«Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος» με την Μάνια Παπαδημητρίου ξανά στο Vault

Έναρξη

«Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος» με την Μάνια Παπαδημητρίου ξανά στο Vault

30Οκτ(Οκτ 30)19:0010Ιαν(Ιαν 10)19:00«Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος» με την Μάνια Παπαδημητρίου ξανά στο Vault(Οκτώβριος 30) 19:00 - (Ιανουάριος 10) 19:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Πολυχώρος Vault παρουσιάζει για 2η χρονιά την παράσταση «Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος», του Γιάννη Σολδάτου, σε σκηνοθεσία του Κωστή Καπελώνη, με τη Μάνια Παπαδημητρίου.

Ο μονόλογος του Γιάννη Σολδάτου «Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με τη Μάνια Παπαδημητρίου στον ρόλο της Αθηνάς Παναγούλη, συνεχίζεται για 2η χρονιά μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο της στον Πολυχώρο VAULT.  Μια παράσταση ιδιαιτέρως σημαντική μια και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Από την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 19:00, έως την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.

Η παράσταση το καλοκαίρι παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κόκκινο Σπίτι στην Χαλκίδα /Εύβοια, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης) στο Ρέθυμνο και στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Κω (στα πλαίσια των θερινών Ιπποκράτειων 2023).

Το έργο παρουσιάζει τον Αλέξανδρο Παναγούλη, την κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του, σχολιάζοντας παράλληλα σημαντικότατα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Γιατί τα ερωτήματα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.

Γιατί το αδίκημα της επταετίας κρίθηκε στιγμιαίο και όχι διαρκές.

Γιατί οι μέρες είναι πονηρές.

Γιατί ο χρόνος της ζωής μας τελειώνει.

Γιατί όλοι έχουμε ανεξόφλητους λογαριασμούς με παρελθόντα δικά μας ή των γονιών μας.

Γιατί οι ήχοι και οι μυρωδιές ακόμα δεν έχουν σβήσει και κάποτε ακούγονται πολύ δυνατοί.

Ποιος μπορεί να μεταφέρει τις πληροφορίες του σκοτεινού παρελθόντος στις μέλλουσες γενιές;

Ποιος θα μπορέσει, να οδηγήσει το μέλλον, στη Ελπίδα, για μια δίκαιη κοινωνία;

Εμφανείς είναι ακόμη οι πληγές μιας μνήμης εναργέστατης, που φέρει τα ίχνη των στιγμών όλων των χτύπων, που δόθηκαν στα σώματα  και τις ψυχές ανθρώπων, που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία.

Το φεστιβάλ «Ο Γιός μου…»

Με τα έργα : «Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή» και  «Αθηνάς Παναγούλη Επιτάφιος» συνεχίζεται το θεατρικό project «Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ…», ένα θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, που εγκαινιάστηκε το 2017 στον Πολυχώρο VAULT, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων.

Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν την ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες, που τους ανέθρεψαν. Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει και να προβάλει την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, παντρεύοντας την πείρα των παλαιοτέρων με την ορμή των νέων δημιουργών. Στηρίζει και στηρίζεται στο νεοελληνικό κείμενο και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Τα έργα αυτά έχουν βαθιά κοινωνικοπολιτική χροιά και θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απευθύνονται και αφορούν κάθε πολίτη αυτής της χώρας και προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Συντελεστές παράστασης «Αθηνάς Παναγούλη, Επιτάφιος»

 • Συγγραφέας: Γιάννης Σολδάτος
 • Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
 • Μουσική και τραγούδια, (σε ποίηση Αλ. Παναγούλη): Σταύρος Σιόλας
 • Σκηνικό – Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
 • Σχεδιασμός φωτισμών: Κωστής Καπελώνης 
 • Βίντεο: Έλλη Λιδωρικιώτη, Κωστής Καπελώνης
 • Φωτογραφίες: kzk52 &  Χριστίνα Φυλακτοπούλου
 • Αφίσα παράστασης: Χρήστος Σκυλάκος
 • Trailer: kzk52 – E.Delido
 • Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις Αιγόκερως
 • Παραγωγή: VAULT theatre Plus
 • Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
 • Στο ρόλο της Αθηνάς Παναγούλη: η Μάνια Παπαδημητρίου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70′ (χωρίς διάλειμμα)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία:

Από: 30/10/2023 Εως: 10/01/2024

Δευτέρα και Τετάρτη,19:00

Τοποθεσία:

Πολυχώρος Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Eισιτήρια:

Γενική είσοδος: 13€ | Μειωμένο Εισιτήριο (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας): 11€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 213 0356472 | Facebook θεάτρου

Χρόνος

Οκτώβριος 30 (Δευτέρα) 19:00 - Ιανουάριος 10 (Τετάρτη) 19:00

Τόπος

Πολυχώρος Vault Theatre Plus

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός