Ο Μπενζαμέν Μπερνχάιμ στη Βαρκελώνη – Rigoletto – Gran Teatre del Liceu Barcelona

Έναρξη

Ο διάσημος Γάλλος τενόρος ερμηνεύει τον Δούκα της Μάντοβας στον Ριγολέτο του Βέρντι.

Ο Ριγολέτος του Τζουζέπε Βέρντι είναι ένα σκοτεινό δράμα, με χαρούμενες μελωδίες. Ο Γάλλος τενόρος Μπενζαμέν Μπερνχάιμ κάνει το ντεμπούτο του στην όπερα Λισέου της Βαρκελώνης, ερμηνεύοντας τον Δούκα της Μάντοβας στην παραγωγή που παρουσιάζεται τώρα:

«Ο Ριγολέτος του Βέρντι μοιάζει με μπλοκμπάστερ. Είναι ένα αριστούργημα. Ανάμεσα σε όλες τις όπερες του Βέρντι, αισθάνομαι ότι αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη. Είναι επίσης ένα αδιάσπαστο σύνολο, γιατί όλα έχουν νόημα. Καθετί έχει σημασία, κάθε νότα, κάθε μέτρο.

Έχουμε τρία όχι συγκεκριμένα χρώματα, αλλά παλέτες διαφορετικών χρωμάτων: θερμό χρώμα για τον Ριγολέτο, κομψό και αλαζονικό για τον Δούκα και γλυκό και όμορφο, σαν ένα ανθισμένο λουλούδι, για την Τζίλντα».

Το έργο έχει να κάνει με τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέτου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέτος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα.

Η σοπράνο Όλγκα Περετιάτκο ερμηνεύει την τραγική Τζίλντα, που θα θυσιαστεί για τον Δούκα: «Ο Ριγολέτος είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα είναι πάντα επίκαιρο, γιατί έχει να κάνει με τον θάνατο, τον έρωτα, τη θυσία και τη δίψα για εξουσία».

Ο Μπερνχάιμ λατρεύει τις άριες αυτού του έργου. Είναι ένας πραγματικός μουσικός θησαυρός. Ο ρόλος που ερμηνεύει είναι σύνθετος. Υποδύεται ένα διάσημο γυναικοκατακτητή που ερωτεύεται και υποφέρει, γιατί απαγάγουν το αντικείμενο του πόθου του: «__Υπάρχει κάτι πολύ γλυκό σε αυτόν τον άνδρα που στην ουσία είναι ένας ψεύτης που ξέρει να χειραγωγεί τον κόσμο. Υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να το ελέγξει. Του πήραν κάτι και φοβάται όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για εκείνη».

Οι συντελεστές της συγκεκριμένης παραγωγής είναι εξαιρετικοί, όπως επισημαίνει η Όλγκα Περετιάτκο: «Είμαστε μια πολύ δυνατή ομάδα. Δεν θέλουμε να ελκύσει ο καθένας μας όλη την προσοχή, σαν να είμαστε μόνοι μας πάνω στην σκηνή και οι υπόλοιποι απλά να ακολουθούν. Είμαστε μια ομάδα και αυτό είναι καταπληκτικό».