Οροπέδιο Λασιθίου: Πτήσεις με αερόστατο για την τουριστική ανάπτυξη

Έναρξη

Στοχεύοντας στην ανάδειξη της ομορφιάς του Οροπεδίου Λασιθίου, της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του, αλλά και στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, η επιλογή των τοπικών αρχών να βάλουν το αερόστατο στην καθημερινότητα, φαντάζει αν μη τι άλλο μια διαφορετική προσέγγιση, που για τους πιο τολμηρούς, έχει ήδη γίνει λατρεία.

Μια βόλτα με αερόστατο, πάνω από τον κάμπο του Οροπεδίου Λασιθίου και με θέα τα Λασιθιώτικα Όρη, είναι το νέο στοίχημα της περιοχής, που είναι η πρώτη σε επίπεδο Κρήτης που τολμάει να πράξει κάτι τόσο διαφορετικό.

Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης εξήγησε ότι η διαδικασία ανίχνευσης της πιθανότητας να μπορούν να πετούν στην περιοχή αερόστατα, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη παράλληλα με τις δοκιμαστικές πτήσεις από τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε και η διαδικασία έκδοσης των αδειών η οποία ήταν σύνθετη, καθώς η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000. Η έκδοση άδειας επετεύχθη πριν από ένα μήνα και πλέον τρία αερόστατα , δυναμικής από 4-12 άτομα, πετούν στο Οροπέδιο Λασιθίου.

«Το ανάγλυφο της περιοχής είναι τέτοιο που προσφέρεται. Το ελάχιστο υψόμετρο του κάμπου, είναι στα 800 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 2.148μέτρα.

Είναι μοναδική η θέα από το αερόστατο καθώς ο κάμπος με περίμετρο 24 χιλιόμετρα, είναι στρογγυλός και το αερόστατο μπορεί να απογειώνεται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Να απογειώνεται από τον βορρά, τον νότο, την ανατολή ή τη δύση και να κινείται πάνω από τον κάμπο.

Αυτό είναι που ουσιαστικά προσδίδει μία ιδιαίτερη αξία στην περιοχή μας και αυτό είναι που μπορεί να εκμεταλλευτούν και τα αερόστατα» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Η βόλτα με αερόστατο στο Οροπέδιο Λασιθίου διαρκεί περίπου μία ώρα και οι πτήσεις γίνονται είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα, λόγω των ανέμων.