Βαγγέλης Βαγγελάτος “Lifescapes” – Έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Μετς

Έναρξη

Βαγγέλης Βαγγελάτος "Lifescapes" - Έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Μετς

20Δεκ(Δεκ 20)19:0014Ιαν(Ιαν 14)22:00Βαγγέλης Βαγγελάτος "Lifescapes" - Έκθεση στο Κέντρο Τεχνών Μετς(Δεκέμβριος 20) 19:00 - (Ιανουάριος 14) 22:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βαγγέλη Βαγγελάτου “Lifescapes”.

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος μας μεταφέρει σε ένα κόσμο συνειρμών, καθημερινών παρατηρήσεων και ερμηνειών των παραστάσεων της ζωής. Αμφιταλαντευόμενος σε ένα παιχνίδι καταγραφής των εμπειριών της ζωής, κεντρικό σημείο στο εικαστικό αποτέλεσμα αποτελεί, ο ίδιος ο άνθρωπος. Αν και εξπρεσιονιστής με αισθητική που παραπέμπει στην κουλτούρα της αμερικάνικης αφαίρεσης, ο Β. Βαγγελάτος, σκιαγραφεί στιγμιότυπα του «ευ ζην».

Η μορφή είναι κεντρικό στοιχείο στην δουλειά του εικαστικού. Ταυτόχρονα όμως, κρύβεται περίτεχνα, στο έργο και μετατρέπεται σε λατρευτικό είδωλο, ειδώλιο, θεός ή κριτής. Παρατηρώντας με προσοχή το φορμαλιστικό αποτέλεσμα στην επιφάνεια του καμβά, διαφαίνονται αποτυπώματα δράσης που χορογραφήθηκαν με ρυθμό καρδιοανταποκριτή. Στην πλαστικότητα τους, οι μορφές τοποθετούνται δίπλα σε εκείνη την μυσταγωγία και την τελετουργία που έφερε η τεχνική «dripping» του J.Pollok. Εδώ, ο εικαστικός δανείζεται στοιχεία από την κληρονομιά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να εισάγει με διττό τρόπο έννοιες όπως η τελετουργία, το θείο και η χάρις.

Η γραφή του είναι χειρωνομιακή με ένταση που προκύπτει από το προσωπικό βίωμα και την κοινωνική συναναστροφή. Το αποτέλεσμα αποτελείται από ένα ρυθμικό παιχνίδι που κρύβει μέσα του έννοιες του τυχαίου και του λάθους. Κομβικό ρόλο στην απώτερη δουλειά αποτελεί η έμμεση αναφορά στην J. Mitchel αλλά και στην κληρονομιά του J-M. Basquiat. Ο Β. Βαγγελάτος, μας προσκαλεί σε ένα περιβάλλον οικειότητας, καθώς μέλημά του είναι να καταγράψει τις μεγάλες αυθόρμητες αλήθειες της μεταβολής, της μετάλλαξης και της παραμόρφωσης της ζωής, με τον ίδιο τρόπο που το συναντήσαμε στους πατέρες των μεγάλων κινημάτων.

Η χρωματική παλέτα των έργων, κινείται μεταξύ παλ αποχρώσεων και το φάσμα του λευκού – μαύρου. Με στοιχεία που παραπέμπουν σε χρωματισμούς τοπίων που ανατέλλουν ή δύουν, μας μεταφέρει σε περίτεχνες μορφές που ζουν στο φαντασιακό. Οι φόρμες του αναδύουν την ουσία των μορφών που απεικονίζουν, με σχεδόν συμβολικό τρόπο και σοφία. Η παλέτα του διαταράσσει την ηρεμία και ταξιδεύει πίσω στο χρόνο με σκοπό να συναντήσει τους «Fauve». Μέσα από κράμα χρωματισμών και γλωσσικών αναφορών μας εντάσσει στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τοπίο, σχολιάζοντας περίτεχνα την κουλτούρα της εποχής.

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος γίνεται ένας εκ των προτέρων κοινωνικός ανταποκριτής συναισθημάτων και κοινωνικοπολιτικών προβληματισμών. Βασικό του μέλημα είναι να δημιουργήσει με τον ορό της αλήθειας, να διατηρήσει την ένταση των συναισθημάτων που προκύπτουν από την κοινωνική συναναστροφή και να αιχμαλωτίσει την λήθη σε ένα γεμάτο ένταση, ζωγραφικό αποτέλεσμα.
Στην ερώτηση «Ποια είναι η ουσία που διέπει τον ίδιο τον άνθρωπο;»

Η απάντηση του βρίσκεται μεταξύ του διονυσιακού και του απολλώνιου.

Επιμέλεια: Νιόβη Κρητικού | Ιστορικός Τέχνης | Εικαστικός

Βαγγέλης Βαγγελάτος

Ο Βαγγέλης Βαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε Μάρκετινγκ στην Αμερική όπου και έζησε για αρκετά χρόνια, δουλεύοντας σε οικογενοιακή επιχείρηση. Το 2001 ξεκινά αυτοδίδακτος της ζωγραφική μέσα από μια εσωτερική διαδικασία εκπαίδευσης του πνεύματος. Περνάει τα επόμενα επτά χρόνια ταξιδεύοντας τον κόσμο και καταγράφει τα πολιτισμικά του βιώματα στη ζωγραφική, αποκτόντας το δική του εικαστική γλώσσα. Έχει συμμετάσχει πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει πραγματοποιήσει τρείς ατομικές εκθέσεις στις (2012) Mystic Dialogues Gallery Kent @Nis. March 1st – March10th Istanbul, Turkey, (2011) Prime and Dancescapes Gallery Gama. Jan.25 – Feb.5 Istanbul, Turkey, (2010) Visions Gallery Romylos. May 27- June 6 Athens, Greece.

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 20/12/2022 Εως: 14/01/2023

Εγκαίνια: Tρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, 19.00 – 22.00
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 17.00-20.30 | Σάββατο & Τετάρτη 11.00-15.00

Τοποθεσία:

Κέντρο Τεχνών Μετς, Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

metsartscentre.gallery

Χρόνος

Δεκέμβριος 20 (Τρίτη) 19:00 - Ιανουάριος 14 (Σάββατο) 22:00

Τόπος

Κέντρο Τεχνών Μετς

Ευγένιου Βουλγάρεως 6, Μετς