Ιωάννα Μπάκα “Rituals of a Matriarchal Utopia” Έκθεση στον χώρο HGW STD.

Έναρξη

Ιωάννα Μπάκα "Rituals of a Matriarchal Utopia" Έκθεση στον χώρο HGW STD.

30Ιουν(Ιουν 30)17:0009Ιουλ(Ιουλ 9)21:00Ιωάννα Μπάκα "Rituals of a Matriarchal Utopia" Έκθεση στον χώρο HGW STD.(Ιούνιος 30) 17:00 - (Ιούλιος 9) 21:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο χώρος HGW STD. παρουσιάζει την έκθεση της Ιωάννας Μπάκα με τίτλο “Rituals of a Matriarchal Utopia”.

Τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναγνωρίζοντας το γενεαλογικό τραύμα που κουβαλάει η ιστορία καταδίωξης των μαγισσών, επιστρέφουν στις ιεροτελεστίες που ακολουθούσαν αυτές, και τις εμπλουτίζουν, με απώτερο στόχο την επανάκτηση ελέγχου πάνω στο σώμα. Για παράδειγμα, διάφορες περιοχές του TikTok (π.χ. witchtok, queertok, selfcaretok κ.α.) κάνουν συχνά λόγο για την χαλάρωση των ρυθμών της ζωής (slow down). Σε αντίθεση με το μοντέλο συνεχούς ανάπτυξης του κεφαλαίου όπου το σώμα λαμβάνει ταυτότητα μηχανής, προκύπτει η ανάγκη αναζήτησης και κατανόησης της ταυτότητας του σώματος στο σήμερα.

Στο “Rituals of a Matriarchal Utopia” η Ιωάννα Μπάκα, εξερευνά προσωπικές αλλά και συλλογικές τελετές που επιχειρούν να μας εισάγουν και να μας εξοικειώσουν με μια fem/queer ουτοπία. Χρησιμοποιώντας πολλαπλά εικαστικά μέσα, καταλαμβάνει τον χώρο του HGW STD., και δημιουργεί τη δική της μυστικιστική τελετή αυτοφροντίδας.

Τόσο η φροντίδα, όσο και η αυτοφροντίδα, αποτελούν γλώσσες που προέκυψαν από τραύμα, με στόχο την κατανόηση τ* εαυτ* αλλά και την συλλογικοποίηση.

Ο κοινωνικός πόνος και το τραύμα, σε συνδυασμό με τους φυσικούς πόνους που βιώνει το εκάστοτε fem/queer υποκείμενο, το παραλύουν και το απομονώνουν σωματικά και ψυχικά. Παράλληλα το αναγκάζουν να βρει μόνο του τρόπο να επιβιώσει και να υπάρξει. Πώς λοιπόν ένα fem/queer άτομο ξεφεύγει από την επιβολή ταυτοτήτων της γρήγορης οικονομίας, της πατριαρχίας και του συντηρητισμού; Τι όπλα διαθέτει, προκειμένου να ανακαλύψει τις ταυτότητες που το ικανοποιούν; Γιατί αναγκάζεται να δημιουργήσει ουτοπίες; Πώς αντίστοιχα μπορεί να οικοδομήσει κοινότητες μαζί με άλλα εξίσου καταπιεσμένα υποκείμενα;

Επιμέλεια: Σωκράτης Σταματάτος
Φωτισμός: Στέλλα Ζαφειρίου
Γραφιστικά: Stefani Bednarova
Παραγωγή: HGW STD.
Υποστήριξη: CURRENT Athens

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 30/06/2023 Εως: 09/07/2023

Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, στις 20:00
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 17:00-21:00

Τοποθεσία:

HGW STD., Μαυρομιχάλη 138 & Κομνηνών, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

hgwstd.org

Χρόνος

Ιούνιος 30 (Παρασκευή) 17:00 - Ιούλιος 9 (Κυριακή) 21:00

Τόπος

HGW STD.

Μαυρομιχάλη 138 & Κομνηνών