Χάρολντ Μπλουμ – Σαίξπηρ: Ένα βιβλίο με λεπτομερείς αναλύσεις όλων των σαιξπηρικών έργων

Έναρξη

Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο «Σαίξπηρ – Η επινόηση του ανθρώπινου», με αναλύσεις που υπογράφει ο Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom).

Μπορείς να εφαρμόσεις οποιοδήποτε ερμηνευτικό κλειδί στον Σαίξπηρ, και θα δεις ότι τα έργα θα φωτίσουν την ερμηνεία σου – όχι το αντίστροφο. Μολονότι οι επαγγελματίες μνησίκακοι επιμένουν πως η αισθητική στάση συνιστά από μόνη της άλλη μιάν «ιδεολογία», εγώ διαφωνώ, ασχολούμενος στο παρόν βιβλίο αποκλειστικά με το αισθητικό μέρος του Σαίξπηρ…

Ο Χάρολντ Μπλουμ, διεισδυτικός και κριτικός, χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό του δραματουργού λεπτομερείς αναλύσεις όλων των σαιξπηρικών έργων, συνθέτοντας ένα βιβλίο-σταθμό για τη μελέτη του αγγλικού και του παγκόσμιου Θεάτρου, μα και της Λογοτεχνίας εν γένει.

Άπειρες αντιρρήσεις και συζητήσεις σηκώνουν οι απόψεις και τα συμπεράσματά του, ωστόσο έτσι είναι ο γόνιμος διάλογος, καθώς μας τον έμαθε η αρχαία ελληνική επαγωγική Σκέψη. Η κλασσική όσο και πολυπρισματική Οπτική του Αμερικανού κριτικού, διαποτισμένη από νιτσεϊ­κούς τόνους και πνεύμα, αλλά και από την πλούσια παράδοση του νεώτερου αγγλικού ιδεαλισμού, μας οδηγεί βήμα-βήμα, μες απ’ τους Άμλετ, τους Ιάγους και τους Φάλσταφ, τις Κλεοπάτρες, τις Ρόζαλιντ και τις Ιουλιέττες, μες απ’ Όνειρα θερινής νυκτός και Τρικυμίες, Ερρίκους και Ριχάρδους, στους θαυμαστούς κόσμους του Σαίξπηρ, αναζη­τώντας την πεμπτουσία της δημιουργίας του.

Χάρολντ Μπλουμ

Ο Χάρολντ Μπλουμ (Harold Bloom) ήταν καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και Καθηγητής Αγγλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε Καθηγητής στο Χάρβαρντ. Το ογκώδες συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα βιβλία: Πώς και Γιατί Διαβάζουμε (Τυπωθήτω, 2004), Shakespeare: The Invention of the Human, The Western Canon, The Book of J, Stories and Poems for Extremely Intelligent Children of All Ages. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και έχει λάβει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις (βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας για το συνολικό του έργο στην κριτική της λογοτεχνίας, βραβείο MacArthur και πολλά άλλα). Έχει επίσης τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τα πανεπιστήμια της Ρώμης και της Μπολόνια.

Ταυτότητα

Πληροφορίες έκδοσης

Εκδόσεις Gutenberg

Σελίδες: 991

Τιμή: 40,50€

ISBN: 978-960-01-2447-7

Μετάφραση: Άρης Μπερλής, Θέμελης Γλυνάτσης, Ήρκος Αποστολίδης