5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Έναρξη

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day – WED) γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ενημέρωσης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχεδιάστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972 την πρώτη ημέρα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον ως αποτέλεσμα συζητήσεων για την ενσωμάτωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και του περιβάλλοντος Γιορτάστηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα, το 1974 με θέμα “Μόνο μία Γη”.

‘Ηταν μια εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα αναδυόμενα τότε περιβαλλοντικά ζητήματα, από τη θαλάσσια ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, έως τη βιώσιμη κατανάλωση και την εγκληματικότητα κατά της άγριας πανίδας.

Το 1987 ξεκίνησε η ιδέα της περιστροφής του κέντρου αυτών των δραστηριοτήτων με την επιλογή διαφορετικών χωρών υποδοχής.

Για το 2017 το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος ήταν: “Συνδέοντας τον άνθρωπο με τη φύση – στην πόλη και στην ύπαιθρο, από τους πόλους μέχρι τον Ισημερινό”, ενώ οικοδεσπότης είναι ο Καναδάς. Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως βασικό σκοπό την ενθάρρυνση του καθενός να βγει έξω στη φύση και να εκτιμήσει βιωματικά τα οφέλη από αυτήν, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου. Είναι ένα κάλεσμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να εμπεδωθεί η ανάγκη προστασίας της φύσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα για δημόσια προβολή, με τη συμμετοχή περισσότερων από 143 χωρών ετησίως.