Ο Bach «συναντά» τον Mozart, το ροκ των Queen και τα μιούζικαλ του Μπρόντγουει, την  jazz,  την funk και την Ελληνική παραδοσιακή μουσική στην Πάτρα!

Έναρξη

Ο Bach «συναντά» τον Mozart, το ροκ των Queen και τα μιούζικαλ του Μπρόντγουει, την  jazz,  την funk και την Ελληνική παραδοσιακή μουσική στην Πάτρα!

25Οκτ(Οκτ 25)21:0026(Οκτ 26)21:15Ο Bach «συναντά» τον Mozart, το ροκ των Queen και τα μιούζικαλ του Μπρόντγουει, την  jazz,  την funk και την Ελληνική παραδοσιακή μουσική στην Πάτρα!21:00 - 21:15 (26)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Bach«συναντά» τον Mozart, το ροκ των Queen και τα μιούζικαλ του Μπρόντγουει, την  jazz,  την funk και την Ελληνική παραδοσιακή μουσική σε μία ξεχωριστή συναυλία αναζήτησης και διερεύνησης που θα  πραγματοποιηθεί την  Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 21.00. και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στις 20.15’ στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», με συντελεστές  τους Αναστάσιο Πάππας (πιάνο), Βιλέν Καραπετιάν (κοντραμπάσο), Σωτήρη Ντούβα ( ντραμς) και την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών «Μίκης Θεοδωράκης».

Το πρώτο κομμάτι της βραδιάς είναι του κλασσικού και τζαζ πιανίστα –  συνθέτη Keith Jarrett και ονομάζεται Fugata for harpsicord (Fugata για τσέμπαλο). Είναι ένα έργο το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο διπλό άλμπουμ για σόλο πιάνο με τίτλο «in the light» του 1974. Είναι ένα έργο το οποίο κινείται στις παρυφές τις μπαρόκ μουσικής με κάποιες «φωτοσκιάσεις» από το γνώριμο στυλ του συνθέτη.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος από το κονσέρτο για πιάνο του W. A. Mozart. KW488. Το έργο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Cadenza (αυτοσχεδιαστικό μέρος όπου ο σολίστας δείχνει τις δεξιοτεχνικές του ικανότητες προς το τέλος του έργου) η οποία είναι γραμμένη από τον Chick Corea.

Από ένα πρόγραμμα το οποίο κινείται μεταξύ κλασσικής και τζαζ δε θα μπορούσε να λείπει και μια διασκευή πάνω σε έργα του Bach. Για αυτό φρόντισε ο συνθέτης και πιανίστας Konstantin Vilensky με τέσσερις παραλλαγές πάνω σε πολύ γνωστά θέματα του Bach. Πιο συγκεκριμένα, θα ακουστούν τζαζ παραλλαγές πάνω στο κονσέρτο 1) για τσέμπαλο και ορχήστρα BWV1056 σε φα ελάσσονα(στο συγκεκριμένο ο Vilensky το μεταφέρει σε σολ ελάσσονα) 2)το πρελούδιο για πιάνο BWV847  σε ντο ελάσσονα 3) το πρελούδιο για πιάνο BWV853  νο. 8 σε μι ύφεση ελάσσονα  και 4) το τρίτο μέρος από το τρίτο Βρανδεμβούργιο (φινάλε) κονσέρτο BWV1048 σε σολ μείζονα. (1η Πανελλήνια Εκτέλεση)

Η βραδιά θα συνεχιστεί με άλλο ένα από τα γνωστά έργα του Johann Sebastian Bach την πολύ γνωστή άρια στη χορδή του σολ (Air on the G string). Με μία ευφάνταστη διασκευή για jazz piano trio του J. Loussier. (1η  Πανελλήνια Εκτέλεση) 

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το έργο του Γάλλου συνθέτη και πιανίστα Claude Bolling για jazz piano trio «Jazz a la Francaise». Από αυτό το έργο έχει επιλέξει ο πιανίστας Α. Πάππας τρία χαρακτηριστικά κομμάτια στα οποία μπορούμε να ακούσουμε στοιχεία από κλασσική(μπαρόκ και ρομαντική περίοδο, ιμπρεσιονισμό) αλλά και jazz swing μέχρι Latin (Bossa Nova).(1η  Πανελλήνια Εκτέλεση)

Το επόμενο έργο είναι μια διασκευή του Α. Πάππας για jazz piano trio και ορχήστρα του πολύ γνωστού τραγουδιού του George Gershwin «The Man I Love». Εδώ η πορεία της διασκευής είναι αντίστροφη : ενώ το συνηθισμένο σε κομμάτια κλασσικών συνθετών όπως π.χ. Μπαχ Μότσαρτ που ακούστηκαν στο πρόγραμμα η διασκευή τα μεταφέρει στον χώρο της jazz, σε αυτή την περίπτωση ένα γνωστό jazz κομμάτι περιέχει στοιχεία από δύο από τα πιο γνωστά κονσέρτα για πιάνο της ρομαντικής περιόδου στην κλασσική μουσική (2ο κονσέρτο για πιάνο Rachmaninoff και κονσέρτο για πιάνο Grieg).

Η βραδιά θα συνεχιστεί «εκτός ελέγχου» αφού εγκαταλείπουμε τη «σοβαρή» μουσική και θα ακουστεί μια διασκευή του «ύμνου» της ροκ μουσικής. Το πασίγνωστο “Bohemian Rhapsody” (F.Mercury – Queen) για piano trio Jazz και ορχήστρα εγχόρδων.(1η Πανελλήνια Εκτέλεση)

Το τελευταίο κομμάτι αυτής της μεγάλης συναυλίας έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Πάτρα αφού η πρώτη εκτέλεση έγινε το 1987 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Το συγκεκριμένο έργο ήταν μια παραγγελία του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή Θάνου Μικρούτσικου στον Κυριάκο Σφέτσα για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Από αυτό το κολοσσιαίο, σε διάρκεια (πάνω από 70’), έργο το οποίο ονομάζεται «Λυρική Σουίτα», θα ακουστεί το πρώτο κομμάτι entrance (είσοδος)

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Προμήθεια εισιτηρίων μηδενικής αξίας για την εξασφάλιση σειράς προτεραιότητας στο ticketservices.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ΠΑΤΡΑΣ

25 και 26 Οκτωβρίου

ΩΡΑ – 21.00

Χρόνος

25 (Τρίτη) 21:00 - 26 (Τετάρτη) 21:15

Τόπος

Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» ΠΑΤΡΑΣ

Πλατεία Γεωργίου Α΄