Το Kournos music festival από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Λήμνο

Έναρξη

 Το Kournos music festival από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Λήμνο

08Αυγ(Αυγ 8)17:0009(Αυγ 9)19:00 Το Kournos music festival από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη Λήμνο17:00 - 19:00 (9)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το φετινό Φεστιβάλ επιχειρεί να εξερευνήσει τους βαθύτατους δεσμούς που συνδέουν το νησί με τη Μικρά Ασία

KΟΥΡΝΟΣ 2022

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το φετινό Φεστιβάλ Κούρνος, το καλλιτεχνικό εγχείρημα της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή που φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό για το νησί της Λήμνου και για την ευρύτερη πολιτιστική δραστηριότητα του βορείου Αιγαίου, επιχειρεί να εξερευνήσει τους βαθύτατους δεσμούς που συνδέουν το νησί με τη Μικρά Ασία.

Σημαντικός άξονας του Φεστιβάλ παραμένουν οι site specific παραγωγές και η διάδραση με την τοπική κοινότητα, που τροφοδοτεί την δημιουργική και ερευνητική διαδικασία.

Έχοντας ως πυρήνα τις προσφυγικές περιοχές Άγιο Δημήτριο-Αγκαρυώνες- Νέα Κούταλη, τη συνοικία της Νέας Μαδύτου και τον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης, το μπαλκόνι της Λήμνου προς την Τροία, ο φετινός προγραμματισμός σχεδιάστηκε ειδικά για να ξεδιπλώσει τις συναρπαστικές πτυχές των αρχέγονων δεσμών του νησιού με τα μικρασιατικά παράλια, όπως σφραγίστηκε από το δύσκολο δρόμο του ξεριζωμού, της προσφυγιάς, αλλά για της ελπίδας για μια νέα ζωή, της δημιουργικότητας, της δύναμης, της πίστης.

Kournos music festival 2022

Επιπλέον, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με τις Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που επισκέπτονται για πρώτη φορά το νησί με ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων και την παρουσίαση μουσική παράστασης για παιδιά.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Kournos music festival είναι ένας πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Λήμνο από το 2021. Ιδρύθηκε από τη λημνιακής καταγωγής μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και την υψίφωνο Λητώ Μεσσήνη, συν-ιδρύτριες της Ομάδας μουσικού θέατρου Ραφή, που συνεργάζεται σταθερά με την Εθνική Λυρική Σκηνή-ΚΠΙΣΝ, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.α.

Είναι ο μοναδικός πολιτιστικός θεσμός στην ακριτική Λήμνο. Κάθε δράση του φεστιβάλ σχεδιάζεται ειδικά και αποκλειστικά για το συγκεκριμένο πλαίσιο, συνομιλώντας με την τοπική κοινωνία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (αρχιτεκτονική, έθιμα κτλ).

Mε κεντρικό άξονα την μουσική, έχει ως σκοπό του τη διοργάνωση site-specific παραγωγών τόσο στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτήρια ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας αλλά και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών /ψηφιακών δράσεων με σκοπό την ανάδειξη και καλλιέργεια της κοινότητας ..

Kournos music festival 2022

Το Kournos music Festival φιλοδοξεί να συνομιλήσει πρώτα από όλα με τους κατοίκους του νησιού, δημιουργώντας κοινότητες συνεργίας αλλά και συνθήκες διάδρασης μαζί τους.

Με σημείο αναφοράς το φυσικό τοπίο τη Λήμνου, αλλά και τον πολυδιάστατο αρχιτεκτονικό της πλούτο, το φεστιβάλ ελπίζει να αποτελέσει μια πλατφόρμα ανάπτυξης σχέσεων δημιουργίας και εκπαίδευσης, μια παρακαταθήκη για το μέλλον, όπου θα οικοδομηθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο αντίληψης ως προς την αξιοποίησης της τοπικής κληρονομιάς.

Το Φεστιβάλ επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιείται ως συμπαραγωγή της Ομάδας Μουσικού Θεάτρου Ραφή με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, με την αρωγή του Δήμου Λήμνου.

Οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Λαμπροβασίλη, που πλαισιώνουν τη φετινή οπτική ταυτότητα του Kournos Music Festival 2022, εντάσσονται στη σειρά ”Lemnos LandFaces”. Ένα work in progress που καταγράφει τον τόπο μέσα στα χρόνια και μαζί την προσωπική διαδρομή του φωτογράφου, ως μια κοινή πορεία εξέλιξης και αυτογνωσίας.

8-9 Αυγούστου
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
AKOΥΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ-«ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ streaming» ( σε
συνεργασία με τον Όμιλο Ανεμόεσσα)

Οι Akoo-o, η μουσικολόγος-καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ντάνα Παπαχρήστου και ο ανθρωπολόγος Γιωργος Σαμαντάς, με
συνεργασίες με το Εθνικό& Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών , τη
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κτλ αναβιώνουν με τη βοήθεια της νέας
τεχνολογίας την πολυσχιδή ιστορία του Αγίου Δημητρίου, του χωριού των
ξεριζωμένων του ΡεϊςΝτερέ. Οι πρόσφυγες του , μέσα από την καλλιέργεια
της γεωργίας, της αμπελουργίας ,την προκοπή τους, την ανάδειξη
σπουδαίων μουσικών μπόλιασαν το νησί με τη δύναμη , το κουράγιο, την
πίστη τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Oι Akoo-o διοργανώνουν , κατά την παραμονή τους στο χωριό, μια ανοιχτή
δημόσια έρευνα για τη σύνθεση ενός ακουστικού περιπάτου θα
αφουγκραστούν το ηχοτόπιο, θα προσκαλέσουν τους κατοίκους να
μοιραστούν με τη φωνή τους τις αναμνήσεις και τη γνώση για τον τόπο
τους. Θα συλλέξουν ήχους, αφηγήσεις και μουσικές, προσεγγίζοντας
ζητήματα μνήμης, εκτοπισμού και εντοπιότητας, φέρνοντας τα σε
διαπραγμάτευση με νέες τεχνολογίες χαρτογράφησης. Τα αποτελέσματα του
εργαστηρίου θα παρουσιαστούν τις τελευταίες μέρες του φεστιβάλ και θα
παραμείνουν προσβασιμα και μετά το πέρας του, μέσω της εφαρμογής
echoes.xyz για κινητά τηλέφωνα.
Akoo-o: Ντάνα Παπαχρήστου
Γιώργος Σαμαντάς

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

25 Ιουλίου – 13 Αυγούστου

Είσοδος ελεύθερη

Χρόνος

8 (Δευτέρα) 17:00 - 9 (Τρίτη) 19:00

Τόπος

ΛΗΜΝΟΣ