«Το ούτι στην Ελλάδα»: Οκτώ δεξιοτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Έναρξη

«Το ούτι στην Ελλάδα»: Οκτώ δεξιοτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

24Νοε19:0019:00«Το ούτι στην Ελλάδα»: Οκτώ δεξιοτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών19:00 - 19:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 – Σύλληψη και μουσική επιμέλεια Ταξιάρχης Γεωργούλης

Οκτώ δεξιοτέχνες ουτίστες συναντώνται μουσικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια μοναδική συναυλία με θέμα «Το ούτι στην Ελλάδα»: Haig Yazdjian, Χρίστος Τσιαμούλης, Ευγένιος Βούλγαρης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Δημήτρης Μικέλης, Νικόλαος Παλαιολόγος, Κυριάκος Ταπάκης και Ταξιάρχης Γεωργούλης, ο οποίος είχε την σύλληψη και την μουσική επιμέλεια της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 (19:00) και θα περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, αυτοσχεδιασμούς, σύγχρονες συνθετικές προτάσεις και δικές τους συνθέσεις σε σόλο πρόγραμμα.

Το ούτι αποτελεί το πλέον εμβληματικό και αναγνωρίσιμο όργανο στους λόγιους και λαϊκούς μουσικούς πολιτισμούς της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Με μακραίωνη παρουσία σε ποικίλους χώρους μουσικής δράσης, αποτέλεσε το μέσο έκφρασης και δημιουργίας Αράβων, Τούρκων, Αρμενίων, Ελλήνων, Περσών κ.ά.

Η παρουσία του στη μουσική ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αποτελώντας συχνά ζυγιά σε συνδυασμό με το βιολί, την πολίτικη λύρα ή το κανονάκι, υπήρξε δεσπόζουσα σε γλέντια, πανηγύρια και λαϊκούς χώρους διασκέδασης, όπως τα καφενεία, οι ταβέρνες και τα καφέ-αμάν. Μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μικρασιατικής καταγωγής ουτίστες θα συνεχίσουν τη δράση τους τουλάχιστον μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτυπώνοντας τον ήχο τους και στη δισκογραφία των 78 στροφών. Τα τελευταία τριάντα χρόνια το ούτι επανήλθε στο προσκήνιο της παραδοσιακής, ethnic και εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής, αναδεικνύοντας εξαίρετους δεξιοτέχνες, συνθέτες και δασκάλους.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

24 Νοεμβρίου 2022

ΩΡΑ – 19:00

Χρόνος

(Πέμπτη) 19:00 - 19:00

Τόπος

ΜΕΓΑΡΟΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ευζώνων