Εριέττα Βορδώνη – Good luck: Έκθεση της γνωστής ζωγράφου και γλύπτριας στην Άνδρο

Έναρξη

Εριέττα Βορδώνη – Good luck: Έκθεση της γνωστής ζωγράφου και γλύπτριας στην Άνδρο

30Ιουν(Ιουν 30)19:0024Σεπ(Σεπ 24)22:00Εριέττα Βορδώνη – Good luck: Έκθεση της γνωστής ζωγράφου και γλύπτριας στην Άνδρο(Ιούνιος 30) 19:00 - (Σεπτέμβριος 24) 22:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Εριέττα Βορδώνη εκθέτει τη δουλειά της στην Άνδρο, στο Aneroussa Beach Hotel, με την έκθεση “Good luck”.

Στον Πολυχώρο του ξενοδοχείου Aneroussa στο Μπατσί της Άνδρου, η ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη, μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε σ’ έναν ονειρικό κόσμο, όπου με τις συνθέσεις της παρακάμπτει το σκοτάδι και την ασχήμια, ξοδεύει απλόχερα φως και χρώματα, ισορροπημένα κι εναρμονισμένα, τα παντρεύει με θετικές σκέψεις, θετική ενέργεια, μνήμες και συναισθήματα, για να νοηματοδοτήσει και να πυκνώσει στον απροσδιόριστο χώρο-χρόνο μεταφορικές και συμβολικές συνδηλώσεις. Με αναφορές στην επικούρεια φιλοσοφία, με αυθόρμητη οραματική έκφραση, γέννημα εσωτερικής πάλης και στοχασμού πάνω στις ποιότητες της ψυχής και του πνεύματος. Η Εριέττα Βορδώνη συλλαμβάνει την ουσία της ζωής και δημιουργεί αυτόνομα, συνοπτικά σύμπαντα απρόβλεπτων επεισοδίων κι ανεπανάληπτων μαγικών συμπτώσεων. Σαν αποτέλεσμα προκύπτουν ποικίλα ζωγραφικά σύνολα κυρίως μεγάλων διαστάσεων πάνω σε πολυεπίπεδες διάφανες επιφάνειες plexiglass, με δύναμη υποβολής, με τη λυτρωτική επίδραση χαράς, αισιοδοξίας κι ευδαιμονίας. Με την χρήση συμβόλων όπως άλογα, πεταλούδες και πουλιά, γιγάντια λουλούδια, ένα δέντρο, και με την ανθρώπινη φιγούρα σε ιδιαίτερα μικρή κλίμακα να στέκεται ή να ίπταται εκστατικά μπροστά στο μεγαλείο και το μυστήριο του κόσμου, δημιουργεί μεταφυσικά οράματα συμβατά με την ανθρώπινη συνθήκη και τις αισθήσεις μας.

Η δουλειά της Βορδώνη είναι πρωτότυπη, αυθεντική και απόλυτα προσωπική. Δεν αντιγράφεται και δεν επαναλαμβάνεται είναι “ζωγραφική φωτός”, “ζωγραφική ενέργειας”, “ζωγραφική αρμονίας και ισορροπίας”.

Η ίδια η καλλιτέχνης διατυπώνει τις παρακάτω σκέψεις για το έργο της: «στόχος μου είναι όλα τα ετερόκλητα υλικά που ζωγραφίζονται να εναρμονιστούν. Όπως θα ήθελα στην αντιφατική, μετέωρη και σε εκ κρεμότητα πραγματικότητα να παντρέψουμε στην καθημερινότητά μας τις απίθανες ταχύτητες με τις οποίες κινούμεθα, την διαδικτυακή επικοινωνία με την ανάγκη μας για μια αγκαλιά, ένα βλέμμα, διατη ρώντας την κατάσταση ισορροπίας, την άμεση επικοινωνία που να ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς μας… εύχομαι αυτή η ισορροπία να μας ενώσει με το είναι μας, με τον κόσμο γύρω μας και να μας δώσει θετική ενέργεια και καλή τύχη».

Η έκθεση παρουσιάζεται στον Πολυχώρο του ξενοδοχείου ANEROUSSA σαν συνέχεια μίας παράδοσης που μετρά ήδη 9 χρόνια, παρουσίασης του έργου σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, με στόχο την καθιέρωση και περαιτέρω ενίσχυση της «πολιτιστικής συνθήκης» στην Άνδρο. Η συμμετοχή της Εριέττας Βορδώνη τιμά με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια αυτή.

Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Αναγνωστόπουλος / Δημήτρης Πρωτοπαπάς

Εριέττα Βορδώνη

Η Εριέττα Βορδώνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, από την οποία αποφοί τησε με το πρώτο βραβείο για το σύνολο της δουλειάς της, το γυμνό, την σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Συνέχισε της σπουδές της στο Παρίσι με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών με δασκάλους στην ζωγραφική τον Cremonini και στην γλυπτική τον Cesar. Το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού της προσέφερε δια βίου ατελιέ στο Παρίσι. Το 1997 της απονεμήθηκε το υψηλότερο βραβείο ζωγραφικής στο πρωτοποριακό Salon de Montrouge στο Παρίσι και το Βραβείο Ζω γραφικής στο Nouveau Musee National του Μονακό. Έχει κάνει 58 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μου σείο Βορρέ, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη, στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στην Τεχνόπολη Αθηνών. Στην Ευρώπη, στο Παρίσι, στην Νίκαια, στο Σεντ Ετιέν, στην Ντιζόν, στην Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Τρέβι. Στην Αμερική, στην Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Σιάτλ. Στην Ασία, στο Πεκίνο, στην Σαγκάη, στην Σεούλ, στην Μελβούρνη της Αυστραλίας και στην Κύπρο.

Έχει εγκαταστήσει γλυπτικές συνθέσεις στην υπόγεια οδική διάβαση στην Νέα Σμύρνη, στην είσοδο της Φιλοθέης στην λεωφόρο Κηφισιάς. Έχει λάβει μέρος σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε θεατρικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, στο Φεστιβάλ Ναυ πλίου, στην Κύπρο. Έχει συμμετάσχει με κοσμήματά της σε εκθέσεις στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας, στο Ζάππειο, στην Νέα Υόρ κη, την Σαγκάη. Έργα της Εριέττας Βορδώνη βρίσκονται σε Μουσεία και γνωστές ιδιωτικές συλλογές, ενώ πρόσφατα απέκτησε έργο της η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Παρίσι.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 30/06/2023 Εως: 24/09/2023

Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
Pre-Opening: Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Τοποθεσία:

Aneroussa Beach Hotel (στον Πολυχώρο του ξενοδοχείου), Μπατσί, Άνδρος

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 22820 41044,5 | aneroussabeach.gr

Χρόνος

Ιούνιος 30 (Παρασκευή) 19:00 - Σεπτέμβριος 24 (Κυριακή) 22:00

Τόπος

Aneroussa Beach Hotel (στον Πολυχώρο του ξενοδοχείου)

Μπατσί