Τα άγρια χόρτα – Ρυθμίζουν πίεση και χοληστερόλη

Έναρξη

Συχνά, τείνουμε να συγχέουμε τον όρο «superfoods» με άγνωστα, πολλές φορές, στο ελληνικό κοινό τρόφιμα και καρπούς, με ιδιαίτερη γεύση και ειδικό τρόπο μαγειρέματος. ‘Όμως, μπορούν κάλλιστα να είναι ελληνικά προϊόντα, από αυτά που μπορούμε εύκολα να βρούμε στο σούπερ μάρκετ ή τη λαϊκή της γειτονιάς.

Ένα από τα ελληνικά superfoods που κερδίζουν διαρκώς έδαφος τον τελευταίο καιρό είναι τα άγρια χόρτα. Αφθονούν στην ελληνική γη και μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους -ωμά ή βραστά, σε σαλάτες, πίτες και διάφορα ζεστά πιάτα- ανάγοντάς το σε ένα τρόφιμο που δεν μπορείτε ποτέ να βαρεθείτε. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα χόρτα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, τα έχουν συμπεριλάβει στη λίστα με τα κορυφαία τρόφιμα που προάγουν τη μακροζωία.

Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη βρώσιμων άγριων χόρτων, επομένως καμία δικαιολογία για να μη τα εντοπίσετε και εντάξετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε πιο γλυκές και πιο πικρές ποικιλίες, ανάλογα με το τι ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές σας προτιμήσεις. Είναι, ωστόσο, καλό να γνωρίζετε ότι η πικρή γεύση αποτελεί δείκτη αντιοξειδωτικής δράσης. Επομένως, όσο πιο πικρή η ποικιλία που θα διαλέξετε, τόσο πιο ωφέλιμη για την άμυνα του οργανισμού.

Οι γνωστότερες ποικιλίες άγριων χόρτων είναι τα ραδίκιαζωχιά,  σταμναγκάθι. Τα σέσκουλα, από την άλλη, έχουν πιο γλυκιά γεύση, ενώ δημοφιλής επιλογή είναι και τα σπαράγγια.