Μέσα χώρα: Η νέα όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Έναρξη

Μέσα χώρα: Η νέα όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή

09Ιουλ20:4920:49Μέσα χώρα: Η νέα όπερα του Άγγελου Τριανταφύλλου στην Εθνική Λυρική Σκηνή20:49 - 20:49

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το σπονδυλωτό έργο Μέσα χώρα –μια ανάθεση της ΕΛΣ στον συνθέτη–, σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερή, πραγματεύεται το ζήτημα της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία. Διευθύνει ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης και σκηνοθετεί ο Νίκος Καραθάνος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου. Μαζί με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, συμμετέχει ένα all star καστ που αποτελείται από διακεκριμένους λυρικούς τραγουδιστές όπως οι Μαρίνα Κρίλοβιτς, Χάρης Ανδριανός, Θεοδώρα Μπάκα κ.ά., έντεχνες ερμηνεύτριες –για πρώτη φορά σε παράσταση της ΕΛΣ– όπως η Σαβίνα Γιαννάτου και η Έλλη Πασπαλά, ερμηνευτές 65+, καθώς και τα ερασιτεχνικά σύνολα της ΕΛΣ – τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα και τη Χορωδία 65+. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η Μέσα χώρα είναι μια όπερα που φέρνει στο κέντρο της σκηνής τους ανθρώπους που βρέθηκαν μόνοι τους σε μια απρόσμενη στροφή της ζωής τους. Μια όπερα που ρίχνει τους προβολείς της στους ανθρώπους που πεθαίνουν από μοναξιά, τους αδύναμους εκείνους χαρακτήρες που συντρίβονται από τις οικογενειακές σχέσεις.

Το πρώτο ανέβασμα της νέας όπερας στη σκηνή υπογράφει ο Νίκος Καραθάνος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου, με αναγνωρίσιμη ματιά, η οποία χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία, τη μουσικότητα και την επιθυμία της ανάδειξης υπόγειων νοημάτων και εννοιών. Μαζί του συνδράμει μια εκλεκτή δημιουργική ομάδα: τα σκηνικά σχεδίασαν η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου και ο Σωτήρης Μελανός, τα κοστούμια υπογράφει ο Άγγελος Μέντης, τη χορογραφία η Αμάλια Μπένετ, τους φωτισμούς η Ελίζα Αλεξανδροπούλου και τα βίντεο ο Παντελής Μάκκας. Ο Καραθάνος επισημαίνει: «Η Μέσα χώρα μιλάει για όσους στο λυκόφως της ζωής τους στραφήκαν προς τα μέσα και πέθαναν από μοναξιά. Γι’ αυτούς που βρήκαν τη σορό τους μετά από καιρό πολύ. Για όσους βλέπαν στον ουρανό μόνο τον αστερισμό του Λύκου. Για τους γονείς μας. Για τη θεία Βαγγελιώ και τον Αργύρη. Για τον άγνωστο που μένει στο απέναντι σπίτι. Για όλους όσους έφυγαν σα μοναχικοί αστέρες όταν η μοναξιά τους ανατινάχτηκε με πάταγο».

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου υπογράφει την ενορχήστρωση του έργου, ενώ ο Ηλίας Βουδούρης έχει την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης. Με την όπερα Μέσα χώρα, τα ερασιτεχνικά σύνολα της ΕΛΣ –η Διαπολιτισμική Ορχήστρα και η Χορωδία 65+ των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ– ανεβαίνουν στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος για να συμπράξουν με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, αλλά και διακεκριμένους καλλιτέχνες.

Στην όπερα Μέσα χώρα συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σπουδαίοι ερμηνευτές από τον χώρο της όπερας, αλλά και της έντεχνης μουσικής: οι διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές Χάρης Ανδριανός, Γιάννης Καλύβας, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Θεοδώρα Μπάκα, Κωστής Ρασιδάκις, Πέτρος Σαλάτας, Γιώργος Σαμαρτζής, οι κορυφαίες έντεχνες ερμηνεύτριες Σαβίνα Γιαννάτου, Έλλη Πασπαλά, οι τραγουδιστές 65+ Γιόλα Αλεξοπούλου-Γασπαρινάτου, Γαβριήλ Αντωνέλος, Λάζαρος Νέγκας, Γεώργιος Χριστούλας, καθώς και η ηθοποιός Ιωάννα Μπιτούνη.

Ταυτότητα παράστασης

Όπερα • Νέα παραγωγή • Ανάθεση της ΕΛΣ
Μέσα χώρα
Άγγελος Τριανταφύλλου
Λιμπρέτο: Γιάννης Αστερής

Ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Σωτήρης Μελανός
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Διεύθυνση Χορωδίας ΕΛΣ: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Υπεύθυνος Διαπολιτισμικής Ορχήστρας: Χάρης Λαμπράκης
Υπεύθυνη Χορωδίας 65+: Δήμητρα Παπασταύρου

Λυρικοί τραγουδιστές: Χάρης Ανδριανός, Γιάννης Καλύβας, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Θεοδώρα Μπάκα, Κωστής Ρασιδάκις, Πέτρος Σαλάτας, Γιώργος Σαμαρτζής

Έντεχνοι τραγουδιστές: Σαβίνα Γιαννάτου, Έλλη Πασπαλά

Τραγουδιστές 65+: Γιόλα Αλεξοπούλου-Γασπαρινάτου, Γαβριήλ Αντωνέλος, Λάζαρος Νέγκας, Γεώργιος Χριστούλας

Ηθοποιός: Ιωάννα Μπιτούνη

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, καθώς και τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα και τη Χορωδία 65+ των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

  • 08/07/2022
  • 10/07/2022
  • 12/07/2022
  • 13/07/2022

19.30 (Κυριακή: 18.30)

Τοποθεσία:

Εθνική Λυρική Σκηνή – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Eισιτήρια:

€15, €20, €25, €30, €35, €40, €45, €60 | Φοιτητικό, παιδικό: €12 | Περιορισμένης ορατότητας: €10

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

nationalopera.gr

Χρόνος

(Σάββατο) 20:49 - 20:49

Τόπος

Εθνική Λυρική Σκηνή - Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα