«Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης»: Ομαδική έκθεση στο χώρο τέχνης Luminous Eye

Έναρξη

«Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης»: Ομαδική έκθεση στο χώρο τέχνης Luminous Eye

02Ιουν(Ιουν 2)17:0011(Ιουν 11)22:00«Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης»: Ομαδική έκθεση στο χώρο τέχνης Luminous Eye17:00 - 22:00 (11)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος, σε συνεργασία με 32 εικαστικούς καλλιτέχνες, σας προσκαλεί να επισκεφθείτε την έκθεση «Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης».

Η έκθεση «Μελάνι σε Χαρτί 8: Οι γραφές της τέχνης» λαμβάνει χώρα σε φυσική μορφή στην Αθήνα Παρασκευή 2 – Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στο χώρο τέχνης Luminοus Eye και παράλληλα διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Παρασκευή 2 Μαΐου ώρες 18:00 – 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, καθώς και εικαστικά αντικείμενα / γλυπτά κατασκευασμένα με μελάνι και χαρτί.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η μελάνη ή “το μελάνι” όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε σήμερα είναι χρωματιστή υγρή ουσία που χρησιμοποιείται στη γραφή, τη τυπογραφία, τη ζωγραφική. Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “μέλας”(=μαύρος) διότι το πρώτο χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το μαύρο. Αν γράψουμε ότι “Η ανθρώπινη ιστορία έχει γραφεί με μελάνι” οι περισσότεροι θα σκεφτούν βιβλία. Πολύ νωρίτερα, η ανθρώπινη μνήμη ζωγραφίστηκε στους βράχους των σπηλαίων με μελάνη, πολύ πριν εφευρεθεί καν η έννοια της γραφής. 100.000 χρόνια οι άνθρωποι πρώτα ζωγράφισαν και μετά, σταδιακά, έγραψαν ό,τι θα πρέπει να διασωθεί.

Από τον 15ο αιώνα που το χαρτί έγινε κοινό αγαθό στην Ευρώπη, καλλιτέχνες το υιοθέτησαν, και η ιστορία του χαρτιού και του μελανιού συμπτύχθηκαν μέσα σε ένα μπουκέτο από τέχνες. Στην εποχή μας οι εικαστικοί καλλιτέχνες παράγουν με μεγάλη ποικιλομορφία ύφους, σειρά πειραματισμών ανάλογα με το σημείο εκκίνησης του καθενός έργα μοναδικής ευαισθησίας, συχνά καθόλου αναμενόμενα, που εκπλήσσουν για τις προσεγγίσεις τους. Η διεθνής τάση το υδατοδιαλυτό μελάνι, έγχρωμο ή μαύρο, να χρησιμεύει σε ζωγράφους ως εναλλακτικό υλικό παραδοσιακότερων χρωμάτων, τα εξαιρετικά χειροποίητα και βιομηχανοποιημένα χαρτιά που έχουν στη διάθεση τους Χαράκτες και ζωγράφοι προερχόμενα από όλο τον πλανήτη, καθιστούν τις προσεγγίσεις της Τέχνης του μελανιού σε χαρτί μια από τις πιο ανανεωμένες και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των εικαστικών σήμερα».

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες:

Δημήτρης Γαλανάκης, Άννα Γκιώτη, Σωτηρία Αλεβίζου, Ηλίας Κασσελάς, Σπύρος Ρωμάνος, Χρύσα Παπανδρίκου, Όλγα Μπαρμάζη, Αγγελική Χατζηστυλιανού, Ηρακλής Λίνος Τέσκος, Αλεξάνδρα Βλάχου, Μαρία Ζαβιτσάνου, Αλκυόνη Φλουρή, Δημήτρης Παπαδάτος, Δήμητρα Ακαλέστου, Γιούλη Μπαφαλούκου, Ευτυχία Τσουλουχοπούλου, Μοβσεσιάν Τζοβινάρ-Γιεγίς, Φωτεινή Λιβάνη, Σοφία Τσαμπαρά, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Christos ex Agrafon, Σταύρος Ραφαήλ Κουσίογλου, Αλεξάνδρα Ζώη, Βασιλική Δευτεραίου, Ευαγγελία Μπακλαβά, Έλενα Γκατζά, Χριστίνα Μακροπούλου, Πέπη Καραγιαννάκη, Ελένη Μαντζώρου, Τζών Ουίλσων, John Abbott, Μίνα Κουζούνη

Κεντρική εικόνα θέματος: Πέπη Καραγιαννάκη. Λεπτομέρεια έργου.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 02/06/2023 Εως: 11/06/2023

Εγκαίνια: Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023, 18:00 – 22:00
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, 14:00 – 18:00 | Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 17:00 – 21:00

Τοποθεσία:

Luminous Eye, Μητσαίων 2Α, Αθήνα

Eισιτήρια:

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

luminouseye.net

Χρόνος

2 (Παρασκευή) 17:00 - 11 (Κυριακή) 22:00

Τόπος

Luminous Eye

Μητσαίων 2Α