Συμμορία εξέδιδε παράνομα ταυτότητες και διαβατήρια στη Βόρεια Ελλάδα

Έναρξη

Εμπλέκεται απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς – πολίτες τρίτων χωρών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, 5 Οκτωβρίου 2023, σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες και Δράμα, ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και απόστρατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επιπλέον, συνελήφθησαν 5 άτομα, που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και παρέμεναν παράνομα στη χώρα μας και για τα οποία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν προχωρήσει ήδη στην έκδοση μίας ταυτότητας και επρόκειτο να εκδώσουν τα υπόλοιπα, ωστόσο η πράξη τους διακόπηκε από την αστυνομική επιχείρηση.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμα 24 άτομα, ανάμεσα στα οποία και εν ενεργεία αστυνομικός.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, ψευδή βεβαίωση και νόθευση με το συνολικό όφελος να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης τετελεσμένη και σε απόπειρα, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών καθώς για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε ενημέρωση από Τμήμα Ασφαλείας στη Βόρεια Ελλάδα, σχετικά με αίτημα επανέκδοσης διαβατηρίου, λόγω απώλειας, πλην όμως από την μακροσκοπική εξέταση και από την αντιπαραβολή βιομετρικών στοιχείων διαπιστώθηκε αναντιστοιχία του αιτούντος με τον πραγματικό κάτοχο.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν σε διάστημα περίπου 2,5 μηνών ακόμα 6 παρόμοιες περιπτώσεις έκδοσης ταυτότητας.

Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από άτομα που τυγχάνουν άνεργα, χωρίς νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και απόστρατο αστυνομικό, ο οποίος κατά το χρόνο τέλεσης των αδικημάτων υπηρετούσε σε αστυνομική υπηρεσία σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) της εγκληματικής οργάνωσης διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της έρχονταν σε επαφή με «πελάτες», οι οποίοι είτε εισέρχονταν νομίμως στην ελληνική επικράτεια από θεσμοθετημένα σημεία ελέγχου της Χώρας κάνοντας χρήση των γνήσια εκδοθέντων διαβατηρίων τους, είτε παράνομα σε άγνωστο χρόνο.