/

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του ’60

Έναρξη

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του '60
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντοκουμέντα μίας ασπρόμαυρης Αθήνας της δεκαετίας του ’60. Τότε που ο χρόνος κυλούσε κάπως πιο αργά. Με τη ματιά της Κατερίνας Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου.

Στιγμές ζωής μιας ασπρόμαυρης Αθήνας τη δεκαετία του ’60 αποτυπώνονται σε ένα βιβλίο ντοκιμαντέρ για την πόλη, τους ανθρώπους της και την καθημερινότητά τους με τη ματιά της Κατερίνας Ζωιτοπούλου-Μαυροκεφαλίδου. Τότε που ο χρόνος κυλούσε κάπως πιο αργά κι έτρεχε μόνο σε «κουρδισμένα» ρολόγια.

Ακρόπολη, Ιερός Βράχος, Πλάκα, Μοναστηράκι, Σύνταγμα, Βαρβάκειος, Πλατεία Ταχυδρομείου, Ομόνοια και Ζάππειο.

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του '60
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το καλοκαίρι του 1966 η Κατερίνα Ζωιτοπούλου επιστρέφει στην Αθήνα από το Βερολίνο, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές της επάνω στη φωτογραφία. Ανεβαίνει στην Ακρόπολη με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και η περιπλάνησή της στην πόλη ξεκινάει. Πρόσωπα, κτήρια κι ένα μεγάλο ζουμ σε μία πόλη που αλλάζει κάθε μέρα. Χωρίς να το υποψιάζεται η πολύ νέα τότε φωτογράφος – έχει καταφέρει να αποτυπώσει το πρόσωπο και την ταυτότητα μιας πόλης που κάθε μέρα αλλάζει. Μία συλλογή που τελικά αποφάσισε να κάνει γνωστή με αυτό το ιδιαίτερο λεύκωμα. Σήμερα, κάποιες από τις φωτογραφίες βρίσκονται στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του '60
 ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Αθήνα του '60
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολες οι φωτογραφίες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνοδεύονται από λεζάντες που υπογράφει ο Νίκος Δεληβοριάς. Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του άλμπουμ: «Σίγουρα τα πρόσωπα των σημερινών Αθηναίων δε μοιάζουν μ εκείνα που βλέπουμε στις φωτογραφίες της Κατερίνας. Το κέντρο δεν είναι κατοικημένο όπως τότε. Και η πόλη σήμερα έχει άλλη όψη. Ο κόσμος δεν κατεβαίνει πια από τις γειτονιές στην αγορά για να ψωνίσει. Κι όμως, όποια ώρα και να περάσεις από την οδό Αθηνάς, θα την βρεις γεμάτη. Το ίδιο και από την Αιόλου και από το Μοναστηράκι. Κι οι τουρίστες θα κατεβαίνουν πάντα από την Ακρόπολη, θα διασχίζουν την Πλάκα και θα καταλήγουν στα ίδια μέρη απ΄οπου πέρασε η φωτογράφος το μακρινό 66».

To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Xρήστος Μαρίνης- Εκδ Παρασκήνιο.

Πηγη news247.gr