/

Το Νόμπελ Ειρήνης πήγε στην Ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί

Έναρξη

Στην ιρανή ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης | tanea.gr

Στη Ναργκίς Μοχαμαντί απονέμεται το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον άοκνο αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Η Μοχαμαντί, για 30 χρόνια αγωνίζεται ενάντια στην κυβερνητική καταστολή στο Ιράν, πληρώνοντας βαρύ τίμημα: την ελευθερία της, την υγεία της και τον αποχωρισμό από τον σύζυγο, τα παιδιά και τους γονείς της.

Επί του παρόντος εκτίει ποινή φυλάκισης 10 ετών στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης για «διάδοση αντικρατικής προπαγάνδας«.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ακαδημίας, «ο αγώνας της έχει τεράστιο προσωπικό κόστος. Το ιρανικό καθεστώς την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκιση και 154 μαστιγώματα.

Η Μοχαμάντι είναι ακόμα στη φυλακή».

Ακόμα και μέσα από τη φυλακή, η 51χρονη ακτιβίστρια, έχει οργανώσει διαμαρτυρίες στο πλαίσιο της εξέγερσης που συγκλόνισε το Ιράν πέρυσι, έχει γράψει κείμενα και έχει οργανώσει εβδομαδιαία εργαστήρια για γυναίκες κρατούμενες σχετικά με τα δικαιώματά τους.

«Η παγκόσμια υποστήριξη και αναγνώριση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει πιο αποφασισμένη, πιο υπεύθυνη, πιο παθιασμένη και πιο αισιόδοξη», ανέφερε η Ναργκίς Μοχαμαντί σε γραπτή δήλωσή της στους New York Times τον Ιούνιο. «Ελπίζω επίσης ότι αυτή η αναγνώριση κάνει τους Ιρανούς που διαμαρτύρονται για την αλλαγή πιο δυνατούς και πιο οργανωμένους. Η νίκη είναι κοντά».

Ο σύζυγός της, επίσης ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Taghi Rahmani, και τα δίδυμα 16χρονα παιδιά της, Ali και Kiana, ζουν εξόριστοι στη Γαλλία. Η Ναργκίς, δεν έχει δει τα παιδιά της εδώ και οκτώ χρόνια.

Η Μοχαμαντί είναι η δεύτερη Ιρανή που βραβεύεται με το Νόμπελ Ειρήνης. Η Shirin Ebadi, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέντορας και συνάδελφος της Μοχαμαντί, έλαβε το βραβείο το 2003. Οι δύο γυναίκες εργάστηκαν μαζί στο Ιράν στο Κέντρο Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ίδρυσε η κ. Ebadi το 2001. Η οργάνωση έκλεισε μετά από βίαιη επιδρομή  το 2009.