Ο Cyprien Katsaris έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 13 Ιανουαρίου 2024

Έναρξη

Με έναν κορυφαίο πιανίστα της εποχής μας, τον Γαλλο – Κύπριο Cyprien Katsaris, αρχίζει η νέα χρονιά για τον κύκλο «Μεγάλοι Ερμηνευτές» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου θα παρουσιάσει, το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, ένα πλούσιο πρόγραμμα, ενδεικτικό της αστείρευτης μουσικής φαντασίας του, του τεράστιου εύρους του ρεπερτορίου του και της άνεσης με την οποία κινείται ανάμεσα στις μεγαλόπνοες συνθέσεις και στις μικρότερες φόρμες.

Αυτή τη φορά, στη συναυλία του στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Cyprien Katsaris εστιάζει σε λαμπρούς μουσουργούς συνυφασμένους με τον ίδιο, αλλά και σε έργα εμπνευσμένα από την Ελλάδα που φέρουν τη σφραγίδα της απαράμιλλης ερμηνείας του. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα ερμηνεύσει μινιατούρες αντιπροσωπευτικών συνθετών του ευρωπαϊκού Κλασικισμού και Ρομαντισμού όπως οι Γιόζεφ Χάυντν, Φραντς Σούμπερτ, Φραντς Λιστ και Φρεντερίκ Σοπέν.

Στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ του, ο γμετρ του πιάνου θα παρουσιάσει ένα «Αφιέρωμα στην Ελλάδα» που συνδυάζει έργα Λούντιβχ βαν Μπετόβεν και Φραντς Λιστ, όπως η λαμπερή Φαντασία πάνω σε μοτίβα από «Τα ερείπια των Αθηνών», με δημιουργίες Ελλήνων συνθετών, τους οποίους έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις αλλά και τις ηχογραφήσεις του, τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει ο μαέστρος Χρήστος Ηλ. Κολοβός σε σημείωμά του σχετικά με τη δεύτερη ενότητα του ρεσιτάλ του Cyprien Katsaris στο Μέγαρο: «Το μοναδικό “Αφιέρωμα στην Ελλάδα” καλύπτει περίπου 200 χρόνια μουσικής. Ξεκινά τον 19ο αιώνα με μία από τις Εισαγωγές για σόλο πιάνο του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, του «Πατριάρχη» της Νεοελληνικής μας Έντεχνης Μουσικής, για να καταλήξει στα Έξι σκίτσα του Γιώργου Λεωτσάκου (πρώτη παγκόσμια παρουσίαση) και σε ένα δείγμα της δουλειάς του Ελληνοκύπριου Φαίδρου Καβαλλάρη, γραμμένο στην αυγή του αιώνα μας». Ο Cyprien Katsaris θα ερμηνεύσει ακόμη συνθέσεις Ρένας Κυριακού, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Γιάννη Α. Παπαϊωάννου.

O παγκοσμίου φήμης πιανίστας και συνθέτης Cyprien Katsaris γεννήθηκε στη Μασσαλία.
Έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες (Φιλαρμονική Βερολίνου, Στάατσκαπέλλε Δρέσδης, Κονσέρτχεμπαου Άμστερνταμ, Γκεβάντχαους Λειψίας, Φιλαρμόνια Λονδίνου κ.ά) και με διάσημους μαέστρους (Λέοναρντ Μπερνστάιν, Κουρτ Μαζούρ, Μιουνγκ Γουν Τσουνγκ, Σερ Σάιμον Ρατλ, Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, Σαρλ Ντυτουά, Νίκολαους Αρνονκούρ, μεταξύ άλλων). Έχει διακριθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς «Cziffra», Βερσαλλιών, «Βασίλισσα Ελισάβετ» κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες (Τeldec, Sony Classical, Deutsche Grammophon, EMI, BMG-RCA, Decca, Pavane), ενώ το 2001 ίδρυσε την προσωπική του δισκογραφική εταιρεία (Piano 21).

Από το 1977 έως το 2007, ο Cyprien Katsaris διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Έστερναχ στο Λουξεμβούργο. Το 1992, η ιαπωνική τηλεόραση NHK TV τού αφιέρωσε σειρά εκπομπών.Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στη μεγάλη αίθουσα του Κάρνεγκι Χολ. Το 2006, δίδαξε στο σπίτι του Λιστ στη Βαϊμάρη. Το 2008, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πεκίνου μαζί με τον κινέζο σταρ του πιάνου Λανγκ Λανγκ.

Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη αρχίζει το 1978 στο Παρίσι και συνεχίζεται το 1980 με την ηχογράφηση ενός cd με την Ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης του Λουξεμβούργου. Το 2017, ο Συπριέν Κατσαρής ηχογράφησε και εξέδωσε με την Piano 21 τη σύνθεσή του για πιάνο Grand Fantasy on Zorba, που βασίζεται στο δημοφιλέστατο έργο του Θεοδωράκη.

Τον Δεκέμβριο του 2018 συμμετείχε στην επίσημη τελετή λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κίνας, μαζί με διεθνούς φήμης αστέρες όπως η Ζυλιέτ Μπινός, ο Τζόννυ Ντεπ, η Ιζαμπέλ Υππέρ κ.ά.

Η εκτενέστατη δισκογραφία του εμπλουτίστηκε πρόσφατα (2020-2023) με το άλμπουμ Beethoven: A Chronological Odyssey, με ηχογραφήσεις με έργα Σούμπερτ, γάλλων συνθετών, ελλήνων μουσουργών, με 2 cds για τα 100 χρόνια του Σαιν-Σανς καθώς και με 2 cds της όπερας Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ σε διασκευή για σόλο πιάνο από τον Μπιζέ.

Ο Συπριέν Κατσαρής έχει τιμηθεί για το έργο του με τις εξής διακρίσεις: Ιππότης Τιμής του Καμερούν (1975), Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη (1997), Ιππότης Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία, 2000), Μετάλλιο Vermeil της πόλης του Παρισιού (2001), Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου (2009), Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη (2016) κ.ά.

Τον Δεκέμβριο του 2023, πραγματοποίησε την 38η περιοδεία του στην Ιαπωνία, και τους επόμενους μήνες ακολουθεί η 16η περιοδεία του στην Κίνα.