/

Κληρονόμος από την Αυστρία δωρίζει μέρος από την αμύθητη περιουσία της

Έναρξη

Η Marlene Engelhorn, 31 ετών, είναι κληρονόμος της ιδρύτριας της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BASF, της Traudl Engelhorn-Vechiatto , η περιουσία της οποίας όταν έφυγε από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 2022, υπολογίστηκε στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Έχω κληρονομήσει μια περιουσία, άρα και εξουσία, χωρίς να έχω κάνει κάτι γι’ αυτό και το κράτος ούτε καν τη φορολογεί», (σ.σ. από το 2008 η Αυστρία έχει καταργήσει τον φόρο κληρονομιάς) είχε δηλώσει η Marlene Engelhorn σχετικά με την απόφασή της.

Πριν από έναν μήνα άρχισε να καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία της να αποφασίσει εκείνος τι θα κάνει με την περιουσία της.

Με την ονομασία «Συμβούλιο για την Αναδιανομή», οι Αυστριακοί μπορούσαν να εγγραφούν ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά σε μία πλατφόρμα σχετική με την πρωτοβουλία της.

Από αυτούς θα επιλεγούν 50 άτομα, τα οποία «θα προέρχονται από κάθε ηλικιακή ομάδα, κάθε κρατίδιο, κάθε κοινωνική ομάδα. Αυτό που θα τους ζητηθεί είναι να συνεισφέρουν με ιδέες προκειμένου να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας».

«Αν οι πολιτικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και δεν αναδιανείμουν τα πλούτη, τότε πρέπει να αναδιανείμω εγώ η ίδια τον πλούτο μου», είπε η κληρονόμος.

«Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και πληρώνουν φόρους για κάθε ευρώ που κερδίζουν από την εργασία τους. Το βλέπω αυτό ως αποτυχία της πολιτικής, και αν η πολιτική αποτύχει, τότε οι πολίτες πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους», δήλωσε η Marlene.

Η πρωτοβουλία στηρίζεται στην ακλόνητη πεποίθηση της Engelhorn ότι η μη φορολόγηση πλούτου όπως ο δικός της, στρεβλώνει τη δημοκρατία δίνοντας υπερβολική επιρροή στους υπερπλούσιους, ενώ ταυτόχρονα στερεί από τις κυβερνήσεις τους πόρους που θα μπορούσαν να έχουν για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας στη δύναμη και την ισχύ.

«Το συμβούλιο έχει ως στόχο να αμφισβητήσει άμεσα αυτό το γεγονός, προσφέροντας μια υψηλού προφίλ επίδειξη του τρόπου με τον οποίο η δημοκρατία μπορεί να ανακτηθεί μέσω της συμμετοχικότητας και της διαφάνειας», δήλωσε η Engelhorn.

Οι αρχές αυτές αντικατοπτρίζονται σε κάθε βήμα του συμβουλίου. Οι προσκλήσεις για συμμετοχή στάλθηκαν τον Ιανουάριο σε 10.000 τυχαία επιλεγμένους ανθρώπους στην Αυστρία. Εκατοντάδες έχουν από τότε ανταποκριθεί και θα χρησιμοποιηθούν στατιστικές μέθοδοι για την επιλογή 50 ενηλίκων που αντικατοπτρίζουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας.