Η Ελλάδα βραβεύτηκε για την προώθηση του κρασιού ως πολιτιστικό προϊόν του τουρισμού!

Έναρξη

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η απονομή εντάχθηκε στην πρώτη επίσημη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οίνου, στην Τουλούζη, ως η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη του Οίνου.

Το βραβείο “Best Public Institution promoting the value of wine and vine culture and cultural tourism development” απένειμε στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας η Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «ITER VITIS», στη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική έδρα της Περιφέρειας της Τουλούζης, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Τα βραβεία αποσκοπούν στην προώθηση της καινοτομίας και στην εξέταση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμάτων.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «για την απονομή του βραβείου “Best Public Institution promoting the value of wine and vine culture and cultural tourism development” στο ΥΠΠΟ, καθώς δύο σημαντικά ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εντάχθηκαν πρόσφατα στη Διαδρομή. Ο πολιτισμός της αμπέλου και του οίνου αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής μας κουλτούρας, οι απαρχές της οποίας ανάγονται στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο. Η συμβολή των Ελλήνων είναι θεμελιώδης».

Η σημαντική και διαρκώς διευρυνόμενη ελληνική συμμετοχή στην Πολιτιστική Διαδρομή ITER VITIS αποσκοπεί στην ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των αμπελοκαλλιεργητικών και οινοπαραγωγικών τοποθεσιών, μέσω της χαρτογράφησης και διατήρησης των ιστορικών αμπελώνων, των οινοποιητικών μεθόδων και ολόκληρου του υλικού και άυλου πολιτισμού που συνδέεται με αυτά, στην προαγωγή της σχετικής επιστημονικής έρευνας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αλλά και στην ανάπτυξη βιώσιμων μορφών πολιτιστικού τουρισμού.