Σήμερα 8 Ιανουαρίου θα εγκαινιαστεί – Οδός David Bowie στο Παρίσι!

Έναρξη
Η Rue David Bowie θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου

Το είδωλο της ροκ, που πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2016 από καρκίνο του ήπατος, θα γινόταν 77 ετών τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου θα εγκαινιαστεί ένας δρόμος προς τιμήν του Ντέιβιντ Μπόουι στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Ο δρόμος αυτός, που βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Pierre-Mendès-France 61, θα πάρει επίσημα το όνομα του μουσικού ειδώλου την επόμενη εβδομάδα, που αντιστοιχεί στην ημερομηνία των 77ων γενεθλίων του.

Δεν έχει καταγραφεί πουθενά αλλού δρόμος με το όνομα David Bowie.

Κανένα όνομα πρώην αξιωματούχου δεν θα χρειαστεί να αφαιρεθεί για να δημιουργηθεί χώρος για την “Rue David Bowie”, καθώς ο δρόμος δημιουργήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανακαίνισης της γειτονιάς, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μοντερνιστική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη Bibliotheque Francois Mitterrand.

Ο Μπόουι λογίζεται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς, αλλά και πιο επιτυχημένους μουσικούς του 20ού αιώνα, κυρίως χάρη στην απαράμιλλη ικανότητά του να επανεφευρίσκει καλλιτεχνικά τον εαυτό του καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, η οποία απογειώθηκε με το hit single “Space Oddity” το 1969.

Θα πρέπει να ενοχλεί κάποιους το γεγονός ότι η Γαλλία θα έχει έναν δρόμο προς τιμήν του μουσικού, ενώ η πατρίδα του Μπόουι, το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι.

Πράγματι, το Παρίσι έπαιξε λιγότερο σημαντικό ρόλο στη ζωή του Μπόουι από ό,τι το Λονδίνο ή ακόμη και το Βερολίνο, όπου ο τραγουδιστής έζησε και ηχογράφησε την “τριλογία του Βερολίνου” (“Low”, “Heroes” -και τα δύο το 1977- και “Lodger” – 1979), αλλά η γαλλική πρωτοποριακή θεατρική κουλτούρα άσκησε τεράστια επιρροή στο οπτικό στυλ του καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης έχει επίσης φανατικούς θαυμαστές στη Γαλλία, όπου «λέσχες» όπως η “Bowie France”, πωλούν εμπορεύματα, διοργανώνουν συναυλίες και συνέδρια Bowie.

Η είδηση ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα ονομάσει έναν δρόμο με το όνομα του εμβληματικού τραγουδιστή κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020, όταν ο δήμαρχος της 13ης περιφέρειας, Jérôme Coumet, αποκάλυψε ότι σχεδίαζε την κίνηση αυτή.

Σύμφωνα με τον Coumet, ορκισμένο θαυμαστή του Bowie, η ιδέα για την “rue David Bowie” προέκυψε καθώς ο Starman είχε “έναν ισχυρό δεσμό με την πόλη των φώτων”.

Στην ανάρτησή του στο X, ο Coumet ανακοίνωσε ότι “η 13η καλωσορίζει τον David Bowie! Dancing in the Street!”, μια αναφορά σε μια επιτυχία που ερμήνευσαν ο Bowie και ο frontman των Rolling Stones Mick Jagger.

Μετά τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας για την ονομασία του δρόμου τη Δευτέρα, θα ακολουθήσει μια βραδιά αφιερώματος στον Μπόουι στο δημαρχείο της συνοικίας.