ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Έναρξη

Το Καρναβάλι της Βενετίας θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2024.

Λέγεται ότι το καρναβάλι της Βενετίας ξεκίνησε το 1162, όπου άνθρωποι, λόγω της νίκης τους ενάντια του Πατριάρχη της Ακυληίας, άρχισαν να χορεύουν και να κάνουν συγκεντρώσεις στην πλατεία του San Marco. 

Παρ´ πόλο που το φεστιβάλ ξεκίνησε εκείνη την εποχή, όμως έγινε πιο επίσημο κατά την αναγέννηση. Το 17ο αιώνα, το μπαρόκ καρναβάλι της Βενετίας πήραν ένας τρόπος απόδειξης του γοήτρου της πόλης. Το 18ο αιώνα το καρναβάλι είχε γίνει πολύ διάσημο, μέχρι που το 1797 απαγόρευσε το καρναβάλι και τη χρήση των μασκών.

Μετά από μακρά απουσία το καρναβάλι πραγματοποιήθηκε ξανά το 1979, όταν η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την ιστορία και τον πολιτισμό της Βενετίας. Σήμερα, η πόλη μετρά περίπου 3.000.000 τουρίστες το χρόνο που επισκέπτονται το καρναβάλι της Βενετίας.

Το καρναβάλι της Βενετίας δεν μοιάζει καθόλου με τα δικά μας καρναβάλια. Όλες οι στολές είναι παλιάς εποχής και πολύ περιποιημένες. Οι «μασκαράδες» δεν οργανώνονται σε άρμα, αλλά ο καθένας βάζει την στολή του και ανταγωνίζεται τους υπόλοιπους.

Το επίκεντρο όλως των event είναι η πλατεία του San Marco. Κάθε μέρα απλό τις 11 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ (βολεύει και για ημερήσια εκδρομή), η πλατεία γεμίζει με κόσμο και «μασκαράδες» που επιδεικνύουν τις στολές τους.

CARNEVALE DEI REGAZZI

Αυτό αφορά περισσότερο τους μικρούς ταξιδιώτες, αλλά είναι διασκεδαστικό ακόμα και για τους μεγάλους. Σε διάφορες πλατείες και μεγάλους δρόμους της πόλης, στήνονται μικρές σκηνές και διαδραματίζονται καθημερινά σόου με μίμους και κλόουν.

VOLO DELL’ ANGELO

Η πτήση του Αγγέλου σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού. Μία γυναίκα ντυμένη άγγελος, κατεβαίνει από το πανύψηλο Campanile στην σκηνή που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας του San Marco. Αυτή η παράδοση έχει τις ρίζες τις στο 16ο αιώνα και μεταδίδεται ακόμα και στην τηλεόραση.

SVOLO DEL LEONE

Άλλο ένα event που αξίζει να παρακολουθήσει κάνεις είναι το Svolo del Leone που σηματοδοτεί την λήξη του καρναβαλιού. Μία τεράστια σημαία, που φέρει πάνω της ένα φτερωτό λιοντάρι, το σύμβολο της γαληνότατης δημοκρατίας της Βενετίας, πετάει πάνω από την πλατεία. Οι 12 κοπέλες που ήταν ντυμένες Μαρίες στην τελετή πριν από την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού, μαζί με το Δογη, υποδέχονται τη σημαία και το καρναβάλι λήγει με την εκλογή της πιο όμορφης Μαρίας.

Το καρναβάλι της Βενετίας απευθύνεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, επομένως και οι εορτασμοί είναι προσαρμοσμένοι σε αυτούς. Δεν θα δεις κάποια παρέλαση, δεν παίζει μουσική στους δρόμους – ούτε καν στην πλατεία του San Marco κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού των στολών – και όλα τα μεγάλα event γίνονται στην piazza San Marco. Αν έχεις βρεθεί στη Βενετία, μπορείς να καταλάβεις γιατί το τελευταίο είναι κακό.

Η piazza San Marco είναι το σημαντικότερο σημείο όλης της Βενετίας με όλα τα αξιοθέατα να συγκεντρώνονται γύρω από αυτήν. Τα ξενοδοχεία στην Βενετία έχουν ούτως η άλλως πολύ υψηλές τιμές, ποσό μάλλον την περίοδο του καρναβαλιού. Επίσης, τα καλά εστιατόρια είναι γεμάτα και θα βρεις αν έχεις φροντίσει να κάνεις κράτηση.

Αν κλείσεις από νωρίς αεροπορικά μπορείς να βρεις από 45€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Την περίοδο του καρναβαλιού ο κόσμος είναι περισσότερος. Αν και το καρναβάλι της Βενετίας γίνεται Φλεβάρη, είναι υψηλή περίοδος για τη Βενετία και οι τιμές είναι πιο υψηλές. Στα μέρη με πολύ κόσμο να προσέχεις τα πράγματά σου από τους pickpockets. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος μαζεύονται πολλοί “μασκαράδες“ στην Piazzetta.