Απόστολος Χαντζαράς – Όταν θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα: Έκθεση στην Sianti Gallery

Έναρξη

Απόστολος Χαντζαράς – Όταν θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα: Έκθεση στην Sianti Gallery

14Ιαν(Ιαν 14)10:0018(Ιαν 18)10:00Απόστολος Χαντζαράς – Όταν θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα: Έκθεση στην Sianti Gallery10:00 - 10:00 (18)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Sianti Gallery συνεχίζοντας τις πρωτότυπες, θεματικές της εκθέσεις που έγιναν ευμενώς δεκτές και από το κοινό και από την κριτική, εκθέτει αυτή τη φορά τα έργα του Απόστολου Χαντζαρά από την παράσταση «Αίας» του Σοφοκλή, με την έκθεση «Όταν θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα».

«Θέατρο και ατελιέ γίνονται ένα» και με κινητήρια δύναμη την αγάπη για τον πολιτισμό μεταφέρονται τα ζωγραφικά σκηνικά του θεάτρου στην γκαλερί με πρωταγωνιστές τα αρχετυπικά ζητήματα τόσο της ζωής όσο και της τέχνης. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να τα αποκτήσει ενισχύοντας την τέχνη καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο « Σπίτι του Ηθοποιού».

Μια καθηλωτική παράσταση, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης στο θέατρο Αλκυονίς, αποκαλύπτεται ως ένας ζωντανός διάλογος επί σκηνής ανάμεσα σε δύο απο τα πιο ευγενή είδη των τεχνών, της υποκριτικής και της ζωγραφικής. Ο ηθοποιός Μιχάλης Σαράντης, βραβευμένος με το βραβείο Χορν, ενσαρκώνει εννέα διαφορετικούς ρόλους. Εναλλάσσεται ανάμεσα στον Αίαντα και τον Οδυσσέα, τον Μενέλαο και τον Αγαμέμνονα, τον Τεύκρο, την Τέκμησσα, τον Αγγελιαφόρο και την παρεμβατική θεά Αθηνά. Ταυτόχρονα,ο ζωγράφος και συνεργάτης της Sianti Gallery, Απόστολος Χαντζαράς μεταφέροντας το γυάλινο τραπέζι του ατελιέ του στην σκηνή, δημιουργεί τα σκηνικά με την μέθοδο της μονοτυπίας. Η καθεμία αναρτάται στην σκηνή πλαισιώνοντας την αφήγηση, ενώ ο καλλιτέχνης συνομιλεί με τον δικό του τρόπο και με το κοινό.

Τα έξι μοναδικά και αυτόνομα σε κάθε παράσταση έργα του ζωγράφου Απόστολου Χαντζαρά, που αποτελούν τα σκηνικά της τραγωδίας του Σοφοκλή, συμβολίζουν τη νομοτέλεια αλλά και την πληρότητα των πραγμάτων, όπως το απόλυτο της ζωής και του θανάτου. Και επειδή η τέχνη είναι ίσως το μόνο μας δικαίωμα να ψηλαφήσουμε τον κύκλο της ζωής ο Χαντζαράς δίνει την δυνατότητα στο κοινό να αποκτήσει τις μονοτυπίες του , στις οποίες ο καθένας μας αναγνωρίζει προσωπικές βιωματικές στιγμές.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία έκθεση, που καταπιάνεται – είτε ηθελημένα είτε και ασυνείδητα – με πάρα πολύ ουσιαστικά πράγματα. Ξεφεύγει σαφώς από το επίπεδο της δεξιοτεχνίας, της διακόσμησης ή της μονοσήμαντης εικονοποιΐας και ανιχνεύει αρχέτυπα. Ακραγγίζει με άλλα λόγια, τις ιδανικές μορφές. Ήδη όμως τα σώματα και τα σχήματα, μέσα από τα οποία καλείται να εκφραστεί ο Χαντζαράς, ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά.

Τελικά, η άκρως θεαματική παρουσίαση αυτή είναι ένα εικαστικό αφήγημα και συνάμα μία βιωματική αρχετυπική εκδοχή της ζωής. Το πόσο το καταφέρνει θα το κρίνετε και θα το διαπιστώσετε εσείς από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Sianti Gallery.

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Πληροφορίες Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 14/01/2023 Εως: 18/01/2023

Εγκαίνια: Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, στις 12.00
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00 | Τετάρτη 10:00-15:00 | Σάββατο 10:00-16:00

Τοποθεσία:

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 210 7245432, 210 3648335 | siantigallery.com

Χρόνος

14 (Σάββατο) 10:00 - 18 (Τετάρτη) 10:00

Τόπος

ΑΘΗΝΑ