Εγκαινιάστηκε η «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος»

Έναρξη

Τα εγκαίνια της «Βιβλιοθήκης του Μέλλοντος» πραγματοποιήθηκαν στο Όσλο την Κυριακή 12 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα έργο που εμπνεύστηκε η Σκοτσέζα καλλιτέχνις Κέιτι Πάτερσον και ουσιαστικά αποτελεί ένα «σιωπηλό δωμάτιο», στο οποίο κάθε χρόνο θα τοποθετείται ένα αδημοσίευτο χειρόγραφο από σημαντικούς συγγραφείς, μέχρι το έτος 2114, όταν και τα χειρόγραφα επιτέλους θα αποκαλυφθούν.

Στη «Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος» εντάχθηκαν στις 12 Ιουνίου τα οκτώ έργα που έχουν ήδη γραφτεί από το 2014, από τις/τους συγγραφείς: Μάργκαρετ Άτγουντ, Ελίφ Σαφάκ, Χαν Κανγκ, Όσιαν Βουόνγκ, Τσίτσι Νταγκαρέμπουα, Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ, Sjón και Ντέιβιντ Μίτσελ. Μάλιστα, οι τέσσερις τελευταίες προσωπικότητες παρέστησαν στα εγκαίνια και τοποθέτησαν τα χειρόγραφά τους με τα ίδια τους τα χέρια στα γυάλινα συρτάρια, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι το 2114 χωρίς κανείς να τα διαβάσει μέχρι τότε.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Ντέιβιντ Μίτσελ έκανε λόγο για μια πολύ όμορφη κίνηση «πεισματάρικης αισιοδοξίας». «Αν κάποιος το είχε ξεκινήσει αυτό το 1914 αντί για το 2014 και είχε τελειώσει τώρα, σκεφτείτε ποιοι άνθρωποι θα είχαν συνεισφέρει», σχολίασε χαρακτηριστικά, αναφέροντας μεταξύ άλλων τον Τζέιμς Τζόις και τον Τζέιμς Μπόλντουιν.

Από την πλευρά του ο Sjón, που έγραψε το έργο του στα ισλανδικά, εξέφρασε την ανησυχία του μήπως η γλώσσα του, που ομιλείται μόνο από 370.000 ανθρώπους, δεν καταφέρει να επιβιώσει έως το 2114, ενώ επισήμανε πως το αν θα σε θυμούνται ύστερα από 100 χρόνια είναι κάτι το οποίο πάντα σκέφτονται οι συγγραφείς. «Πρέπει να είσαι συγγραφέας της εποχής σου και, αν το έργο σου μπορεί να διαβαστεί 100 χρόνια αργότερα, αυτό είναι καλό για σένα. Αν όχι, έκανες ό,τι μπορούσες…» δήλωσε.