από τα ιαπωνικά λουλούδια, τα κινέζικα ιδεογράμματα, την παραδοσιακή καλλιγραφία και την γραφιστική. Με αυτόν τον τρόπο, η απεικόνισή των λουλουδιών γίνεται εννοιολογική υμνώντας τον αέναα επαναλαμβανόμενο κύκλο της ζωής, σαν μια τελετή θυμιάματος.

Η ενότητα των έργων αλλά και οι κεντροβαρείς συνθέσεις των λουλουδιών της, λειτουργούν σαν ένα εννοιολογικό μπουκέτο, μια ιαπωνική Ikebana (δηλαδή παραδοσιακή σύνθεση λουλουδιών). Έτσι, μας μεταφέρει στις τέσσερις εποχές του χρόνου, χρησιμοποιώντας τον ιαπωνικό ιδεολογισμό, στον οποίο κάθε άνθος αναδεικνύει μοναδικά νοήματα. Το εικαστικό αυτό αποτέλεσμα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο «φυτολόγιο», που αντί για τις πληροφορίες της χλωρίδας των φυτών, μας μεταδίδει διδαχές ηρεμίας, ευμορφίας, τάξης και ασφάλειας, μέσω της αιθερικής του όψης.

Με δισδιάστατη αισθητική και πλακάτα ζωηρά χρώματα διεγείρει το βλέμμα του θεατή και μιλά για την άνοιξη, το άνθος τον ερωτισμό και την αναπαραγωγή. Μια μέλισσα που επικονιάζει το άνθος, η πεταλούδα σε ένα εικαστικό παραλληλισμό με το λουλούδι, και η αίσθηση ευθραυστότητας της εφήμερης φύσης των φυτών, δημιουργούν την εντύπωση μιας γυάλινης βιτρίνας ανθοπωλείου με ερωτικό, ίσως φετιχιστικό, περιεχόμενο. Η επιμονή στην λεπτομέρεια και η εξονυχιστική επικάλυψη του χρώματος ή του μολυβιού δημιουργεί ρυθμικά πεδία που λειτουργούν σαν ανάσες. Εδώ, η συνομιλία με τα κεραμικά φύλλα της Βούλης Πανταζίδου ολοκληρώνει τον καίριο σχολιασμό ζητημάτων ρυθμού, γέννησης, πρωτοτυπίας και ταυτότητας της ιδέας.

TOUCH ME GENTLY, 2016, Ακρυλικά σε ξύλο και κόντρα πλακέ, 120Χ 120 εκ.

Τέλος, συχνά παρατηρούμε να εμφανίζεται το σχήμα του κύκλου. Αυτό με τη σειρά του ενισχύει την έννοια της απαρχής του κόσμου αλλά και την διαιώνιση των κύκλων της ζωής. Παράλληλα, φαίνεται να τονίζει την χρωματική παλέτα του έργου, σαν πρόκειται για ένα δειγματολόγιο ταπετσαρίας διακοσμητικής. Άλλωστε, η έννοια του φόντου στην απώτερη δουλειά, λειτουργεί σε πρώτο πλάνο, εισάγοντας εύστοχα στοιχεία από τον κλάδο. Αυτή η διακοσμητική διάσταση προσθέτει στο έργο μια αίσθηση εφήμερης οικειότητας, όπως η χαρά που μας δίνει η εντύπωση μιας καρτ-ποστάλ από ένα μακρινό προορισμό.

Για μένα όμως, ο κύκλος και η επανάληψη του σε μοτίβα, όπως τον χρησιμοποιεί η εικαστικός, παραπέμπει σε μια γραφή μπράιγ (braille – γραφή των τυφλών μέσω της αφής) ή τα τηλεγραφικά σήματα Μορς, καλώντας όλες τις αισθήσεις να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι μνήμης μιας συναισθητικής ζωγραφικής απεικόνισης.

Κείμενο & Eπιμέλεια: Nιόβη Κρητικού

Κεντρική φωτογραφία θέματος: SUNFLOWER, 2020, Ακρυλικά σε ξύλο και κόντρα πλακέ, 20Χ20εκ.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 16/05/2023 Εως: 03/06/2023

Eγκαίνια: Τρίτη 16 Μαΐου 2023, 19.00 – 22.00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-20.30 | Σάββατο & Τετάρτη 11.00-15.00

Τοποθεσία:

Κέντρο Τεχνών Μετς, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 211 113 4262 | metsartscentre.gallery

Χρόνος

Μάιος 16 (Τρίτη) 19:00 - Ιούνιος 3 (Σάββατο) 22:00

Τόπος

Κέντρο Τεχνών Μετς

Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς

X