Μια κιβωτός «μαγικών εικόνων»

Έναρξη

Μια κιβωτός «μαγικών εικόνων»

10Ιουν(Ιουν 10)10:0030(Ιουν 30)10:00Μια κιβωτός «μαγικών εικόνων»10:00 - 10:00 (30)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Αγλαΐα Μητροπούλου, η γυναίκα που συν-δημιούργησε την πρώτη Κινηματογραφική Λέσχη στην Ελλάδα (1950).

Μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου άρχισε να συλλέγει κινηματογραφικά αντικείμενα (προ-κινηµατογραφικές συσκευές, κάµερες του βωβού κινηµατογράφου κ.ά.) από πολύ νωρίς, είτε αγοράζοντάς τα ή ίδια είτε πείθοντας άλλους ανθρώπους του σινεμά να τα δωρίσουν στο Μουσείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος:

«Θυµάµαι στα δώδεκά μου χρόνια να επισκέπτομαι το Παρίσι με τη μητέρα μου» λέει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης και κόρη της Αγλαΐας Μητροπούλου, Μαρία Κομνηνού.

«Εκεί, στην περίφηµη Οδό Ουλµ, τρεις μυθικοί άνθρωποι, ο Ανρί Λανγκλουά, η Μέρι Μέρσον και η Λότε Αϊσνερ σαν καλόβολα στοιχειά, φύλαγαν μια μαγική συλλογή από πρωτο-κινηµατογραφικές συσκευές, τα σκηνικά από τη “Μητρόπολη” του Φριτς Λανγκ, αφίσες και κοστούµια». Αυτό το «μαγικό δωµάτιο», που αργότερα εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές του κόσμου, ήταν που ενέπνευσε τη Μητροπούλου ώστε σήμερα να μπορούμε εμείς να γράψουμε ότι εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης!

Η ιστορία του Μουσείου, βέβαια, ξεκινάει το 1990 όταν στο ισόγειο του Μεγάρου Δεληγιώργη (όπου στεγαζόταν τότε η Ταινιοθήκη), αναπτύχθηκε συλλογή εκθεμάτων –γραφικών και μηχανικών- που συνέβαλαν στη γέννηση της κινούμενης εικόνας. Τώρα, 32 χρόνια μετά, το Μουσείο έχει αναδημιουργηθεί ως μία «κιβωτός κινηματογραφικής μνήμης», αφηγείται την εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου, βρίσκεται μέσα στο κτήριο της Ταινιοθήκης στον Κεραμεικό και είναι ανοιχτό για το κοινό, εκκινώντας με την περιοδική έκθεση «Μαγικές Εικόνες».

Η έκθεση περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές (καρουζέλ, στερεοσκόπιο, μαγικούς φανούς), εξοπλισμό πρώιμου και σύγχρονου κινηματογράφου (συσκευές καταγραφής ήχου, συσκευές προβολής), καθώς και βοηθητικό υλικό παραγωγής και προβολής ταινιών στην Ελλάδα (μετρητές μήκους φιλμ, αρουλέζες, μουβιόλες, τραπέζια μοντάζ κ.ά.), αλλά και το εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ, πρώην ΕΣΣΔ). Το παλαιότερο έκθεμα, ένα στερεοσκόπιο βάσης από τη Μεγάλη Βρετανία, χρονολογείται γύρω στα 1860!

Από την Παρασκευή 10/6 έως και τα τέλη Ιουνίου (18.00-21.00), οι «Μαγικές Εικόνες» θα είναι ανοιχτές για το κοινό στον χώρο της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός).

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας και την έχει επιμεληθεί η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός

10/6 έως και τα τέλη Ιουνίου

Χρόνος

10 (Παρασκευή) 10:00 - 30 (Πέμπτη) 10:00

Τόπος

Ταινιοθήκη

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός