Έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου παρουσιάζονται στο Ηρώδειο σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του

Έναρξη

Έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου παρουσιάζονται στο Ηρώδειο σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του

09Σεπ21:0023:00Έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου παρουσιάζονται στο Ηρώδειο σε συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του21:00 - 23:00

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Λίγους μήνες μετά την απώλεια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου η μουσική του θα αντηχήσει στο Ηρώδειο.

Στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν στο Ρωμαϊκό Ωδείο δύο σπουδαία έργα του, η «Η Λειτουργία του Ορφέα» και η «Ερωτική Συμφωνία».

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος που μάγεψε την Ευρώπη με το συμφωνικό του έργο, ξεκίνησε να γράφει την «Λειτουργία του Ορφέα», σε μορφή σύγχρονου ορατόριου, το 1992. Το θέμα του έργου είναι βασισμένο στα διασωθέντα Ορφικά κείμενα και πραγματοποιεί έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

«Εμπνεύστηκα από την εύγλωττη σιωπή των αρχαίων κειμένων και ένιωσα ότι η μουσική μπορεί να επιστρέφει στην αρχική της θέση και να λειτουργεί σαν σύνολο των πνευματικών και διανοητικών επιδόσεων», αναφέρει ο ίδιος.

Η «Λειτουργία του Ορφέα» είναι ένα σύγχρονο ορατόριο σε 4 μέρη για βαρύτονο, σοπράνο, μικτή χορωδία, αφηγητή και ορχήστρα. Το λιμπρέτο υπογράφει ο ίδιος ο συνθέτης, με επιλογή στίχων από τα ορφικά ποιήματα, ενώ τα αφηγηματικά κείμενα ο Πάνος Θεοδωρίδης.

Από το Αρχαίο θέατρο της Εφέσου στην Σμύρνη, μέχρι το θέατρο Coliseo στο Μπουένος Άιρες, το έργο αποθεώθηκε όπου παρουσιάστηκε στο εξωτερικό, εντυπωσιάζοντας το κοινό, ειδικά με τα μέρη που οι ξένοι ερμηνευτές τραγουδούν στα αρχαία ελληνικά.

Το ίδιο βράδυ, σε επίσημη πρώτη πρεμιέρα παρουσιάζεται η «Ερωτική Συμφωνία», έργο σε 4 μέρη για ορχήστρα, υψίφωνο και μικτή χορωδία. Στο 3ο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνονται στίχοι από χορικό της τραγωδίας Αντιγόνη του Σοφοκλή.

 Η «Ερωτική Συμφωνία» γράφτηκε το διάστημα 2009-2012 και αποτελεί έργο της τελευταίαςπεριόδου του Γιάννη Μαρκόπουλου. Όπως σημειώνει  ο ίδιος το 2012, χρονιά που ολοκλήρωσε το έργο:

«Η ιδέα της «Ερωτικής συμφωνίας» ξεκίνησε από τη μουσική που συνέθεσα πριν δυο χρόνια για την τραγωδία του Σοφοκλή, «Αντιγόνη». Είναι ένα έργο για την καθολικότητα του έρωτα. Πάντοτε με απασχολούσε το μεγαλείο του έρωτα στις σχέσεις των ανθρώπων. Με απασχολεί σαν κινητήρια δύναμη-συνδυάζοντας βέβαια φιλοσοφικά το απαραίτητον της χρησιμότητας της τέχνης- των συνειρμών που γεννιούνται στη φαντασία του ακροατή και ίσως σε κάποια συμπεράσματα. Η «Ερωτική συμφωνία» αφορά τη συνεννόηση. Τα όργανα που προεξάρχουν καθώς και τα τμήματα των εγχόρδων των πνευστών των κρουστών και των φωνών, άλλοτε να υπερέχουν και άλλοτε να συνοδεύουν, υπηρετούν την κεντρική ιδέα του χορικού από την- Αντιγόνη «Έρως ανίκατε μάχαν» αρχική πηγή εμπνεύσεως για τούτο το έργο. Οι μάχες και οι έρωτες δε σταματούν» είχε γράψει ο ίδιος.

Τα τραγουδιστικά μέρη των έργων αναλαμβάνουν ο βαρύτονος Boris Prýgl, ένας από τους πλέον ταλαντούχους νέους Τσέχους τραγουδιστές της Όπερας με διεθνή καριέρα και η Πολωνοκαναδή σοπράνο, Karoline Podolak, πολυβραβευμένη στον Καναδά και μεγάλο αστέρι της διεθνούς σκηνής. Το ιδιαίτερο σημείο που δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση είναι πως ορισμένα μέρη τραγουδιούνται στα αρχαία ελληνικά.

Τη διεύθυνση της ορχήστρας των έργων, που θα αποδώσουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδία της ΕΡΤ, αναλαμβάνει η Ζωή Τσοκάνου, η Ελληνίδα αρχιμουσικός που έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς νέων μαέστρων και έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες ορχήστρες και λυρικά θέατρα στην Ευρώπη.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Τάρλοου αναλαμβάνει την αφήγηση των αφηγηματικών κειμένων στην «Λειτουργία του Ορφέα».

Μετά από την παρουσίασή της στο Ηρώδειο, η μουσική αυτή παράσταση αναμένεται να ακολουθήσει διεθνή πορεία και να συναντηθεί με το κοινό σε μεγάλα θέατρα της Ευρώπης και του κόσμου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου

9 Οκτωβρίου 2023

ΩΡΑ – 21.00

Χρόνος

(Σάββατο) 21:00 - 23:00

Τόπος

Ηρώδειο

ΗΡΩΔΕΙΟ