Σφραγίστηκε το Αθηναϊκό στέκι το “Καφέ Νομισματικού Μουσείου”

Έναρξη

Στα δικαστήρια θα κριθεί, το εάν το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου, ένα από τα ομορφότερα στέκια ψυχαγωγίας και πολιτισμού, στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχίσει τη λειτουργία του ή θα μετατραπεί σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες του καφέ, το οποίο σφραγίστηκε χθες, έχουν ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας την ανακοπή της αποβολής τους ενώ εκκρεμούν δύο ακόμη παλαιότερες αγωγές τους που σχετίζονται με την διάρκεια της σύμβασης μίσθωσης τόσο του συγκεκριμένου χώρου όσο και του αντίστοιχου που λειτουργεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Την ευθύνη της διαχείρισης των αναψυκτηρίων των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανά την Ελλάδα έχει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Χώρων (ΟΔΑΠ, πρώην ΤΑΠΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεδομένου ότι επί σειρά ετών είχαν παρατηρηθεί πολλές αρρυθμίες στη λειτουργία κάποιων από αυτά, τόσο ως προς την εξόφληση των συμβατικών τους υποχρεώσεων όσο και προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ελήφθη πέρσι η απόφαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα, να διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την μίσθωση και των 59 συνολικά αναψυκτηρίων.

Βασικά κριτήρια συμμετοχής στον εν λόγω διαγωνισμό ήταν οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν την τελευταία πενταετία ετήσιο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ και να αναλάβουν όχι ένα αλλά περισσότερα καταστήματα το σύνολο των οποίων χωρίστηκε σε τρεις μεγάλες ομάδες.

Στις παραπάνω προϋποθέσεις, μοιραία, δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες με αποτέλεσμα στον διαγωνισμό να συμμετάσχουν τελικά μόνον μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων, μία από τις οποίες – κατά πληροφορίες η «Γρηγόρης Μικρογεύματα») – επικράτησε στην πλειοδοσία του καφέ του Νομισματικού Μουσείου, η λειτουργία του οποίου, ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια κρινόταν, τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τον ΟΔΑΠ, ως υποδειγματική.