Τα συνήθη κρασιά είναι από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το είδος τους και τους όρους συντήρησής τους, ενώ για τα ενισχυμένα, όπως το πόρτο, μέχρι και 1 μήνα.
Μετά το άνοιγμα του κρασιού, ο αέρας αρχίζει την οξείδωση και το κρασί χάνει σταδιακά τα αρώματα και τις γεύσεις του. Για να το διατηρήσουμε το κρασί που περίσσεψε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερες μέρες θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανακλείσουμε με κάποιο πώμα έστω και αυτοσχέδιο και να το βάλουμε στο ψυγείο.
Διατήρηση ανά είδος
Τα αφρώδη.
Τανοιγμένα αφρώδη κρασιά, ακόμη και με τη χρήση ειδικού πώματος, θα διαρκέσουν το πολύ 1 – 3 ημέρες καθώς χάνουν γρήγορα τις φυσαλίδες τους.
Τα λευκά και τα ροζέ.
Τα γεμάτα λευκά κρασιά, όπως το chardonnay, διατηρούνται έως 5 μέρες και τα πιο ελαφρά λευκά κρασιά μαζί με τα ροζέ συντηρούνται ανοιγμένα έως και 7 ημέρες με μικρές συνέπειες στη γεύση τους.
Τα κόκκινα.
Τα κόκκινα κρασιά, που όταν ανοιχτούν τοποθετούνται και αυτά στο ψυγείο, ή τέλος πάντων σε πολύ δροσερό έως κρύο χώρο, μπορούν να συντηρηθούν από 3 έως 5 μέρες, με μεγαλύτερη αντοχή να επιδεικνύουν τα κόκκινα κρασιά πλούσια σε ταννίνες.
Τα κρασιά σε συσκευασία με βρυσάκι.
Εάν επιλέξατε για το πάρτι ή τη γιορτή κρασί σε συσκευασία με μικρή κάνουλα, να ξέρετε ότι ανοιγμένο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους εμφιαλωμένους οίνους, και μπορεί κρατήσει λίγο περισσότερο από μήνα, απ’ τη στιγμή που θα ανοίξετε το βρυσάκι του.