“Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά” Έκθεση με κουστούμια παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Έναρξη

"Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά" Έκθεση με κουστούμια παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

17Οκτ(Οκτ 17)10:0019Νοε(Νοε 19)18:00"Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά" Έκθεση με κουστούμια παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών(Οκτώβριος 17) 10:00 - (Νοέμβριος 19) 18:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Οκτώ κοστούμια σχεδιασμένα από τη βραβευμένη Θεώνη Βαχλιώτη- Aldredge παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην έκθεση «Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά».

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την Έκθεση Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά την Τρίτη 17 Οκτωβρίου στις 19.00, στο φουαγιέ ισογείου της αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης όπου θα εκτεθούν τα κοστούμια που δημιούργησε η βραβευμένη με Όσκαρ Ενδυματολογίας, Θεώνη Βαχλιώτη–Aldredge [Όλντριτζ] για την μεγάλη κυρία του θεάτρου Νόνικα Γαληνέα. Η διεθνώς αναγνωρισμένη ηθοποιός είναι η μοναδική Ελληνίδα που πρωταγωνίστησε σε έξι θεατρικά έργα, σπάνια για την ελληνική θεατρική σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όπως η ίδια είχε πει σε συνέντευξη της, ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν εκείνος που σφράγισε την επάνοδό της στο θέατρο με ένα ρόλο που τόσο επιθυμούσε να ερμηνεύσει, τη Φαίδρα του Γιάννη Ρίτσου.

Οκτώ μοναδικά κοστούμια, και τα έξι πρωτότυπα σχέδια τους καθώς και ο πίνακας της εικαστικού Βάνας Ξένου, ζωγραφική επεξεργασία φωτογραφιών της μεγάλης ηθοποιού από θεατρικές παραστάσεις που μάγεψαν το κοινό, αποτελούν δωρεά της Νόνικας Γαληνέα προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένδειξη της φιλίας και της άριστης συνεργασίας που είχε με τον Χρήστο Λαμπράκη. Το έργο της Βάνας Ξένου θα κοσμεί μόνιμα τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου. Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την ταινία με τίτλο «50 χρόνια θέατρο – Νόνικα Γαληνέα», σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη.

Τα κοστούμια δημιουργήθηκαν για το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του έτους 1991-1992 στο θέατρο «Ιλίσια». Οι παραστάσεις «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του συγγραφέα Friedrich Durrenmat καθώς και η «Η κυρία του Μαξίμ» του συγγραφέα Georges Feydeau που σκηνοθέτησε ο Leon Rubin ήταν όπως είχε αποκαλύψει η ίδια στην αυτοβιογραφία της ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, της έδωσε όμως τη μεγάλη χαρά να φέρει για πρώτη φορά την μοναδική Θεώνη Βαχλιώτη –Aldredge στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε τα κοστούμια και για τα δύο έργα.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε μία από τις συνεντεύξεις της η καταξιωμένη ηθοποιός για την Θεώνη Βαχλιώτη-Aldredge «Η συνεργασία μας ήταν η πρώτη της στην Ελλάδα, έως τότε δεν το σκεφτόταν. Είχε ήδη κερδίσει το Όσκαρ για την ταινία «Ο μεγάλος Γκάτσμπυ», της τηλεφώνησα χωρίς να την γνωρίζω και της είπα: «Θέλω να ανεβάσω δύο έργα, δύο εντελώς διαφορετικές παραστάσεις και η μεγαλύτερη ευτυχία της ζωής μου θα είναι να συνεργαστείτε μαζί μου και ας μην με γνωρίζετε. Ρωτήστε για εμένα, αν θέλετε». Και τότε εκείνη μου αποκρίθηκε: «Δεν χρειάζεται, έρχομαι».

Φωτογράφιση της έκθεσης – Νόνικα Γαληνέα: Η Δωρεά – Φουαγιέ Ισογείου Μεγάρου, 17/10/2023

Η Νόνικα Γαληνέα υπήρξε μία από τις λαμπερές παρουσίες του θεάτρου και συνεργάστηκε με διακεκριμένους συνεργάτες στην καλλιτεχνική της διαδρομή, όπως τον Μίνωα Βολανάκη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Stuart Burge, τον Νίκο Πετρόπουλο, ενώ πρωταγωνίστησε σε δύο παραστάσεις στο Covent Garden Theatre στο Λονδίνο. Έχει βραβευτεί το 2006 με το έπαθλο Κυβέλη για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα στα οποία πρωταγωνιστούσε μεταξύ άλλων με τον Αλέκο Αλεξανδράκη στο θέατρο “Ιλίσια” που δημιούργησαν από κοινού.

Στα εγκαίνια παρέστησαν, εκτός από την οικογένεια της ηθοποιού, πολλοί στενοί φίλοι και συνεργάτες. Ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κύριος Νίκος Πιμπλής είπε μεταξύ άλλων:
«Οι δημιουργικοί της διάλογοι με το Χρήστο Λαμπράκη, όπως θα δείτε και από ενδεικτικά γράμματα που αντάλλαξαν κατά καιρούς, ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί και για τους δύο, και είναι μεγάλη τιμή για το Μέγαρο να φιλοξενήσει ένα μικρό δείγμα της καλλιτεχνικής τους συμπόρευσης.»

Η Αμαλία Μουτούση, κόρη της Ν. Γαληνά, προσέθεσε: «…όλα αυτά, είναι ένα μόνο δείγμα μιας θεατρικής κληρονομιάς 60 χρόνων, μιας ολόκληρης ζωής. Όχι μόνο η ζωή της, αλλά και η αισθητική της αντίληψη για τη ζωή. Μια αισθητική που βρήκε διέξοδο μέσα από το πάθος της για το θέατρο και μια αισθητική που ευνοήθηκε να καλλιεργηθεί δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη και μέσα από τις εξαιρετικές συνεργασίες της εδώ στο Μέγαρο, […]και πάντα με την έμπνευση και τη φλόγα που της μετέδιδε ο αείμνηστος φίλος της Χρήστος Λαμπράκης.»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία:

Από: 17/10/2023 Εως: 16/11/2023

  • 18/11/2023
  • 19/11/2023

Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 18:00 (κλειστή 17/11) | Σαββατοκύριακο 18 & 19/11 η έκθεση θα είναι ανοικτή 10:00-18:00
Τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος 10:00-20:30 | Τις ημέρες συναυλιών στην αίθουσα Χ. Λαμπράκης 10:00-23:00

Τοποθεσία:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Φουαγιέ ισογείου Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 210-7282333 | megaron.gr

Χρόνος

Οκτώβριος 17 (Τρίτη) 10:00 - Νοέμβριος 19 (Κυριακή) 18:00

Τόπος

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Φουαγιέ ισογείου Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης,

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη