“Ηλέκτρα” η Λένα Παπαληγούρα το καλοκαίρι του 2023

Έναρξη

"Ηλέκτρα" η Λένα Παπαληγούρα το καλοκαίρι του 2023

09Ιουλ21:3021:30"Ηλέκτρα" η Λένα Παπαληγούρα το καλοκαίρι του 202321:30 - 21:30

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΠΑΤΡΑ -Θερινό Δημοτικό Θέατρο 9 Ιουλίου 2023

Με έναν εξαιρετικό θίασο σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ την τραγωδία του Σοφοκλή για την εκδίκηση, η οποία θα παρουσιαστεί σε περιοδεία.

Την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ σε περιοδεία για το καλοκαίρι του 2023, σε συμπαραγωγή της Εταιρείας Τέχνης Ars Aeterna με το Θέατρο του Νέου Κόσμου. Στο όψιμο αριστούργημα του μεγάλου τραγικού ποιητή για την εκδίκηση που θα δούμε σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα, πρωταγωνιστούν η Λένα Παπαληγούρα στον επώνυμο ρόλο, ο Στρατής Χατζησταματίου στο ρόλο του Ορέστη και οι Ελισάβετ Μουτάφη (Κλυταιμνήστρα), Ιωάννης Παπαζήσης (Παιδαγωγός), Εριέττα Μανούρη (Χρυσόθεμις), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος) και Πάρης Λεόντιος (Πυλάδης). 

Στο έργο, το ζευγάρι το δύο αδελφών, Ηλέκτρα και Ορέστης, εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του στα τέλη του 5ου αιώνα, που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την  περιβάλλει.

Ηλέκτρα Λίλλυ Μελεμέ

Πρόκειται για μία πραγματικότητα ζοφερή που βουλιάζει στην διαφθορά και την αδικία. Ένας κόσμος εντελώς αντιηρωικός όπου τα πάντα έχουν ανατραπεί και η τάξη των πραγμάτων έχει διασαλευτεί επικίνδυνα. Σε αυτόν τον κόσμο, η Ηλέκτρα επιλέγει να αποτελέσει το μοναδικό κύτταρο ζωντανής συνείδησης που δεν θα πάψει να καταγγέλλει την ανηθικότητα και την υποκρισία. Αρνείται να αποδεχθεί και να νομιμοποιήσει το φαύλο καθεστώς των σφετεριστών, και η φωνή της αποτελεί μια γενναία και δυναμική πράξη ενεργητικής αντίστασης που υπενθυμίζει ακατάπαυστα την ανάγκη για την αποκατάσταση της φρικτής αδικίας.

Αυτή η εμμονική προσκόλληση στις αρχές και τα ιδανικά της, θα φθείρει αναμφισβήτητα και την ίδια. Ακινητοποιημένη στον χώρο και τον χρόνο, παλινδρομεί ανάμεσα στο αποτρόπαιο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον που καθυστερεί, χωρίς να μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά. Διαδηλώνει τον πόνο της στα πρόθυρα του παλατιού, μεταμορφώνεται σε ζωντανή Ερινύα για τους εγκληματίες και προσδοκεί ανυπόμονα την έλευση του σωτήρα αδερφού. Ο πόνος, το πένθος και η ακόρεστη δίψα της για εκδίκηση μοιάζουν να δημιουργούν ένα τοπίο κινούμενης άμμου που σιγά-σιγά την καταπίνει, όμως εκείνη αδυνατεί να πράξει διαφορετικά. Απομονωμένη και αμετακίνητη, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μια ζωντανή νεκρή, αρνείται να συμβιβαστεί και να υποκύψει, έχοντας ως μοναδικό όπλο την φωνή, την αλήθεια και την πίστη της. 

Λίλλυ Μελεμέ

Λίλλυ Μελεμέ

Το αινιγματικό και απροσδόκητο τέλος της τραγωδίας δεν προμηνύει κανένα ευτυχές τέλος, ούτε για την ηρωίδα ούτε για τα πάθη του οίκου της. Ο Σοφοκλής δεν παίρνει θέση για το θέμα της μητροκτονίας που απασχόλησε τόσο τον Αισχύλο, όσο και τον Ευριπίδη. Ως κινηματογραφιστής, εστιάζει τον φακό του στο πρόσωπο της Ηλέκτρας, που μετά τους άγριους πανηγυρισμούς για την ευόδωση του σχεδίου της εκδίκησης, παραμένει παράξενα σιωπηλή, μια κούφια μάσκα, που νιώθει κανείς πως δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ πια.

Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος, τα σκηνικά η Μικαέλα Λιακατά, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, την κίνηση η Κική Μπάκα και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα. Στον Χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί Φιόνα Γεωργιάδη, Ήβη Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Δανάη Πολίτη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αρετή Τίλη. 

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία: 09/07/2023

ΩΡΑ – 21.30

Τοποθεσία:

Θερινό Δημοτικό Θέατρο Πάτρας

ΠΑΤΡΑ – Παμπελοποννησιακό Στάδιο

 Πατρών Κλάους 93 &, Ι. Ρίτσου, Πάτρα

Eισιτήρια:

20 € | 17 € [ ανέργων, φοιτητικό, μαθητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ] | Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων στην τιμή των 10 ευρώ

Χρόνος

(Κυριακή) 21:30 - 21:30

Τόπος

Παμπελοποννησιακό Στάδιο  ΠΑΤΡΑΣ

Πατρών Κλάους 93 &, Ι. Ρίτσου