Ο Μάριο Μπανούσι παρουσιάζει την παράσταση “Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia” στο Εθνικό Θέατρο

Έναρξη

Ο Μάριο Μπανούσι παρουσιάζει την παράσταση “Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia” στο Εθνικό Θέατρο

18Ιουλ(Ιουλ 18)19:3020(Ιουλ 20)23:00Ο Μάριο Μπανούσι παρουσιάζει την παράσταση “Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia” στο Εθνικό Θέατρο19:30 - 23:00 (20)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 ο Μάριο Μπανούσι (Μario Βanushi) παρουσιάζει την παράστασή του “Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia” στο Εθνικό Θέατρο.

Ο ανερχόμενος νέος δημιουργός, Μάριο Μπανούσι (Μario Βanushi) παρουσιάζει την ξεχωριστή παράσταση Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia στη σκηνή Ελένη Παπαδάκη του Εθνικού Θεάτρου.

Ο νεαρός σκηνοθέτης – γεννημένος το 1998 -, που ήδη με τις προηγούμενες δουλειές του έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς, συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια συγκινητική παράσταση για τη μνήμη και την απουσία.

Λίγα λόγια για το έργο

Η νέα δημιουργία του Μάριο Μπανούσι ξεκινά από μια πολύ προσωπική ιστορία, είναι στην ουσία ένα ταξίδι στις μνήμες. Ο τίτλος Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia αναφέρεται στη φωτεινή επιγραφή της ταβέρνας του πατέρα του σκηνοθέτη, έναν τόπο που γίνεται το σημείο συνάντησης του παρελθόντος με το παρόν. Ο Μπανούσι χρησιμοποιεί ως υλικό δραματουργίας τις προσωπικές του μνήμες για να τις μετατρέψει σε τελετουργική πράξη κάθαρσης.

Μια φωτεινή επιγραφή εστιατορίου σε ένα προάστιο των Τιράνων φωτίζει την ιστορία μιας οικογένειας. Ένα απρόοπτο γεγονός που εκτυλίσσεται υπό το φως της ταμπέλας αυτής επιδρά καταλυτικά στη ζωή του Μάριο.

Χρόνια αργότερα, ενήλικος πια, ο αλβανικής καταγωγής σκηνοθέτης Μάριο Μπανούσι που για χρόνια ταξίδευε από την Ελλάδα στην Αλβανίά για να συναντήσει τους δικούς του και να βρεθεί στην οικογενειακή ταβέρνα, μεταφέρει τώρα την ίδια αυτή ταμπέλα από την Αλβανία στο Φεστιβάλ, τοποθετώντας τη σε μια περίοπτη θέση, στο κέντρο του κόσμου που δημιουργεί επί σκηνής.

Μέσα από μια συγκλονιστική περφόρμανς, ο Μάριο Μπανούσι καλωσορίζει τις μνήμες και τη νοσταλγία προκειμένου να αντιμετωπίσει την απουσία του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα του, μάγειρα και ιδιοκτήτη της ταβέρνας που υποδεχόταν κάθε βράδυ τους πελάτες.

Ταβέρνα Καλοσύνη

Λίγο καιρό μετά τον απόηχο του Goodbye, Lindita , ο Μάριο Μπανούσι σκηνοθετεί για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μια παράσταση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας, μετά τη Ragada και το Goodbye, Lindita. Το πρώτο έργο είχε ως αφετηρία την ιστορία της μητέρας του, το δεύτερο την ιστορία της μητριάς του και το τρίτο μιλάει για τον πατέρα του.

Taverna Miresia σημαίνει Ταβέρνα Καλοσύνη, ενώ τα Mario, Bella και Αnastasia είναι τα ονόματα του σκηνοθέτη και των δύο αδερφών του.

Ο Μάριο Μπανούσι σκηνοθετεί μια παράσταση για το πένθος, δημιουργώντας μια ακολουθία από εικόνες και αναμνήσεις, ένα δικό του οπτικοακουστικό σύμπαν. Ο νεαρός σκηνοθέτης πραγματοποιεί ένα νοσταλγικό ταξίδι, επιστρέφοντας στη χώρα της παιδικής ηλικίας. Στην εποχή όπου η χαρά εναλλάσσεται με την απόγνωση και ένα πιάτο φαγητό ισοδυναμεί με φροντίδα.

Ένα οικογενειακό τραπέζι με άδειες πια καρέκλες. Πράγματα που δεν πρόλαβαν να ειπωθούν. Αποχαιρετισμός στον πατέρα και καλωσόρισμα στην ενηλικίωση.

Η Taverna Miresia – Mario, Bella, Anastasia του Μάριο Μπανούσι είναι μια από τις πιο δυνατές θεατρικές στιγμές του φετινού Φεστιβάλ!

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία Mario Banushi
Σκηνικά – Κοστούμια Σωτήρης Μελανός
Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική Jeph Vanger
Συνεργάτρια δραματουργός Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Βοηθός σκηνοθέτη Σοφία Αντωνίου
Βοηθός ενδυματολόγου Βασιάνα Σκοπετέα
Παίζουν Σαβίνα Γιαννάτου, Χρυσή Βιδαλάκη, Κατερίνα Κρίστο, Mario Banushi, Ευτυχία Στεφάνου
Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής TooFarEast
Σε συνεργασία με το Θέατρο στη Σάλα

Διάρκεια 1 ώρα 10 λεπτά

Photo Credit: Nasia Stouraiti

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία:

Από: 18/07/2023 Εως: 20/07/2023

Τρίτη – Πέμπτη, 19:30

Τοποθεσία:

Θέατρο Rex – Σκηνή Ελένη Παπαδάκη, Πανεπιστημίου 48, Αθήνα

Eισιτήρια:

από 5€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

aefestival.gr

Χρόνος

18 (Τρίτη) 19:30 - 20 (Πέμπτη) 23:00

Τόπος

Θέατρο Rex - Σκηνή Ελένη Παπαδάκη

Πανεπιστημίου 48