Εθνική Λυρική Σκηνή – «Ναμπούκκο» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο στο Ηρώδειο

Έναρξη

Εθνική Λυρική Σκηνή - «Ναμπούκκο» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο στο Ηρώδειο

26Ιουλ(Ιουλ 26)21:0030(Ιουλ 30)23:00Εθνική Λυρική Σκηνή - «Ναμπούκκο» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο στο Ηρώδειο21:00 - 23:00 (30)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 θα παρουσιαστεί η όπερα του Τζουζέππε Βέρντι «Ναμπούκκο», μια εντυπωσιακή παραγωγή από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν 2022/23 με τον Ναμπούκκο του Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο. Η εντυπωσιακή παραγωγή θα παρουσιαστεί για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις στις 26, 27, 29 και 30 Ιουλίου 2023 στο Ηρώδειο, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του τίτλου.

Ο Ναμπούκκο θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Το έργο αυτό ανέδειξε τον συνθέτη ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Αν και ο Βέρντι δεν ήταν ο πρώτος συνθέτης που μελοποίησε κείμενα με έντονα πολιτικό χαρακτήρα, εντούτοις ο κορυφαίος συνθέτης της Ιταλίας έκανε τη διαφορά με τη μουσική του μεγαλοφυΐα· είναι αυτή που δίνει στις όπερές του σαφώς πολιτική διάσταση και έχει τη δύναμη να εξεγείρει τα πλήθη.

Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα. Όταν, στην αλαζονεία του, εκείνος ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Όταν αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκκο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λέο Μουσκάτο, ένας από τους δυναμικά ανερχόμενους Ιταλούς σκηνοθέτες της όπερας, που έχει διακριθεί σε έργα Βέρντι και Πουτσίνι, και έχει παρουσιάσει μεγάλες επιτυχίες σε κορυφαία ιταλικά λυρικά θέατρα (Ρώμη, Βενετία, Φλωρεντία, Τορίνο κ.α.). Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι στην παραγωγή του Ναμπούκκο «δεν υπάρχει επιθυμία για συμμόρφωση με την ιστορική ακρίβεια: η αισθητική ταυτότητα των σκηνικών και των κοστουμιών έχει στόχο την απόδοση ενός αφηρημένου τόπου και χρόνου, ώστε να εστιάσει την προσοχή στην ουσία» και συνεχίζει: «Η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο».

/ AFP PHOTO / AFP / ARIS MESSINIS

Tην παραγωγή διευθύνει, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, ένας από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της όπερας παγκοσμίως, ο Ιταλός Πάολο Καρινιάνι.

Στο all-star cast συναντούμε Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές με διεθνή αναγνώριση. Στον ομώνυμο ρόλο εναλλάσσονται δύο κορυφαίοι Έλληνες βαρύτονοι που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Δημήτρης Πλατανιάς και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος – ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στον ρόλο. Την Αμπιγκαΐλλε ερμηνεύουν δύο σπουδαίες υψίφωνοι της εποχής μας, η Εκατερίνα Σεμεντσούκ και η Μαρία Χοσέ Σίρι, ενώ τον ρόλο του Ζαχαρία οι εξαιρετικοί βαθύφωνοι Βιτάλι Κοβαλιόφ και Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους οι διακεκριμένοι μονωδοί Γιάννης Χριστόπουλος, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Ελένα Μαξίμοβα, Μαρισία Παπαλεξίου, Βαγγέλης Μανιάτης, Γιάννης Καλύβας και Εβίτα Χιώτη. Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ. 

Ναμπούκκο
Τζουζέππε Βέρντι

Συντελεστές
Όπερα | Αναβίωση

Μουσική διεύθυνση: Πάολο Καρινιάνι
Σκηνοθεσία: Λέο Μουσκάτο
Σκηνικά: Τιτσιάνο Σάντι / Κοστούμια: Σίλβια Αϋμονίνο
Φωτισμοί: Αλεσσάντρο Βεράτσι / Βιντεοπροβολές: Λούκα Αττίλιι
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ναμπούκκο: Δημήτρης Πλατανιάς (26, 29/7), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (27, 30/7)
Ισμαέλε: Γιάννης Χριστόπουλος (26, 29/7), Κωνσταντίνος Κληρονόμος (27, 30/7)

Ζαχαρίας: Βιτάλι Κοβαλιόφ (26, 29/7), Πέτρος Μαγουλάς (27, 30/7)
Αμπιγκαΐλλε: Εκατερίνα Σεμεντσούκ (26, 29/7), Μαρία Χοσέ Σίρι (27, 30/7)
Φενένα: Ελένα Μαξίμοβα (26, 29/7), Μαρισία Παπαλεξίου (27, 30/7)
Αρχιερέας: Βαγγέλης Μανιάτης / Αμπντάλλο: Γιάννης Καλύβας / Άννα: Εβίτα Χιώτη

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Photo Credit: Ναμπούκκο, Δημήτρης Πλατανιάς | Aris Messinis

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία:

Από: 26/07/2023 Εως: 30/07/2023

Τετάρτη – Πέμπτη, Σάββατο – Κυριακή στις 21:00

Τοποθεσία:

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Eισιτήρια:

25€ | 45€ | 55€ | 60€ | 85€ | 100€ | Φοιτητικό, παιδικό: 15€ / ΑΜΕΑ: 15€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ.: 21 0324 1807 | aefestival.gr | nationalopera.gr

Χρόνος

26 (Τετάρτη) 21:00 - 30 (Κυριακή) 23:00

Τόπος

δείο Ηρώδου Αττικού

Διονυσίου Αρεοπαγίτου