“Δίψα” από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project στο “Fichti Art Festival 2023”

Έναρξη

"Δίψα" από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project στο "Fichti Art Festival 2023"

29Ιουλ20:0022:00"Δίψα" από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project στο "Fichti Art Festival 2023"20:00 - 22:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα, από την ομάδα Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project έρχεται στο Fichti Art Festival 2023.

Η μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα της ομάδας Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο ως τον Μάιο 2023 στο Θέατρο Φούρνος και έπειτα συνομίλησε στις αρχές Ιουλίου με ένα φυσικό τοπίο της Αττικής, αυτό της Ρεματιάς Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του HIDRANT Festival, ταξιδεύει, σε μια σύντομη καλοκαιρινή εκδοχή γεμάτη μουσική, στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο να καλλιεργήσει τον διάλογο γύρω από την σχέση όλων μας με τους υδάτινους πόρους, κυρίως σε περιοχές όπου οι πόροι αυτοί απειλούνται.

Η δεύτερη στάση της είναι στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα θα επισκεφθεί την Αργολίδα το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, λαμβάνοντας μέρος στο Fichti Art Festival, όπου οι θεατές θα παρακολουθήσουν σπαράγματα από την παράσταση. Η παράσταση θα προβληθεί στην Οικία Αετολίθι, στα Φίχτια Αργολίδας, την δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ στις 19:30.

Λίγα λόγια για την μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα

Πρόκειται για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα. Mια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: από το νερό ως πολύτιμο αγαθό στο νερό ως αυτονόητο (;) καταναλωτικό προϊόν.

Αντλώντας από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο του πρόσφατου παρελθόντος, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης και τις βουλές των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης, που ψηλαφεί τη δίψα του ανθρώπου και της γης, μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες. Ένα ποιητικό, μουσικοκινητικό “ντελίριο” που ενορχηστρώνει τον ήλιο, τη θάλασσα, τον άνεμο, τη γη και το πολύτιμο γλυκό νερό σε μια ιστορία αναμέτρησης του διψασμένου ανθρώπου με το πραγματικό και το φανταστικό.

Το κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή και η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Κοσμίδη συνυπάρχουν με ηχοτοπία του sound artist Ludwig Berger που δημιουργήθηκαν από τους ήχους υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, στεγνού χώματος και ξερικών φυτών της Σίφνου. Πάνω σε αυτά χορογραφεί η Ειρήνη Αλεξίου και σκηνοθετεί ο Γιώργος Σαχίνης μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών.

Η παράσταση αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας νέας υφολογικής και θεματικής ενότητας πολυεπίπεδων μουσικοχορευτικών παραστάσεων της Όχι Παίζουμε/ UrbanDig Project, οι οποίες αφηγούνται “ιστορίες νερού” σε θεατρικές σκηνές – σπάζοντας για λίγο την παράδοση της ομάδας να δημιουργεί και να παρουσιάζει παραστάσεις κυρίως σε δημόσιους και μη θεατρικούς χώρους.

UrbanDig Project & Νερό

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το UrbanDig Project, που ιδρύθηκε από την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε το 2004, δραστηριοποιείται γύρω από τον άξονα περιβάλλοντος-τέχνης-κοινοτικής εμπλοκής, με όραμα μια πιο βιώσιμη σχέση του ανθρώπου με το νερό. Με γνώμονα την δημιουργία μιας κοινότητας νερού η ομάδα προσπαθεί να αναδείξει τρόπους αξιοποίησης των υδάτινων πόρων από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενός τόπου για μια πιο αλληλέγγυα και δίκαιη τοπική ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον. Ασχολείται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, και συγκεκριμένα με το πρόγραμμα HADriAN, που υλοποιήθηκε σε Αθήνα, Παλέρμο & Rotterdam (2019-2022), ενδυναμώνοντας καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μεταδώσουν σε μαθητές τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης, με το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. (2020-2024), όπου επιχειρεί να οικοδομήσει μια αλληλέγγυα κοινότητα νερού στο Χαλάνδρι για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και με το SNFPHI awarded “Ανακαλύπτοντας το Αδριάνειο Υδραγωγείο” (2022-2023), όπου δημιουργεί παιγνιώδη εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά Γυμνασίου. Στην Σίφνο έλαβε μέρος στο πρόγραμμα STARTS4Water (2021-2022), ενεργοποιώντας την επιστήμη, την τεχνολογία και την τέχνη για την αποδοτικότερη διαχείριση υδάτων, έχοντας ως παράδειγμα την ορθολογική διαχείριση νερού στο νησί, και τέλος στην Αθήνα με το πρόγραμμα Περιπατητές Νερού (2021-2023) προσβλέπει στην ένωση της Κοινωνίας των Πολιτών και τους φορείς λήψης αποφάσεων γύρω από την αστική ανάπτυξη και αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Η ταυτότητα της παράστασης Δίψα:

 • Ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά: Ειρήνη Αλεξίου, Καλλιόπη Γερακιανάκη, Χάρης Δήμος, Κατερίνα Πρωτονοταρίου
 • Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
 • Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου
 • Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή
 • Μουσική: Θάνος Κοσμίδης
 • Δημιουργία Soundscape: Ludwig Berger
 • Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
 • Φωτισμοί: Λία Μιχάλη
 • Έρευνα και Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Πρωτονοταρίου
 • Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου
 • Βίντεο-Φωτογραφίες: Χρήστος και Αλέκος Μπουρελιάς (Archlabyrinth)
 • Βοηθός Χορογράφου: Eve Ganneau
 • Δραματουργική ομάδα: Ειρήνη Αλεξίου, Θάνος Κοσμίδης, Άννα Μαγουλιώτη, Παναγιώτα Πανταζή, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Γιώργος Σαχίνης

Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Διάρκεια: 45′

Η παράσταση δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελβετικού Συμβουλίου Τεχνών ProHelvetia.

Η ηχητική έρευνα και καταγραφή πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο στο πλαίσιο του έργου STARTS4Water του προγράμματος STARTS-Science, Technology & Arts της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: 29/07/2023

ΩΡΑ – 20:00

Τοποθεσία:

Οικία Αετολίθι, Φίχτια Αργολίδας

Eισιτήρια:

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

urbandigproject.org | fichtiart.com

Χρόνος

(Σάββατο) 20:00 - 22:00

Τόπος

Οικία Αετολίθι

Φίχτια Αργολίδας