Ανησυχία για τη νέα εξάπλωση του κορονοϊού

Έναρξη

Κινητοποίηση έχει προκαλέσει η υποπαραλλαγή Eris του κορονοϊού, που δείχνει να εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα -με τις περισσότερες μολύνσεις να εντοπίζονται στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ ανέφερε ότι η «Eris» (EG.5.1) αντιπροσωπεύει το 11% των κρουσμάτων με τα περισσότερα που έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί να είναι από την περιοχή της Κρήτης.

Την ίδια ώρα, έως και τη Δευτέρα το βράδυ σε απλές κλίνες νοσηλεύονταν 431 ασθενείς με κορονοϊό, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με τα μέσα Ιουλίου όταν οι νοσηλευόμενοι ήταν λίγο περισσότεροι από 200. Καταγράφονται, παράλληλα, περί τις 100 νέες εισαγωγές την ημέρα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, αν και για την ώρα παραμένουν στην πλειοψηφία τους στο επίπεδο απλών νοσηλειών, χωρίς να παρατηρείται αύξηση των διασωληνώσεων και του αριθμού ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ.

«Ο ιός είναι εδώ, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του», υπογραμμίζει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες;

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των κρουσμάτων. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει ο κορονοϊός».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι ο ΠΟΥ κήρυξε τη λήξη της πανδημίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει εξαφάνιση του κορονοϊού. Είναι εδώ, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του.

Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και να χρησιμοποιούν τη μάσκα, η οποία δεν είναι πλέον υποχρεωτική, είναι όμως προστατευτική.

Έχει τεράστια σημασία, αν αναπτύξουμε το οποιοδήποτε σύμπτωμα, να κάνουμε διάγνωση γρήγορα με τα αντίστοιχα τεστ, ώστε να λάβουμε και την κατάλληλη αντιιοική αγωγή που είναι διαθέσιμη και η οποία μειώνει την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον οι ευπαθείς ομάδες, οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα σε περιβάλλοντα με κόσμο.

Και όσοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους έχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό – βήχα, καταρροή, πυρετό, πόνο στον λαιμό – καλό είναι όταν βρίσκονται με κόσμο να φορούν μάσκα».