Οι Δρόμοι του Μεταξιού: Μια νέα ιστορία του κόσμου από τον Πίτερ Φράνκοπαν

Έναρξη

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο του Πίτερ Φράνκοπαν «Οι Δρόμοι του Μεταξιού».

Η περιοχή που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση ήταν παλιά το κέντρο του κόσμου: εκεί όπου γεννήθηκαν και ρίζωσαν οι υψηλοί πολιτισμοί και οι μεγάλες θρησκείες, όπου ανταλλάσσονταν κάθε λογής αγαθά και εξαπλώνονταν γλώσσες, ιδέες και ασθένειες, όπου κερδίζονταν και χάνονταν αυτοκρατορίες. Οι Δρόμοι του Μεταξιού δεν ήταν κάποια εξωτικά περάσματα και σημεία συνάντησης, αλλά δίκτυα που συνέδεαν μεταξύ τους ηπείρους και ωκεανούς. Αποτελούσαν –κι αποτελούν ακόμη– το κεντρικό νευρικό σύστημα του κόσμου.

Στη νέα εποχή που αναδύεται, η περιοχή αυτή δεσπόζει και πάλι στη διεθνή πολιτική, το παγκόσμιο εμπόριο και την οικουμενική κουλτούρα. Καθώς οι γραμμές της ανταλλαγής καθρεφτίζουν εκείνες που διέσχιζαν για χιλιετίες την Ασία, οι Δρόμοι του Μεταξιού έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Αντλώντας από ένα απίστευτο φάσμα πηγών (ελληνικές, λατινικές, γαλλικές, ιταλικές, γερμανικές, ολλανδικές, ισπανικές, πορτογαλικές, ρωσικές, αραβικές, τουρκικές, περσικές, εβραϊκές, κινεζικές…), το βιβλίο προσφέρει μια νέα και ρηξικέλευθη αποτίμηση της παγκόσμιας ιστορίας από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Πίτερ Φράνκοπαν

Ο Πίτερ Φράνκοπαν (Peter Frankopan) είναι καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου είναι επίσης ερευνητικός εταίρος στο Worcester College και Διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ειδικεύεται στην ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στον 11ο αιώνα και στην ιστορία της Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και των Βαλκανίων, καθώς και στις σχέσεις χριστιανισμού και ισλάμ. Ασχολείται επίσης με τη μεσαιωνική ελληνική γραμματεία (έχει μεταφράσει την Αλεξιάδα για τα Penguin Classics) και με τις διπλωματικές και πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τον ισλαμικό κόσμο, τη δυτική Ευρώπη και τις ηγεμονίες των Βαλκανίων. Είναι ειδικός σύμβουλος στα Ηνωμένα Έθνη και ανώτερος σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα για τους άξονες μεταφοράς.

Αρθρογραφεί στον διεθνή τύπο και έχει χαρακτηριστεί «ο ροκ σταρ ιστορικός των ημερών» (The New Statesman) και ένας από τους 50 κορυφαίους στοχαστές του κόσμου (Prospect Magazine). Έργα του είναι: The First Crusade. The Call from the East (2012) [Η πρώτη σταυροφορία, Αλεξάνδρεια], The Silk Roads. A New History of the World (2015) [Οι Δρόμοι του Μεταξιού, Αλεξάνδρεια], The New Silk Roads. The Present and Future of the World (2018) [υπό έκδοση στα ελληνικά].

Πληροφορίες έκδοσης: 

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελίδες: 696

Τιμή: 35,97 €

ISBN 978-960-221-885-3

Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής