Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ

Έναρξη

Βραβεύτηκε πολλές φορές με Tony και Emmy και χαρακτηρίστηκε ως «ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός σκηνοθέτης»

Ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Μπρουκ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 21 Μαρτίου του 1925 και στην ηλικία των 7 ετών παρουσίασε μόνος του μια τετράωρη διασκευή του Άμλετ για τους γονείς του.

Άρχισε να σκηνοθετεί το 1942 και συνέδεσε το όνομά του με αριστουργήματα των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Πέτερ Βάις, Άρθουρ Μίλερ, Άντον Τσέχοφ, Ζαν Ανούιγ και Ζαν Ζενέ.

Με τo Royal Shakespeare Company, σκηνοθέτησε την πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του ”Marat/Sade”, που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1965 και βραβεύτηκε με Tony καλύτερου θεατρικού έργου, ενώ στον Μπρουκ απονεμήθηκε το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη. Το 1968 ανέβασε τον «Οιδίποδα» του Σενέκα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, είχε ως βάση του τη Γαλλία. Βραβεύτηκε πολλές φορές με Tony και Emmy και χαρακτηρίστηκε ως «ο μεγαλύτερος εν ζωή θεατρικός σκηνοθέτης».

Θεωρήθηκε οραματιστής, πρωτοπόρος για την εποχή του και δάσκαλος όσον αφορά την αφαιρετική προσέγγιση στο θέατρο εστιάζοντας στην ουσία και απορρίπτοντας οτιδήποτε περιττό.

Το 1985 σκηνοθέτησε το ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα», μια παράσταση διάρκειας 9 ωρών, που έμεινε στην ιστορία του θεάτρου.

Πλούσιο και το συγγραφικό του έργο με το ”Τhe Empty Space” που κυκλοφόρησε το 1968 να ξεχωρίζει, καθώς περιλαμβάνει μια συνολική ανασκόπηση του θεάτρου σημειώνοντας: «Το θέατρο είναι ένας μεγεθυντικός φακός για να δούμε πιο καθαρά τις λεπτομέρειες της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων».