Απόψε στις 21:15 το debate Μπακογιάννη με Δούκα για την Αθήνα στην ΕΡΤ1

Έναρξη

Μέσα σε μιάμιση ώρα οι κ.κ. Μπακογιάννης και Δούκας θα έχουν απόψε τη δυνατότητα να αναλύσουν τις προτεραιότητες του σχεδίου και τις δεσμεύσεις τους για τα επόμενα πέντε έτη.

Το debate των δύο υποψηφίων Δημάρχων ξεκινά στις 21:15 στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Θα το μεταδώσει το ΕΡΤNEWS και η ΕΡΤ1, ενώ θα υπάρξει και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Οι όροι διεξαγωγής του debate αποφασίστηκαν χθες σε συνάντηση που είχαν τα επιτελεία των δύο υποψηφίων με τα στελέχη του ενημερωτικού τομέα της ΕΡΤ. Οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε επτά θεματικές ενότητες εκ των οποίων η μια δεν θα έχει προκαθορισμένο θέμα.

Ο νυν Δήμαρχος διεκδικεί την επανεκλογή του, ο Χάρης Δούκας πιστεύει ότι θα πετύχει τη μεγάλη έκπληξη το βράδυ της Κυριακής, πείθοντας για την ανάγκη της συμμετοχής και εκείνους -τους πολλούς δηλαδή – ψηφοφόρους της Αθήνας που δεν προσήλθαν στις κάλπες του πρώτου γύρου. Με δεδομένο άλλωστε ότι η αποχή προσέγγισε το 70% την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ποσοστό της συμμετοχής θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εκλογή της δημοτικής αρχής στην Αθήνα, στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας.

Το κάλεσμα είναι ευρύ και από τις δύο πλευρές προς τους ψηφοφόρους της Αθήνας, αφού ο Κώστας Μπακογιάννης ως φαβορί για τη νίκη με το 41,35% του πρώτου γύρου ποντάρει στην επαναβεβαίωση της «ψήφου εμπιστοσύνης», ενώ ο Χάρης Δούκας στην «ανατροπή» της τελευταίας στιγμής με την προσέλκυση και νέων ψηφοφόρων στην κάλπη. Η μεγάλη απόσταση από το 41,35% % στο 14,19% που έλαβε ο κ. Δούκας μπορεί να καλυφθεί μέσα στις επόμενες ελάχιστες ώρες; «Είμαι καθηγητής στο Πολυτεχνείο, γνωρίζω τα νούμερα. Πρόκειται για κάτι δύσκολο αλλά κατορθωτό. Και το πιστεύω, διότι ακόμη και το 10% όσων δεν ήρθαν στην κάλπη μπορεί να καλύψει αυτή τη διαφορά», τονίζει ο κ. Δούκας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τελική μονομαχία. Για τη σημερινή μονομαχία και οι δύο προετοιμάζονται από τα επιτελεία τους να περάσουν ένα καθαρό μήνυμα προς τους πολίτες και να αναδείξουν μα σαφή λόγο το σχέδιό τους για την «επόμενη μέρα». Σε κάθε περίπτωση το debate στη δημόσια τηλεόραση και η τηλεθέαση που θα καταγράψει αποτελεί για τους μονομάχους της Αθήνας ένα ισχυρό κρας-τεστ.

Οι ενότητες στις οποίες θα κληθούν να απαντήσουν οι δύο υποψήφιοι είναι οι εξής:

1.    Λειτουργία της πόλης.

2.    Ασφάλεια.

3.    Κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα

4.    Υποδομές/ανάπτυξη

5.    Κοινωνική πολιτική

6.    Πολιτισμός

7.      Ελεύθερη ενότητα

Οι δημοσιογράφοι θα υποβάλουν 14 ερωτήσεις διάρκειας έως 30’’ η καθεμία. Η χρονική διάρκεια κάθε απάντησης θα είναι έως δύο λεπτά. Κάθε δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα υποβολής μίας συμπληρωματικής ερώτησης (follow up).

Ερωτήσεις (έως τρεις), θα μπορούν να υποβάλουν και οι δύο υποψήφιοι μεταξύ τους, ενώ οι Κώστας Μπακογιάννης και Χάρης Δούκας θα έχουν επίσης το δικαίωμα να κάνουν έως πέντε παρεμβάσεις ενάμιση λεπτού η καθεμία, όποτε το επιλέξουν.

Στο τέλος της τηλεμαχίας οι δύο υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα μιας συνολικής τοποθέτησης χρονικής διάρκειας έως δύο λεπτών.

Τον συντονισμό θα κάνει ο Γιώργος Κουβαράς, ενώ τις ερωτήσεις προς τους δύο υποψηφίους δημάρχους θα απευθύνουν ο συντονιστής, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του ΕΡΤNEWS Λήδα Μπόλα και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Προβατάς.

Χθες εν τω μεταξύ οι μονομάχοι άρχισαν την «προθέρμανση». Στα επιτελεία τους επικρατούσε κατάσταση δημιουργικού και επικοινωνιακού συναγερμού, ενώ οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σε κάποια από τα «διαλείμματα» επιχειρούσαν να αναδείξουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους τα διλήμματα της κάλπης. «Εμείς έχουμε ένα σύνθημα, “το έργο μας ενώνει”, κι αυτό το έχουμε επιλέξει απολύτως συνειδητά, γιατί θέλουμε να δουλεύουμε “από τα κάτω”, από τη γειτονιά», υποστήριξε ο κ. Μπακογιάννης από τον ΑΝΤ1 ενώ ο Χάρης επέμεινε από το ίδιο κανάλι στην ανάγκη της συμμετοχής. Ο υποψήφιος Δήμαρχος που έχει τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη για την προτροπή στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Χάρη Δούκα, απέφυγε να χαρακτηρίσει τη στάση του ΚΚΕ για λευκό ή άκυρο λέγοντας ότι αντίπαλος είναι η αποχή και επέλεξε τη μάχη του συγκεκριμένου αναφέροντας ότι το δικό του «στοίχημα» είναι να βελτιωθεί η ζωή των Αθηναίων. «Ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει νέα, ή μαζί όλοι θα αλλάξουμε την πόλη, βελτιώνοντας τη ζωή μας», υπογραμμίζει ο Χάρης Δούκας που κατά τη σημερινή μονομαχία αναμένεται να ψέξει τον κ. Μπακογιάννη για το «μεγάλο περίπατο» στην Πανεπιστημίου και να περιγράψει το «δρόμο» που εκείνος εφόσον εκλεγεί θα ακολουθήσει προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας.