“Σταματία το γένος Αργυροπούλου” του Κώστα Σωτηρίου στο “Θέατρο Αλκμήνη”

Έναρξη

"Σταματία το γένος Αργυροπούλου" του Κώστα Σωτηρίου στο "Θέατρο Αλκμήνη"

23Οκτ(Οκτ 23)18:3015Ιαν(Ιαν 15)23:00"Σταματία το γένος Αργυροπούλου" του Κώστα Σωτηρίου στο "Θέατρο Αλκμήνη"(Οκτώβριος 23) 18:30 - (Ιανουάριος 15) 23:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Στο θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζεται το έργο του Κώστα Σωτηρίου «Σταματία το γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Μαρίας Βασιλείου.

Η ιστορία της Σταματίας ξεκινάει το 1950, ενώ έχουν προηγηθεί η Γερμανική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος.  Είναι κόρη ανώτερου υπαλλήλου του Υπουργείου Εμπορίου δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, θεοσεβούμενη και αρραβωνιασμένη με τον Μπάμπη, λοχαγό του Εθνικού Στρατού.

Όλα αρχίζουν από τη στιγμή που ο Μπάμπης χάνει την ζωή του, και η Σταματία μένει ολομόναχη μετά και τον θάνατο των γονιών της. Αποφασίζει να πουλήσει το πατρικό της σπίτι και να ζήσει με την οικογένεια της αδελφής της προσφέροντας οικονομική βοήθειά και συναισθηματική στήριξη.

Έχοντας ένα σύστημα αξιών και πολιτική ταυτότητα εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή των υπολοίπων μελών της οικογενείας οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Θέλοντας να παραμείνει πιστή στο δικό της αξιακό σύστημα αρνείται πεισματικά να αλλάξει. Μοναδική διέξοδος γι’ αυτήν είναι ο συμβιβασμός ή η απομόνωση. Τι θα επιλέξει άραγε;

Σημείωμα συγγραφέα

«Το έργο πραγματεύεται τη ζωή της Σταματίας από τον εμφύλιο ως τις μέρες μας και μάλιστα επιχειρεί να το κάνει μέσα από τη δική της ματιά».

«Διαδρομές και στάσεις ζωής απλών καθημερινών ανθρώπων είναι αυτές που γράφουν την ιστορία. Η Σταματία δεν είναι παρά συνισταμένη πολλών γυναικών που μας κράτησαν στα χέρια όταν ήμασταν παιδιά, μας εκνεύριζαν και τις αποφεύγαμε κατά την εφηβεία μας και τώρα, στη θύμησή τους, χαμογελάμε και ανασύρουμε από τη μνήμη μας τις στιγμές που ζήσαμε μαζί τους».

-Κώστας Σωτηρίου

Μέσα στον απόηχο μιας βαθιά διχασμένης μεταπολεμικής Ελλάδας  ενηλικιώνεται η ηρωίδα του έργου η Σταματία, μια γυναίκα δεξιών πολιτικών πεποιθήσεων, θεοσεβούμενη, εύθικτη, συντηρητική, έντιμη, σταθερή στις αξίες και στις ιδέες με τις οποίες ανατράφηκε τις οποίες δεν αμφισβήτησε ποτέ. Προκατειλημμένη  και εγκλωβισμένη έχει μια ανθρωπιά και μια κατανόηση συγκινητική. Άλλες φορές υστερική και άλλοτε μειλίχια, αξιοπρεπής και γενναιόδωρη θέλοντας να βλέπει την καλή όψη των πραγμάτων  αδυνατεί να ενστερνιστεί τις αλλαγές της κοινωνίας.

Το ενδιαφέρον είναι πως αν και πρόκειται για μια γυναίκα απλή και συνηθισμένη μια γνώριμη φιγούρα  χωρίς και η ίδια να το θέλει ή να το επιδιώκει η απλή και καθημερινή ζωή της επηρεάζεται και καθορίζεται απόλυτα από τα κύματα της ιστορίας   της χώρας μας και εν αγνοία της γίνεται σύμβολο της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας διχασμένης εξαθλιωμένης και ανίκανης να αντιληφθεί τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη.

Ταυτότητα Παράστασης «Σταματία το γένος Αργυροπούλου»

  • Συγγραφέας: Κώστας Σωτηρίου 
  • Σκηνοθεσία: Μαρία Βασιλείου
  • Φωτογραφίες: Απόστολος Δελάλης
  • Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
  • Παραγωγή: Memento Morri ΑΜΚΕ

Ερμηνεύει:

Στον ρόλο της Σταματίας η Μαρία Βασιλείου

Διάρκεια: 90΄ (χωρίς διάλειμμα)

Tο θέατρο Αλκμήνη είναι προσβάσιμο στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία:

Από: 23/10/2023 Εως: 15/01/2024

Δευτέρα, 18:30

Τοποθεσία:

Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12 (Secret Room), Κάτω Πετράλωνα

Eισιτήρια:

Γενική είσοδος: 10€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 6985760542, 210 3428650 | theatro.gr

Χρόνος

Οκτώβριος 23 (Δευτέρα) 18:30 - Ιανουάριος 15 (Δευτέρα) 23:00

Τόπος

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα